Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 жовтня 2017, 9:00

Експерти розповіли чому долар буде зростати до кінця року

Нещодавно Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) опублікувало свої прогнози з приводу середньорічного курсоутворення на наступні чотири роки. Згідно з цим прогнозом, МЕРТ вважає, що в поточному році він складе 27,9 гривень за один американський долар. З цього приводу висловили свою думку аналітики ГК Телетрейд.

Фінансовий експерт ГК TeleTrade Сергій Шевчук поділився своїми думками з цього приводу:

«Ні для кого не секрет, що як економіка, так і курсоутворення України піддається циклічності: весна-літо — це період зростання економіки і посилення національної валюти, а осінь-зима — спад економіки і ослаблення нацвалюти. Варто зауважити, що тільки з початку осені поточного року українська гривня ослабла майже на 5% в порівнянні з американським доларом.

Така негативна динаміка нацвалюти викликана в першу чергу через підготовку до опалювального сезону, коли державі необхідно закуповувати опалювальну сировину за кордоном. Більше того, необхідно погасити заплановані борги до кінця поточного року. Ці фактори безпосередньо впливають на зростання попиту на іноземну валюту, що стимулює її зростання у порівнянні з гривнею.

Я з початку осені і по сьогоднішній день спостерігаю такий факт: українська гривня щотижня знижується приблизно на 20-30 копійок і, вважаю, що така динаміка буде продовжуватися до кінця 2017 року: в жовтні курс гривні опуститься до позначки 27,25 гривень за долар, в листопаді — 28,30 грн / дол і в кінці 2017 (грудень) — 29,40 грн/дол.

Його колега, експерт Богдан Терзі вважає, що гривня буде знижуватися ще більше:

«Я абсолютно згоден з думкою Сергія, але вважаю її оптимістичною. Так, сезонність впливає на курсоутворення в країні і зниження національної валюти України неминуче. Про це свідчать настрої самого населення країни, а саме вплив закону попиту і пропозиції.

Поясню в чому суть! В кінці вересня поточного року Нацбанк розмістив на аукціоні близько 36,5 млн. доларів США, які були благополучно викуплені ринком за середньою ціною в 26,51 гривень за долар, коли в обмінниках він торгувався в межах 26,00 грн / дол. Тобто ринок сам дає знати, що населення готове купувати за цінами, які вищі за ринкові і попит бере верх. Тому ми бачимо таке стрімке зростання валюти останнім часом. Більше того, 4 жовтня Нацбанк знову розмістив на аукціоні близько 100 млн. доларів США, які ринок розкупив із середньою ціною більш 27,00 гривень за долар. Висновок один — настрій ринку зрозумілий і я буду чекати подальшого зростання іноземної валюти в порівнянні з гривнею. По моїм особистим прогнозами курс нацвалюти в порівнянні з американським доларом до кінця поточного року може досягти 30,50 грн / дол.»

Коментарі - 4

+
+15
Maleficarum
Maleficarum
13 жовтня 2017, 9:32
#
Смелые утверждения аналитиков… Я миркую- что их сценарии развития ситуации-возможны… Но только с 50-ти% ным вероятным исполнением… Ибо никто из аналитиков не указал причин- почему пара гривна доллар- именно такими темпами будет девалить… А причина таки есть… Это- транши МВФ… Вернее их отсутствие… Если подвижек с выдачей траншей Украине со стороны МВФ не будет- то прогнозы аналитиков могут таки сбыться… Со своей стороны- выскажусь таким образом… Почему именно МВФ может транщи до конца года не давать… Ответ прост. Торговля… Сальдо между экспортом и импортом- отрицательное… Импорт-которого много- вымывает доллар экспортный на МБ и частично ЗВР ( через заливки)… Худо-бедно-потребление в стране есть… При высокой доле импорта- население предпочитает( без альтернативы само собой доморощенной продукции)-импорт. Деньги из страны крупным западным ТНК- уходят… МВФ-как лоббисту ТНК- нет смысла вливать более деньги-раз возврат долгов посредством- вымыванием денег импортом идёт успешно… Так что- остаюсь при своём мнении… Если транши МВФ станут поступать в страну- курс пары стабилизируется и даже наметится некий ревал… Но опять же-склоняюсь к тому факту что траншей от МВФ не будет… Так что посмотрим- что и как… По сей причине считаю-что 50-ти% ная доля в исполнении прогнозов аналитиков- справедливая оценка…
+
0
Lexa999
Lexa999
13 жовтня 2017, 9:33
#
29.40 или 30.50 + (10-15%) на моменте легко можем увидеть, тем более с февраля только начинаются выплаты по долгу перед МВФ — и самое непредсказуемое по курсу нас ждет 2019-2021г.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 жовтня 2017, 11:08
#
У нас куча экспертов: то бизнес давал прознос, теперь каждое министерство скажит, потом НБУ, потом Премьер, потом Президент и еще разные как в стаье Телетрейды и похожие.
Могу сказать одно, Ваши прогнозы как и прогнозы ГолданСач и подобные — равны почти нулю!
На ситацию очень сильно влияют как втутренние так и внешние факторы, они появляются и влияют по разному или просто «пшик», пинки от МВФ такжу влиют на многое, рефинанс долгов будущих также (а кто об этом говорил 2-9 месяцев назад? Нет никто*? а почему?)

Так что забейте на всех этих аналитиков и экспертов, давайте жить и работать. Все эти мнения на 95% — помойка!!! Которые не сбываются
+
0
09104
09104
13 жовтня 2017, 14:25
#
Был ранее прогноз, что курс в 2020 году дойдёт до 31 грн. за доллар. А заявленная диаграмма опровергает ранее сказанное.
Работать и зарабатывать — разные вещи. И здесь каждый делает то, во что гаразд.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися