Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2017, 11:47

9 проблем, що обговорювали у Вашингтоні

Українська делегація побувала на щорічних зборах Міжнародного валютного фонду та Світового банку в Вашингтоні. Це один з головних заходів у фінансовому світі, на яку з’їжджаються міністри фінансів, голови центральних банків, провідні економісти, представники бізнесу зі всього світу. Вони обговорюють виклики, які постають перед їхніми країнами та світовою економікою в цілому. Про що йшла мова цього разу на своїй сторінці в Facebook написав міністр фінансів України Олександр Данилюк. 

Українська делегація побувала на щорічних зборах Міжнародного валютного фонду та Світового банку в Вашингтоні.
Фото: Facebook

Основні глобальні питання, що обговорювалися під час зустрічей цього разу і що мають вплив як на окремі національні економіки, так і на світову економіку, яка перший раз за роки після фінансової кризи зростає:

— Корупція. За останніми даними, тільки через хабарі світова економіка щорічно втрачає від 1.5 до 2 трильйонів доларів. Це приблизно 2% світового ВВП. А загальний негативний вплив на економічний розвиток та добробут людей скоріше за все набагато більше, тому що хабарі це тільки один з видів корупції. В Україні корупція теж гальмує розвиток. Тому боротьба проти корупції залишається пріоритетом.

— Ухилення від сплати податків та необхідність ефективнішої фіскальної політики також були визначені глобальними проблемами.Є спільне розуміння, що необхідно активніше боротися проти корупції та ухилень від сплати податків. Це важливо для стабільних надходжень в бюджет та можливості держави забезпечувати соціальні стандарти та надавати громадянам якісні послуги. В контексті України надзвичайно важливою є комплексна реформа Державної фіскальної служби, яку ми зараз впроваджуємо та комплексний перегляд угод про уникнення подвійного оподаткування з іншими країнами. Доречі, під час зустрічей у Вашингтоні ми домовилися з Міністрами фінансів Швейцарії та Бельгії про пришвидшення процесу внесення змін до відповідних Угод про уникнення подвійного оподаткування.

— Посилення позицій популістів по всьому світу. І це стосується не тільки України. Зростання впливу популістів буловизначено однією з загроз для світової економіки — вони пропонують прості рішення, яких не буває, і роблять ірраціональні та шкідливі кроки, зокрема для балансу бюджету, для фіскальної та фінансової стабільності. А це потім негативно впливає на економіки їхніх країн і може потенційно відобразитися на стані економік інших країн.

— Низька продуктивність праці. Результатом цього є повільне зростання світової економіки та економік окремих держав. В багатьох країнах люди за годину виробляють набагатоменше блага ніж могли б, якщо в них були б: 1) правильні інструменти 2) інновації 3) необхідна освіта тощо. Тому підвищення продуктивності праці (і це ні в якому разі не означає більше робочих годин) є ключовим для подальшого розвитку. Для України ця проблема є також дуже актуальною. Необхідно інвестувати в інновації, дослідження, покращення операційних процесів, освіту і т.д..

— Доречі, низька якість освіти також є світовим викликом. Багато міністрів, в тому числі, розвинутих країн, відзначили, що якість освіти погіршується, незважаючи на зростання об’ємів фінансування цієї сфери. В Україні така сама історія — фінансування ми збільшуємо, але якість освіти необов’язково залежить тільки від обсягу фінансування. Тут важливим є правильна та виважена політика, постійний моніторинг та оцінка політики та відповідні зміни.

— Зростання державного боргу у світі створює ризики стабільності у середньостроковій перспективі.

— Протекціонизм стає все більш популярною риторикою в деяких країнах світу.Насправді, протекціонизм не вигідний жодній країні в глобалізованому світі. Через відкриту торгівлю та ліберальну економіку зараз ми можемо досягти набагато швидшого економічного розвитку, ніж через протекціонизм та закриті кордони.

Читайте також: Заступник директора аналітичного департаменту МВФ про фінансову і торгову глобалізацію і побічні ефекти жорсткої фіскальної політики

— Стихійні лиха. В цьому році була зафіксована рекордна кількість різного роду стихійних лих, що суттєво вплинули на економіки місцевостей, які постраждали, і на економіки цілих країн. Зараз світова спільнота шукає можливі фінансові інструменти для страхування країн від стихійних лих, щоб країни не залишалися один-на-один з бідою. Таким чином країна буде отримувати компенсацію, якщо будуть запроваджені такі інструменти страхування. Це питання є особливо актуальним в контексті глобального потепління та зміни клімату.

— Питання фінансових технологій стало також одним з ключових на цих зустрічах. Це не проблема, з якою треба боротися, але це виклик для традиційних ринків та регуляторів. Криптовалюта та що з нею робити, як регулювати або не регулювати — цьому був навіть присвячений окремий великий захід, організований МВФ. В Україні ми також зараз разом з НБУ та іншими регуляторами фінансового ринку із залученням експертів працюємо над тим, щоб краще дослідити природу криптовалют та сформувати позицію стосовно відповідного регулювання в Україні. Є багато відкритих питань і в Україні статус криптовалюти не визначений законом, але це не означає, що криптовалюта заборонена. Україна має слідкувати за світовими трендами та не втрачати шанс для використання нових технологіх та іновацій в финансовому секторі.

Коментарі - 2

+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
17 жовтня 2017, 13:43
#
А в реале с коррупцией не борются, только жмут обычных жителей.
Увеличиваете финансирование образование? Это так теперь его сокращение называется?
+
+30
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
18 жовтня 2017, 11:04
#
Переговоры провалены.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися