Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 жовтня 2017, 11:15

На міжбанку в середу долар буде дешевшати

У середу активність на валютному ринку залишиться на високому рівні. Причому, як з боку клієнтів, так і самих банків. Причина кілька, але ось основні:

У середу активність на валютному ринку буде залишатися на високому рівні.
Фото: pixabay.com

1) Учора спрацював фактор виходу на ринок відкладеного попиту на долар (через вихідний понеділок у США), що підтягнуло котирування американської валюти на міжбанку.

Сьогодні ринок увійде в свій звичайний ритм, а більшість імпортерів і експортерів почне орієнтуватися вже на нові завдання — наближається середина місяця (виплати авансу співробітникам, оплата сировини і матеріалів і т.д.).

Крім цього, частина клієнтів вже почне готуватися до майбутніх податкових платежів, які у жовтні будуть не тільки за минулий місяць, але і за щойно закінчившийся квартал. Зазвичай, це збільшує попит на гривню і працює проти долара на торгах;

2) На ранок середи рекордно зросли залишки на коррахунках банків відразу на 11,3 млрд гривень — до 51,2 млрд. Таке зростання гривневих ресурсів у банківській системі провокує спекулятивні ігри на міжбанку. Причому, підлаштовуючись під великих гравців — це може бути як гра «на підвищення», так і «на пониження»;

3) Наступного понеділка — в Україні вихідний з нагоди Дня захисника і це різко скорочує часові можливості клієнтів щодо закриття своїх валютних розрахунків.

Перед триденними вихідними клієнти захочуть оперативно (в нашому випадку — до кінця четверга) завершити свої основні зовнішньоекономічні операції, щоб «не зависнути» потім на три дні.

Все це активізує валютний ринок. «Мінфін» передбачає в середу обсяги операцій в межах до 370-450 млн доларів при укладенні до 550-600 угод.

Ймовірність виходу Нацбанку сьогодні не дуже велика — ринок сам регулюватиме попит і пропозицію. Тільки в разі великих ситуативних перекосів НБУ вийде на міжбанк з відповідною інтервенцією.

За деякими ознаками — декілька великих експортерів буде сьогодні виходити на ринок з продажем валюти, що може зіграти на зміцнення гривні.

На сьогодні ми прогнозуємо досить широкий коридор по долару на міжбанку — в межах 26,48-26,60 гривень за загальним трендом на здешевлення валюти.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар знову майже не змінив своїх котирувань.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,50-26,80 і продаж 26,79-27,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,70-26,80 гривень та продаж 26,85-26,90 гривень.

Про тенденції на торгах за 10 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настрою валютного ринку:

У середу користувачі «Мінфіну» фактично не змінили свої прогнози по гривні:

За офіційним курсом 58% (60% було вчора) опитаних вірять в те, що курс НБУ закріпиться нижче порога 26,75 гривень. 42% вважає, що він повернеться до рівня вище 26,76 гривень;

За ринковим курсом динаміка для гривні більш позитивна. 53% (вчора було 48%) впевнені в закріпленні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,75 гривень, 47% — не сумніваються у швидкому поверненні курсу знову вище 26,76 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися