Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 жовтня 2017, 8:20

Що може врятувати гривню на цьому тижні

Весь перший тиждень місяця валютний ринок лихоманило. Долар активно міцнішав. не допомогло навіть те, що Нацбанк з минулого понеділка по четвер продав, за підрахунками «Мінфіну», не менше $95 млн через аукціони і «запити кращого курсу». Тільки 5 жовтня вливання НБУ почали діяти. Валютні котирування почали поступово знижуватися.

Початок жовтня: американські гірки та дії НацбанкуВесь перший тиждень місяця валютний ринок лихоманило.
Фото Національного банку України

Початок жовтня: американські гірки та дії Нацбанку

За перші три робочі дні жовтня долар злетів на торгах на 18 копійок — з 26,60/26,63 до 26,78/26,81 гривень і він мав явний намір дійти до 27 гривень до кінця тижня. Ажіотаж наростав і на готівковому ринку, де котирування продажу долара до середини минулого тижня досягали 27,25-27,40 гривень.

Але к четвергу потенціал зростання курсу поступово почав видихатися. По-перше, дали результат дії Нацбанку. По-друге, почав знижатися попит на валюту з боку «дочок» іноземних компаній, які виводять дивіденди на початку кожного місяця за графіком, узгодженим з НБУ.

Читайте також: Валютний ринок: короткий перепочинок або зміна тренда

Та й експортери, побоюючись падіння котирувань долара через інтервенції Нацбанку, почали пропонувати більше валюти для продажу на торгах. Зниження ажіотажу на міжбанку поступово стало відбиватися і на готівковому ринку. До кінця тижня котирування продажу долара тут опустилися до 27 гривень плюс-мінус 5-10 копійок.

Таким чином, до вечора п'ятниці НБУ виконав своє основне завдання і припинив  стрімку девальвацію гривні. Коливання курсу було знижено, а тренд по зростанню долара спочатку змінився хиткою рівновагою на міжбанку, а до кінця минулого тижня — навіть зміцненням гривні.

Валютні ралі в короткостроковій перспективі закінчені. Тепер основне питання — що далі?

Що буде впливати на міжбанк і курс в обмінниках з 9 по 13 жовтня

Календарний фактор. Це один з найголовніших чинників курсоутворення та поведінки учасників торгів в ці дні. По-перше, 9 жовтня в США вихідний — День Колумба. Тому американські банки будуть проводити доларові платежі тільки вівторком.

Це змусить працювати український міжбанк на умовах ТОМ (поставка гривні — понеділком, зарахування доларів — наступним днем). Такий порядок не завжди цікавий продавцям валюти, а тим більше — покупцям. Тому в американські вихідні  наш валютний міжбанк різко скорочується як за обсягами операцій, так і за активністю самих учасників.

Виграють від такого розвитку подій спекулянти — на малооб'ємному і низькоактивному ринку у них є можливість «поганяти» курс — були б кінцеві покупці і продавці. Таким чином, спекулятивна складова в цей понеділок на міжбанку різко збільшиться.

Крім цього, 14 жовтня (субота) — День захисника України. З цієї нагоди 16 жовтня (наступний понеділок) оголошено вихідним. Це активізує всіх учасників торгів ближче до кінця цього тижня — вони не захочуть залишати свої операції на три дні.

Календарний фактор призведе до ситуативних перекосів попиту та пропозиції в цей понеділок (за рахунок вимушених розрахунків ТОМом і нізькооб'ємного ринку), у вівторок (всі перенесені з понеділка заявки клієнтів вийдуть на міжбанк) і в середу-четвер (клієнти будуть поспішати закрити свої валютні і гривневі розрахунки перед вихідними). У п'ятницю — традиційне передсвяткове зниження активності.

Перекоси попиту і пропозиції буде змушений «гасити» Нацбанк. Ми очікуємо принаймні одного-двох виходів НБУ з відповідним ситуації аукціоном або «запитом кращого курсу»;

2) Наближення періоду податкових платежів, виплат авансу та інших господарських операцій. Частина експортерів притримувала минулого тижня валюту, що залишилася у них після обов'язкових продажів, в очікуванні подальшого зростання курсу. У четвер і п'ятницю, завдяки НБУ, тренд по зростанню долара був погашений. Якщо нічого суттєвого не відбудеться, необхідність здійснення госпзатрат та підготовка до початку податкового періоду примусять клієнтів активніше продавати валюту. Це трохи послабить тиск на гривню на міжбанку — ближче до другої половині тижня;

3) Скорочення розриву курсів готівкового і безготівкового долара після зниження долара на торгах в минулі четвер і п'ятницю. Це буде стримувати спекулятивні переливи між двома сегментами валютного ринку і змусить працювати основних гравців готівкового валютного ринку в форматі «з обороту», а не «на підвищення».

Це зазвичай позитивно позначається як на обсягах валютного ринку, так і на поступовому зниженні спреда, що в свою чергу — заспокоює ажіотажні настрої.

Але зауважимо відразу — якщо Нацбанк перестане згладжувати курсові коливання на міжбанку за рахунок інтервенцій — можливий дуже швидкий перехід готівкового ринку знову в формат гри «на підвищення», так як налякані громадяни здатні знову різко збільшити попит на валюту в лічені дні. Тому Нацбанку доведеться постійно моніторити межбанк і оперативно виходити на нього в разі потреби;

4) Сприятлива динаміка цін і попиту на українську продукцію на зовнішніх ринках зберігається. Але триває невизначеність по вартості енергоносіїв. Це, як і раніше, буде надавати різноспрямований вплив на курсоутворення в залежності від того, хто в даний момент буде переважати на ринку — металурги і аграрії або імпортери нафтопродуктів та газу;

5) Зростання ліквідності в банківській системі і взаємодія НБУ з Міністерством фінансів і Державним казначейством за бюджетними розрахунками.

По-перше, на ранок минулої п'ятниці залишки на коррахунках зросли відразу на 2,7 млрд -до 44,1 млрд гривень. І хоча це не дотягує до необхідного нормативу резервування на коррахунку в НБУ в цілому по системі (близько 46-47 млрд гривень) — це поширює можливості спекулятивних атак на гривню.

По-друге, перерахування 6 жовтня Нацбанком чергового (6-го в цьому році) траншу свого прибутку на рахунки Держказначейства створює певну загрозу для гривні в тому випадку, якщо ці кошти одноразово потраплять в банківську систему у вигляді бюджетних розрахунків з компаніями. Це буде тиснути на курс так як частина цих грошей піде на валютний ринок у вигляді оплати імпортних контрактів.

К додатковим діям, які прямо чи побічно впливають на поведінку учасників торгів і нерезидентів на українському валютному ринку можна віднести:

1) Рішення Кабміну і Міністерства фінансів «Про здійснення в 2017 році угоди з державним боргом », що фактично дозволяє репрофайлінг ОВДП на 219,6 млрд гривень. Це дозволить, за згодою НБУ (він їх власник) проконвертувати ці папери в нові довгострокові і довгострокові інфляційні гривневі облігації різної терміновості з прив'язкою прибутковості до рівня інфляції з погашенням з 2025 по 2047 роки;

2) Зростання обсягу ЗВР на 1 жовтня до $ 18,6 млрд доларів.

Про ці фактори працюють на гривню.

Динаміка курсу і активність ринку на цьому тижні

За нашими прогнозами, на цьому тижні курсові коливання на валютному ринку знизяться в тому випадку, якщо Нацбанк буде активно присутнім на міжбанку. Причому не обов'язково з великими обсягами інтервенцій. За розрахунками «Мінфіну», буде досить одноразових вливань $15-30 млн зі своєчасним виходом Нацбанку на ринок — до ранкової «розгойдування» котирувань.

Найімовірніше, в зв'язку з відносним «затишшям» 9 жовтня, а також святкуванням в Україні Дня захисника України — найбільші навантаження валютний ринок буде відчувати в період з вівторка по четвер.

Якщо в ці дні НБУ в разі потреби проведе відповідну інтервенцію — курс буде відносно стабільний. «Розігріти» його може тільки чергове збільшення розриву готівкового та безготівкового валютного ринку (що малоймовірно) або значні ситуативні перекоси між попитом і пропозицією, якщо їх вчасно не перекриє НБУ.

Тим більше, що необхідність проводити госпдіяльність при більш-менш стабільних котируваннях на міжбанку позбавить сенсу для експортерів притримувати валютну виручку, яка залишається в їх розпорядженні після обов'язкових продажів. А це збільшить пропозицію валюти.

Крім цього, період репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній майже завершено, а нафтотрейдери будуть частково відчувати певні проблеми з внутрішнім збутом бензину (після чергового підвищення цін на нього на українських заправках). Так відбувається завжди — поки українські водії не звикнуть до нових цінників. Це короткочасно знизить можливості нафтовиків по скупці валюти і ситуативно теж буде працювати на гривню.

Загрозою для курсу, як і раніше, залишається малопрогнозований готівковий валютний ринок. Пле при відносній стабільності на міжбанку, значного ажіотажу на цьому тижні «Мінфін» також не очікує. Тим більше, що перед триденними святковими вихідними населення зазвичай збільшує обсяги продажу валюти.

Основним стабілізатором ситуації на валютному ринку залишається НБУ. Від його поведінки залежить курсоутворення на цьому тижні.

На готівковому валютному ринку «Мінфін» прогнозує поступове зближення валютних котирувань міжбанку і обмінників. В цілому за тиждень, курс прийому долара буде в межах 26,65-26,80 гривень, а продажу — на рівні 26,85-27,00 гривень з досить широким розкидом котирувань, що залежать від поведінки долара на міжбанку.

В обмінниках фінкомпаній спред традиційно буде нижчим, ніж у банків — до 12-20 копійок, у самих фінустанов — до 22- 35 копійок на доларі.

На міжбанку активність на торгах знизиться в понеділок, потім — період зростання активності у вівторок -четверг і черговий спад в п'ятницю перед триденними вихідними.

Спекулятивні спроби розгойдати ринок будуть продовжуватися, але своєчасний вихід Нацбанку з інтервенціями для згладжування перекосів попиту і пропозиції може повністю тримати ситуацію під контролем.

Ми очікуємо як мінімум одного-двох виходів НБУ на міжбанк для згладжування перекосів попиту і пропозиції, але не чекаємо від регулятора великих вливань валюти — максимум $ 15-30 млн за раз.

В той же час, ми не прогнозуємо зворотньої ситуації на торгах — викупу надлишків валюти Нацбанком. Надлишок пропозиції (навіть, якщо він виникне) — буде поглинатися самим ринком.

У понеділок (9 жовтня) «Мінфін» прогнозує обсяги операцій в межах $ 170-230 млн при укладанні до 400 440 угод. Зниження обсягів торгів та їх активності буде пов'язано з вихідним днем ​​в США.

У вівторок — четвер (10, 11 і 12 жовтня) ми очікуємо поступове зростання операцій на міжбанку в межах до $ 370-450 млн при укладанні до 550- 600 угод.

В п'ятницю (13 жовтня) — відбудеться зниження активності на ринку. Ми прогнозуємо зменшення обсягів операцій до $ 270-350 млн при укладанні до 430 — 490 угод.

В цілому, ситуація на валютному ринку буде повністю залежати від оперативної реакції Нацбанку зі згладжування ситуативних перекосів попиту і пропозиції. «Мінфін» прогнозує курс на торгах по долару на цьому тижні в діапазоні 26,60-26,85 гривень.

Коментарі - 4

+
0
Nekrasov
Nekrasov
9 жовтня 2017, 11:34
#
Думаю сегодня просядет доллар до коридора 26,57-26,63 гривен, а вот завтра — когда будет полноценный межбанк- похоже опять вернется к уровню выше 26,65-26,75 гривен.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 жовтня 2017, 16:58
#
А просел так на межбанке, что такого давно не было осенью
+
0
kozyrev
kozyrev
10 жовтня 2017, 9:57
#
Он не мог не просесть в понедельник из-за специфики рынка при работе ТОМом в сложившейся ситуации. Но во вторник рынок изменится — выйдут отложенные заявки.Это может серьезно изменить расклад на торгах по спросу и предложению.
+
+15
Apollo17
Apollo17
10 жовтня 2017, 8:22
#
Ограничение импорта может спасти гривну, и хватит занимать у всех подряд.
Также гривну может спасти создание рабочих мест в Украине.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися