Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 жовтня 2017, 8:20

Вихідні: на скільки подешевшає долар в обмінниках

Стрімка девальвація гривні до середини минулого тижня. Тільки в четвер та п'ятницю національна валюта змогла частково повернути втрачені раніше позиції. За період з 2 по 4 жовтня долар на міжбанку виріс на 18 копійок — з 26,60/26,63 до 26,78/26,81 гривень. Але к кінцю п'ятничної сесії котирування повернулися до 26,65 / 26,68 гривень за долар.

Прогноз готівкового курсу на 7 і 8 жовтняСтрімка девальвація гривні до середини минулого тижня.
Фото: "Мінфін"

Прогноз готівкового курсу на 7 і 8 жовтня

Головним рятівником гривні у цей період був Нацбанк. На цьому тижні 4 дні поспіль (з понеділка по четвер) він вливав валюту на міжбанк, як у форматі аукціону, так і «запиту кращого курсу». Витратив на це НБУ, за підрахунками «Мінфіну», не менше $95 млн. Незважаючи на старання Нацбанку, в цілому за тиждень курс долара на торгах виріс на 5 копійок.

На готівковому ринку ситуація складалася набагато гірше — курс продажу долара швидко перевалив за поріг в 27 гривень. А в період максимального ажіотажу на торгах в середу обмінники продавали долар по 27,25-27,40 гривень і вище. І тільки в на ранок п'ятниці курс продажу в обмінниках знизився до 26,93 -27,15 з подальшою тенденцією до зниження з оглядкою на поведінку долара на міжбанку.

Таким чином, якщо відкинути позиційні війни останніх днів, а подивитися цифри за тиждень — падіння гривні продовжилося як на безготівковому, так і на готівковому сегменті валютного ринку.

Причому відбувався самий «небезпечний» з точки зору керування ситуацією процес — обидва сегменти валютного ринку періодично «розкручували» один одного. В подальшому це стимулювало нові скачки курсу. Рятував гривню тільки НБУ.

На жаль, незважаючи на його досить істотні доларові вливання на міжбанку, повністю цей ланцюжок ще розірвати поки не вдалося.

Якщо подивитися на статистику за тиждень, а не тільки за четвер і п'ятницю, НБУ зміг тільки послабити темпи падіння гривні за період з 2 по 6 жовтня. Загальний тренд кінця вересня — початку жовтня на поступову девальвацію національної валюти зберігся.

Якщо не зважати на емоції падіння долара в п'ятницю до декларативних 26,65 / 26,68 гривень до кінця сесії (при тому, що середньозважений курс за даними того ж НБУ склав за п'ятницю 26,7399 гривень), ця ситуація формує дві важливі тенденції:

1) поступове зростання попиту на готівкову валюту;

2) зниження обсягів здачі валюти громадянами. Українці відчувають невизначеність перспектив гривні, особливо на тлі заявлених курсових орієнтирів у бюджеті цього і 2018 року. Тому вони не поспішають розлучатися з доларами і євро. Потреби обмінників у готівковій валюті фінансисти зараз в основному закривають за рахунок завезення валюти з-за кордону.

Але зниження котирувань на міжбанку в четвер і п'ятницю за рахунок зусиль Нацбанку починає давати свої перші плоди — власники обмінників перестали працювати тільки в форматі гри «на підвищення». Через велику конкуренцію вони змушені обережно знижувати спред по долару, переходячи в режим торгівлі «з обороту».

В цілому загальне перевищення попиту над пропозицією зберігається як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Це підтримує девальваційні очікування у населення, бізнесу та фінансистів.

Ці побоювання і будуть основним мотивом при виставленні курсів в обмінниках на ці вихідні. Власники обмінників будуть встановлювати досить широкий спред по долару. Котирування прийому будуть в межах курсу НБУ плюс-мінус до 5 копійок. Курс продажу долара — на 12-25 копійок вище офіційного курсу.

Курси готівкових валют на 7 і 8 жовтня

Котирування долара в обмінниках будуть в межах: прийом 26,70 -26,80 гривень, продаж — в межах 26,87 — 27,05 гривень. Спред між курсами прийому та продажу на вихідні буде в діапазоні від 12 до 28 копійок.

Більшість обмінників врахують тенденцію останніх днів по зміцненню гривні (яка сформувалася багато в чому через інтервенції Нацбанку). Але вони будуть хеджувати свої ризики щодо можливого нового зростання долара на валютному міжбанку на наступному тижні і утримуватим досить широкий спред.

Причому курс прийому через велику конкуренцію вони будуть змушені не занижувати, а тримати на середньому для ринку рівні. Спред в обмінниках фінкомпаній буде як завжди трохи нижче, ніж у в відділеннях банків.

Котирування євро. У найближчі кілька днів значних потрясінь на міжнародному валютному ринку по парі євро/долар не очікується. Тому логіка фінансистів з виставлення курсів євро в обмінниках сильно в ці вихідні не зміниться. Для визначення котирувань євро щодо гривні будуть використовуватися крос-курс пари долар/євро на міжнародних ринках і курс українського готівкового ринку по долару. Розрахунок котирувань за готівковим євро буде відбуватися шляхом множення крос-курсу євро/долар на курс прийому і продажу долара в даному обміннику, але з урахуванням індивідуальних завдань банків і фінкомпаній по даній валюті, а також — «конкурентоспроможності» даної точки обміну валют.

Станом на 17:00 п'ятниці 6 жовтня за Києвом крос-курс пари євро/долар на міжнародних ринках був близько 1,1705 долара за євро. Таким чином котирування готівкового євро будуть в межах: прийом 31,252- 31,369 гривень та продаж 31,451-31,662 гривень. Причому обмінки будуть коригувати ці розрахункові курси в залежності від своїх індивідуальних завдань. Це може додати ще плюс-мінус 5-7 копійок до прогнозованих «Мінфіном» курсів купівлі-продажу євро. Спред по євро буде знаходиться в межах від 18 до 35 копійок.

Котирування по російському рублю. Ситуація по російській валюті не змінилася — вона залишається «в зоні ризику» для українських фінансистів. Тому котирування по рублю будуть перебувати в досить широкому діапазоні.

Більшість обмінників в ці вихідні будуть виставляти такі курси по російській валюті: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,459-0,460 гривень і продаж 0,462-0,465 гривень. Але з урахуванням «ризиковості» операцій з рублем, а також «індивідуальних» завдань (замовлення великих клієнтів, наявність рублів у касі, близькість регіону до російського кордону) можливі відхилення котирувань в окремих обмінниках в межах до 0,005-0,01 гривні від зазначених «Мінфіном».

Тактика власників обмінників з виставлення широкого спреду по рублю для мінімізації валютних та політичних ризиків збережеться.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися