Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2017, 11:23

Валютний ринок в п'ятницю: долар падає, але можливі сюрпризи

У п'ятницю на валютному ринку можливе зростання коливань при середній активності на ринку.

У п'ятницю на валютному ринку можливе зростання коливань при середній активності на ринку.
Фото: publicdomainpictures.net

Причин декілька, але основна — вихідний день в США у понеділок. У них -День Колумба і американські банки не будуть проводити доларові платежі.

Це активізує сьогодні всіх учасників торгів — експортерів, імпортерів, самі банки і можливо -Нацбанк. Причому інтереси великих операторів ринку буду абсолютно різноспрямованими, що і може збільшити курсові коливання протягом сесії.

З одного боку — частина буде поспішати із продажем-купівлею валюти для забезпечення своїх господарських операцій як у гривні, так і у валюті. З іншого боку — частина клієнтів вирішить вже проводити валютні розрахунки наступного вівторка, оскільки «зависання» доларових розрахунків у понеділок їм нічого доброго не обіцяє. А тому — вони знімуть свої валютні заявки.

Не варто забувати, що вчорашнє зниження котирувань на міжбанку починає давати надію покупцям на зниження курсу — і деякі з них віддадуть перевагу сьогодні тільки спостереженню за трендом по долару на ринку — а раптом ще подешевшає.

Тому сьогодні можливі постійні ситуативні коливання попиту і пропозиції протягом сесії. Спекулянти працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії крупних гравців — намагатимуться «розгойдувати» курс.

НБУ вийде на ринок тільки у разі значних перекосів міжбанку, так як особливо витрачати ЗВР без великої потреби для нього сенсу немає, а посил ринку (у вигляді вчорашнього аукціону з продажем 15,5 млн доларів для психологічного розвороту ринку в бік зниження долара) — він вже зробив.

Вплив на курс скупки валюти «дочками» іноземних компаній для виведення чергової порції дивідендів -вже поступово знижується. Поведінка готівкового валютного ринку буде повністю залежати від того, що відбувається на міжбанку.

«Мінфін» очікує обсягі операцій у п'ятницю на рівні 240-300 млн доларів при здійсненні до 490 угод з ймовірністю чергового виходу Нацбанку з аукціоном з продажу долара або «запитом кращого курсу» тільки у разі великих перекосів попиту і пропозиції.

На сьогодні «Мінфін» прогнозує різноспрямований рух курсу на міжбанку у межах коридору в 26,73-26,85 гривень.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар почав поступово знижуватися на новинах по зміцненню гривні на міжбанку.

Котирування американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,70-26,85 і продаж 26,93-27,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,85-26,93 гривень і продаж 27,00-27,10 гривень.

Про тенденції на торгах за 5 жовтня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настрою валютного ринку:

На п'ятницю користувачі «Мінфіну» поки скептично оцінюють перспективи гривні:

За офіційним курсом тільки 27% (31% ще вчора) опитаних вірять в те, що курс НБУ повернеться до рівня нижче порога 26,75 гривень. 73% вважає, що він надовго закріпиться вище позначки в 26,76 гривень;

За ринковим курсом динаміка для гривні дещо краще. 26% (вчора таких було 21%) сподіваються на повернення котирувань на міжбанку до порогу нижче 26,75 гривень, 74% — не сумніваються в подальшому зростанні курсу на торгах вище 26,76 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 3

+
+15
Nekrasov
Nekrasov
6 жовтня 2017, 12:08
#
Пока достаточно тихо, но нет еще нескольких главных персонажей на торгах.Посмотрим на их поведение и операции. Думаю в коридор 26,73-26,83 по доллару впишемся.
+
0
Halychanyn
Halychanyn
6 жовтня 2017, 12:15
#
Дозволю собі похвалити нове керівництво НБУ. Їхній месідж у вигляді 2-х виходів з викупом по 100 000,00 (що було аж занадто з запасом) дали зрозуміти навіть останньому дурню — 26,8 зелений не подолає. Тепер, на відкаті НБУ тихенько поверне тих 50 лямів що витратив на погашення паніки (чи то скоріш — фіндиверсії або організованої спекуляції). Наразі аплодую
+
0
Dobrofey
Dobrofey
6 жовтня 2017, 13:08
#
НБУ выходил не с выкупом, а с продажей.
И вернуть немного «в закрома» удастся разве что в конце месяца, когда пойдет масса квартальных и текущих платежей.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися