Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2017, 10:03

У 2017 році закрилося кожне п'яте ріелторське агенство

Уряд планує розробити і прийняти закон про ріелторську діяльність в другому кварталі 2018 г. Але ринок нерухомості вимагає регулювання і стандартизації вже зараз. Свідчать про це і велика кількість агентств, що закрилися, і часті випадки шахрайства і необгрунтовано високі відсотки винагороди, які «горе-фахівці» вимагають за свою роботу.

Про ситуацію на ринку ріелторських послуг «Мінфіну» розповів президент Союзу фахівців з нерухомості України Віктор Несін.

Віктор Васильович, яка зараз ситуація на ринку? Чи багато агенств нерухомості закрилося в поточному році?

Точної інформації про те, скільки агенств працює на ринку Києва немає. За нашими приблизними підрахунками, на початку 2017 року їх було близько 300-350. Закрилося з них 20-25%. Агенства закриваються тому, що падає платоспроможний попит і кількість транзакцій на ринку. І це при тому, що кожен другий українець має потребу в поліпшенні житлових умов.

Закон про ріелторську діяльність намагаються прийняти з 2007 р Наскільки актуальний він зараз для ринку?

Регулювати ринок потрібно. Однак основним ініціатором в даному питанні повинні бути професійні ріелторські спільноти, а не Мінекономіки, Мінфін або Мін'юст, яких Кабмін призначив відповідальними за цей законопроект. На даний момент в Україні працюють три професійні спільноти ріелторів: Асоціація фахівців з нерухомості України (АФНУ), Союз фахівців з нерухомості України і FIABCI Україна. Керівники всіх цих об'єднань прийшли до єдиної думки, яке виклали в офіційному листі уряду. 

На мою думку, ринку зараз потрібні єдині стандарти ріелторської діяльності, а не закон. У ріелторів є Кодекс Етики, але потрібні чіткі визначення того, що таке професія ріелтора, які функції повинен виконувати цей фахівець, де і як проходити навчання і т.д. Тому що називають себе ріелторами всі, кому не лінь. Навіть ті, хто обманює людей, продаючи бази телефонів.

Ці стандарти повинні також регулювати і розмір винагороди і те, хто повинен платити за послуги ріелтора?

Розмір винагороди, на моє глибоке переконання, повинен регулювати ринок. Що стосується того, хто повинен платити за послуги, то тут все просто: ріелтор — професійний продавець нерухомості. Тому платити за послуги повинен той, хто її замовляє.

Коментарі - 7

+
0
Maleficarum
Maleficarum
18 жовтня 2017, 16:46
#
«Что касается того, кто должен платить за услуги, то тут все просто: риелтор – профессиональный продавец недвижимости. Поэтому платить за его услуги должен тот, кто заказывает услугу» Ну с таковым утверждением-как бы и не поспоришь… Всё верно…
+
+93
combojack911
combojack911
18 жовтня 2017, 19:37
#
Если риелтор продавец, то пусть несет ответственность за товар.
+
+66
AleksandrBank
AleksandrBank
18 жовтня 2017, 17:08
#
«Регулировать рынок нужно» — конечно вам не нужно, у Вас расчеты с клиентами в дол.сша за услуги, и Вы никаких налогов не платите. А размер Ваших комиссионных 2-3% в дол.сша от сделки.

Вы черный рынок, часть теневой экономики нуждающейся в самом прямом регулировании.
+
+39
VBeTep
VBeTep
18 жовтня 2017, 20:06
#
Кто-то пьян и не читает даже что комментирует…
+
+47
alpha
alpha
19 жовтня 2017, 18:43
#
Потому что полезность риелторов на нашем рынке стремится к нулю, никакой отвественности либо юридической поддержки от наших риелторов не получишь, непонятно зачем вообще платить несколько тысяч долларов за то, что он (риелтор) разместил несколько десятков/сотен объявлений на сайтах (причём в большинстве случаев с лживыми данными), по сути вытеснив те же объявления от продавца.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 жовтня 2017, 11:44
#
У ведущих риелтор.агенстр есть своя служба проверки, типа безопасности, но это единицы.
Остальные просто риелторы-посредники.
Знаю что в Благовесте не будут брать на реализацию и выставление квартиру, по которой хоть когда-то были проблемы, какие-то иски в судах и т.д. Они отказываются браться.
Но в остальном, это черный рынок, как теже «меняйлы», есть нормальные, есть так себе, есть и люди с большим вопросом…
+
+15
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
28 жовтня 2017, 15:57
#
Риелторы как и все в Украине только хапнуть. Ответственности никакой. Плюсов тоже. Но забить кучей рекламой сайты и вытеснить продавцов это да. По ходу платишь за то что и самому возможно. Вспомним раньше как было.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися