Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2017, 19:28

Нацбанк та Мінфінан здійснили репрофайлінг ОВДП з портфелю НБУ

Національний банк та Міністерство фінансів України завершили здійснення правочину з державним боргом (репрофайлінг) шляхом обміну облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП), що є у власності Національного банку, на нові ОВДП.

Національний банк та Міністерство фінансів України завершили здійснення правочину з державним боргом (репрофайлінг) шляхом обміну облігацій внутрішніх державних позик (ОВДП), що є у власності Національного банку, на нові ОВДП.
Фото: shutterstock.com

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Загальний обсяг портфелю ОВДП у власності НБУ наразі становить 360.6 млрд. грн, з яких під репрофайлінг підпали облігації номіналом 219.6 млрд. грн. Приблизно 145.2 млрд. грн від загального портфелю ОВДП були конвертовані у довгострокові гривневі облігації різної строковості з прив’язкою доходності до рівня інфляції, і ще близько 74.4 млрд. грн — у довгострокові гривневі облігації різної строковості погашення з фіксованими процентними ставками. Решта портфелю залишилась без змін (з фіксованим рівнем дохідності).

«Погашення облігацій, за якими було проведено репрофайлінг, відбуватиметься рівномірно — приблизно по 12 млрд грн щороку до 2047 року. Такий підхід до погашення основної суми боргу дозволить рівномірно розподілити навантаження на Державний бюджет протягом 30 років», — пояснив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

За даними регулятора, наявність одночасно облігацій з фіксованою та плаваючою ставками забезпечить диверсифікацію відсоткового ризику. Тобто у разі зниження ринкових відсоткових ставок Міністерство фінансів буде платити менше за рахунок наявності облігацій з плаваючою ставкою, а у разі підвищення ставок на ринку наявність облігацій з фіксованою ставкою буде стримувати вартість запозичень.

«Водночас за рахунок прив’язки виплат за частиною облігацій до рівня інфляції, репрофайлінг буде сприяти проведенню виваженої фіскальної політики, узгодженої з цілями НБУ щодо забезпечення низької та стабільної інфляції», — зауважив заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

На додаток, наявність ОВДП з фіксованою доходністю та різними строками погашення в портфелі дасть змогу НБУ використовувати їх для проведення монетарних операцій в разі виникнення такої необхідності.

Коментарі - 1

+
0
Apollo17
Apollo17
10 жовтня 2017, 8:38
#
НБУ и монетарная политика, это как Джордано Бруно и инквизиция.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися