Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 жовтня 2017, 17:37

Вчені переживають, що електронні сигарети можуть викликати рак сечового міхура

Паніка навколо останнього дослідження, присвяченого вивченню користі і шкоди вейпінга, просто збунтуватися наукове середовище. Нове висновок вчених свідчить: «Років викликає рак сечового міхура».

Замовити електронні сигарети в Києві сьогодні — не проблема, але питання про шкоду вейпінга залишається відкритим. Тому чи варто вважати даний спосіб кинути палити дійсно здоровою альтернативою паління і які нові думки з цього приводу мають вчені? Останній медичний експеримент був проведений навесні 2017 року США і був присвячений впливу електронних сигарет на організм людини. Результати були приголомшливими і опублікований в багатьох медійних ресурсах. Як заявляє доктор Сем Чанг з Нешвілла, Теннесі, співробітник онкологічного центру Вандербільта-Інграм, були перевірені два хімічні елементи, які викликають рак — про-толуідін і 2-нафіламін, які на думку вчених містяться в парах вейпа.

Однак дослідження було відразу піддано критики експертом кардіології Греції, доктором Констаносом Фарсаліносом, який звернув увагу на кілька похибок в дослідженні. Як відомо, тютюнові сигарети містять зазначені хімічні речовини і можуть викликати рак сечового міхура. За словами доктора Фарсаліноса, експеримент був фундаментально помилковим:

1. Вибірка учасників була занадто мала;

2. Не було перевірено той факт, що всі учасники перестали курити звичайні сигарети;

3. Не було контрольної групи курців;

4. Не проводилась перевірка, яка б дозволяла упевнитися, що про-толуідін і 2-нафіламін утворюється в результаті випаровування.

Це досить серйозні помилки, які негативно впливають на впевненість в достовірності даних експерименту і не доводять, що вейпінг може завдати шкоди здоров'ю людини. За словами Фарсаліноса, рівні про-толуидина і 2-нафіламіна у курців і некурящих практично не відрізняється. Іншими словами, щоб не викликало рак у курців, це може бути що завгодно, а причинно — наслідкового зв'язку між ширянням і раком — немає.

Вейпери зляться

Багато захисники вейпінга були обурені публікацією наукового журналу Nature, в якому стаття під назвою «США повинні швидко почати контролювати використання е-сигарет» об'єднала цілих список неправильних уявлень і застарілих проблем таким чином, що це обурило вейперов.

Досить дивно, що в такому популярному виданні висвітлювалися ті проблеми, міфи про яких вже давно розвінчано. Але як би там не було, головним підтекстом був заклик FDA до регулювання продажу і використання електронних сигарет.

Антівейпінговие групи протестують проти нового керівника FDA

Більшість вейп-захисників виступають проти нового керівника FDA, звернувшись зі скаргою до секретаря уряду США з охорони здоров'я і соціальних послуг. У скарзі йшлося про те, що FDA в черговий раз відклали введення нових правил, які відносять е-сигарети до групи тютюнових виробів і вводять податок для виробників.

На початку травня 2017 року організація, очевидно, визнаючи нереалістичні вимоги, які пред'явлені до виробника, оголосила, що реалізація правил буде здійснена протягом 3 місяців. Скотт Готліб, нові Комісар заявляє про те, що правила, потребують перегляду і навіть, можливо, в зміні. Проте, поки антівейпінговая політика США ще не вступила в силу, вже зараз починає відчуватися її послаблення.

Автор:
Тетяна Очимовська (Делл)
ex-Головний редактор Тетяна Очимовська (Делл)
Пише на теми: Макроекономіка, банківський ринок, небанківські фінансові ринки

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися