Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 жовтня 2017, 12:20

Данилюк і МВФ. Місія нездійсненна?

Гривня перестала відступати. Покупці ОВДП розбіглися. Міністр фінансів відправився до Вашингтона за черговим траншем Міжнародного валютного фонду.

Гривня перестала відступати.
Фото: newsone.ua

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НЧ підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст колонки.

Сергей Фурса
Сергій Фурса

Якось одночасно провалилися переговори про Брекзіт з ЄС і здулися каталонські сепаратисти. І як завжди йшлося про гроші. Про них не змогли домовитися люди з Лондона, про них не змогли забути люди з Барселони. І тих і інших тепер активно піддражнює протилежна сторона, розуміючи свою перевагу. Загалом, нудний тиждень вийшов, як ви розумієте, якщо головні новини стосуються якихось невдах. У той же час індекси продовжують перебувати біля історичних максимумів. Цієї п'ятниці індекс S & P500 відкриє на позначці в 2550,9 пунктів.

А журнал Economist вийшов з обкладинкою про загальну перемогу биків на фондовому ринку. Нагадаю, журнал відомий тим, що коли він виходить з такими обкладинками, все закінчується погано. Так само як свого часу вони поховали ринок акцій незадовго до його ренесансу. Ну, або визнали Київ вкрай небезпечним містом для мандрівників. Загалом, дуже авторитетний журнал. 

Біткойн пішов на черговий спурт, побивши свій рекорд в $5000 за віртуальну штуку. З огляду на природу цієї бульбашки, він може коштувати як $5000, так і $10000, так і $100000. Запитайте у покупців тюльпанів у Голландії. І добре, що вона не лопнула так рано. Треба дати їй вирости і залучити до цієї справи побільше людей, які вірять у щось. Віра – це взагалі чудово. Хто знаєте, може, пройде ще півроку і майже всі заощадження українських прокурорів і СБУшників будуть акуратно складені в криптовалюту. Тоді й про справедливість можна буде поміркувати, поряд з вірою. А ось про надію всі забудуть.

Український сегмент також страждає від браку волатильності. Чи, навпаки, радіє їй. До сильних зовнішніх ринків додалося вдале голосування за пенсійну реформу, яка змусила людей повірити в можливість траншу МВФ. Прибутковості в українському сегменті єврооблігацій залишаються в діапазоні 4,5% 7,5%. І тепер ринок чекає результатів нездійсненної місії міністра фінансів, який вирушив на щорічний зліт світової закуліси до Вашингтона. Там йому треба переконати ту саму світову закулісу в особі представників МВФ, що українська формула найправильніша формула і вона набагато правильніша, ніж попередня українська формула і що ми, вибравши тепер цю найправильнішу формулу, більше не будемо намагатися змінити її, якщо її результат нам не сподобається. Загалом, Том Круз точно не впорався б. Подивимося, чи впорається Данилюк.

А ось на внутрішньому ринку гривня перестала бігти і тепер метається в рамках коридору плюс-мінус 20 копійок. У той же час довгий спурт гривні розполохав всіх покупців ОВДП з зовнішніх ринків. Місцеві ж покупці злякалися самі собою, по-перше, на тлі явного прагнення НБУ посилити монетарну політику, не піднімаючи ставки, що виразилося в активному застосуванні тримісячних депозитних сертифікатів. Нацбанк можна зрозуміти, вереснева інфляція знову виявилася вищою за очікування. + 2% за місяць – це забагато. В результаті, Мінфін уже два тижні в принципі не проводить аукціони, не бачачи попиту. Або не бачив попиту, адже на наступному тижні аукціон оголошений. І там серед іншого уряд запропонує п'ятирічний папір. Ставка для сміливих.

А на ринку акцій вдалося уникнути найгіршого. Один за одним не відбулися збори акціонерів Турбоатому і Центренерго, на яких менеджмент планував забрати компанії в сутінки, зробивши їх непублічним. Але потім держава передумала. Цілком можливо, що в результаті того шуму, який був піднятий з боку міноритарних акціонерів, а також міжнародних інституцій. Загалом, знову світова закуліса допомогла. Як результат, ще трохи оптимізму на ринку, особливо в перший же день після зборів в акціях Центренерго. А ще як результат, обшуки генеральної прокуратури в комісії з регулювання фондового ринку. Хоча, хто знає, може це просто збіг. Так чи інакше, індекс УБ бере приклад зі старших товаришів і тримається біля максимумів за останні три роки. Це, на жаль, не історичний максимум, але теж приємно. Ранок п'ятниці індекс УБ відкриє на позначці в 1211 пунктів.

Коментарі - 2

+
0
mary27
mary27
15 жовтня 2017, 22:37
#
Отлично подмечено:
«Как-то одновременно провалились переговоры о Брекзит с ЕС и сдулись каталонские сепаратисты. И как всегда речь шла о деньгах.»
Напомнило очень серьезные рассуждения о выходе Греции из ЕС)
Тоже крайне приятная новость:
«Друг за дружкой не состоялись собрания акционеров Турбоатома и Центрэнерго, на которых менеджмент планировал увести компании в сумрак, сделав их непубличными.»
+
+30
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
18 жовтня 2017, 10:44
#
Переговоры закончились ничем.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися