Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2017, 10:01

«Правильна» робота: топ-5 фахівців, які завжди при справі і «п'ятірка» аутсайдерів

В Україні стало більше роботи. Принаймні, про це свідчить статистика Державного центру зайнятості. Так, за підсумками серпня офіційне безробіття в країні скоротилася, кількість безробітних склала всього близько 312 тис. осіб. Як стверджують в Державному центрі зайнятості, це найменший показник в нинішньому році.

Чиновники також відзвітували, що вакансій, навпаки, стало більше, причому, істотно — на 43% (77 тис. в серпні 2017р). Найчастіше нових співробітників зараз шукають аграрні, торговельні будівельні компанії і переробні підприємства.

Зниження попиту і зростання пропозиції трохи вирівняли дисбаланс на українському ринку праці: конкурс на середньостатистичну вакансію скоротився з 10 осіб на місце (в січні цього року) до 4 осіб (в серпні).

Однак не все так просто. Оптимістичні показники ще не означають, що стало простіше влаштуватися всім фахівцям. У роботодавців як і раніше є свої фаворити і «чорний список». Та й щедро платити вони готові далеко не всім кандидатам. «Мінфін» з'ясував, кому в Україні зараз найпростіше знайти хорошу роботу, а кому доведеться побігати навіть за вакансією зі скромним окладом.

Фаворити роботодавців

Як розповіла «Мінфіну» HR — експерт ресурсу з працевлаштування rabota. ua Тетяна Пашкіна, на вітчизняному ринку праці зараз спостерігається дивна тенденція: молодь зі шкіри геть лізе, щоб вступити до університету і отримати диплом, а роботодавці, навпаки, шукають людей без дипломів, але готових працювати.

Читайте також: Безработица и реформы

«На першому місці в списку найбільш затребуваних в Україні фахівців — представники робітничих професій. Саме за ними компанії полюють, саме їм готові переплачувати», — каже Пашкіна. За рік попит на представників робітничих професій зріс утричі. Ця тенденція пояснюється відкриттям нових виробничих майданчиків в Україні, в тому числі, з іноземними інвестиціями (зокрема, на Західній Україні почали працювати цехи з пошиття чохлів на авто, виробництва автомобільних комплектуючих та ін.).

«Шукають слюсарів, швачок, різноробочих, майстрів на СТО, робочих на меблеве виробництво. Але знайти їх дуже складно — адже за цими ж фахівцями полюють більш заможні роботодавці з Польші, Румунії та Угорщини», — розповіла Пашкіна.

Так, якщо наші зарплати для робочого персоналу складають в середньому 10 тис. грн. в місяць, то, скажімо, слюсар на заводі Skoda в Чехії може претендувати на еквівалент 33 000 грн. Автодорожник в Ізраїлі або Німеччині і зовсім отримує до 77 000 грн., що не порівняти з нашими 12-15 тис. грн. Те ж стосується і водіїв -дальнобійників: в Україні їм готові платити 20-30 тис. грн., В Польщі — від 50 тис. грн. Тому останнім часом, особливо після введення безвізу, спостерігається колосальна міграція робочого персоналу, — констатують кадровики.

На другому місці за динамікою приросту вакансій — категорія «Логістика, склад, ЗЕД». За рік пропозиція виросла на 39,1%, стверджує керівник work. ua Сергій Марченко. За його словами, саме логісти вибили з топ-5 найбільш затребуваних до недавнього часу IT- фахівців.

Сплеск попиту на логістів кадровики пояснюють подорожчанням транспортування товарів: від досвідченості фахівця тепер багато в чому залежить, наскільки виросте підсумкова вартість продукції після доставки. Тому за вміння будувати правильні маршрути багато роботодавців готові доплачувати. Так, якщо початківець логіст без досвіду роботи може претендувати на зарплату лише в 7-8 тис. грн., то його більш досвідчений колега зі зв'язками в галузі може розраховувати вже на 10-15 тис. грн. А логіст зі знанням англійської мови, який може працювати і на європейському ринку, отримує не менше 20 000 грн.

Читайте також: Що з роботою: банкіри і страховики йдуть в інші галузі

У трійку увійшли також інженери-технологи, які зараз потрібні в самих різних компаніях — від мереж кав'ярень (обслуговування кавових апаратів) — до великих виробничих цехів. По мірі подальшого розвитку в Україні виробництва, попит на таких фахівців буде тільки зростати, — прогнозують рекрутери. Правда, зарплатами інженерів роботодавці поки не балують. Скажімо, в Києві більшість вакансій для інженерів пропонують оклади в 10-11 тис. грн. в місяць. Для порівняння: майстер СТО може претендувати на 15-20 тис. грн. Навіть на великих підприємствах інженерам готові платити не супер високі зарплати — 18-20 тис. грн. І тільки особливо цінні фахівці з досвідом і знанням англійської можуть спробувати влаштуватися в компанію з іноземними інвестиціями на оклад в 1 000 євро (32 000 грн.).

У топ-5 найбільш затребуваних фахівців незмінно тримаються і продавці (від продавців-консультантів в магазинах до менеджерів і директорів з продажів).

За даними hh. ua, менеджери з продажу взагалі утримують лідерство за кількістю відкритих вакансій, хоча їх число, в порівнянні з минулим роком, все ж трохи скоротилося. Якщо в 2016 році пропонувалося 5,8 тис. місць, то в цьому — тільки 5,5 тис. Однак продавцям найдинамічніше за інші професійні категорії підвищують зарплати. В середньому по Україні вони виросли на 15-17% за рік і стартують від 10 000 грн. Роботодавці заохочують продавців, в основному, за рахунок збільшення бонусів (% від реалізованої продукції). Тож хороший продавець може отримувати по 30-50 тис. грн. в місяць, — кажуть кадровики.

У список улюбленців українських роботодавців потрапили також бухгалтера. Зараз все більше компаній скаржаться, що не можуть знайти хороших бухгалтерів, хоча, здавалося б, на ринку не так мало фахівців такого профілю. «Доходить до курйозів. Скажімо, багато цілком гідних профі не розглядають вакансії, якщо до нового місця роботи потрібно довго добиратися. Причому «довго» в уявленні бухгалтера — це 4-5 автобусних зупинок. Про те, щоб їздити щоранку з Лівого берега на Правий — і мови не йде», — каже Тетяна Пашкіна.

У список улюбленців українських роботодавців потрапили також бухгалтера. Зараз все більше компаній скаржаться, що не можуть знайти хороших бухгалтерів, хоча, здавалося б, на ринку не так мало фахівців такого профілю. «Доходить до курйозів. Скажімо, багато цілком гідних профі не розглядають вакансії, якщо до нового місця роботи потрібно довго добиратися. Причому «довго» в уявленні бухгалтера — це 4-5 автобусних зупинок. Про те, щоб їздити щоранку з Лівого берега на Правий — і мови немає», — каже Тетяна Пашкіна.

Бухгалтерів балують високі зарплати і велика кількість робочих місць. Можна влаштуватися, в тому числі, на неповну зайнятість, так що деякі бухгалтери поєднують по 3-4 роботи відразу. Оклади фахівців-початківців в цій сфері стартують з 6-8 000 грн. В Одесі помічника головного бухгалтера зі знанням англійської шукають вже на 38 000 грн., а головний бухгалтер великої столичної компанії може отримувати по 50-70 000 грн. в місяць, не рахуючи численних премій і бонусів.

«Чорний» список

Втім, на ринку є і аутсайдери, знайти роботу за фахом яким все складніше. Не кажучи вже про те, щоб домогтися від роботодавця щедрої винагороди.

На першому місці в цьому списку в нинішньому році опинилися юристи. Багаторічне захоплення молоді дипломами юридичних вузів призвело до явного надлишку правознавців в Україні, — констатують кадровики. Плюс до всього, у більшості юристів явно завищені зарплатні апетити, що дратує роботодавців. Так, середньостатистичний кандидат, який претендує на роботу юриста в Києві — це фахівець до 30 років з досвідом роботи до 5 років і бажанням отримувати 20-25 тис. грн. в місяць. «Реальні зарплатні пропозиції нижче вдвічі», — констатує Пашкіна. У столиці є компанії, що готові брати юристів, але не на 20 000 грн., а всього лише на 6-7 тис. грн. в місяць.

До чорного списку роботодавців потрапили і топ-менеджери. Після кризи 2008 р, коли в Україні пачками закривалися компанії, без роботи залишилися тисячі управлінців. Ті, хто не зміг знайти нову роботу протягом 6-12 місяців, вважаються «збитими льотчиками» — їх вартість на ринку праці різко впала. Але самі директори не готові з цим змиритися. Як і раніше, багато виставляють цінник в доларах і хочуть отримувати не менше $ 4-5 тис. на місяць. Пропонують же їм зовсім інші оклади: наприклад, директор з маркетингу може претендувати на 25 000 грн., а директор філії — на 26 000 грн. Вакансію на $6 000 рекрутерам, до яких звернувся «Мінфін», в Києві вдалося знайти лише одну — таку зарплату пропонували IT- директору у великій компанії. Втім, моніторинг відкритих баз даних не дає повного уявлення про директорські оклади: з 700 вакансій для управлінців зарплати вказувалися лише в 236, а в решті випадків роботодавці пропонували «домовлятися». Як кажуть хедхантери, в більшості випадків топам пропонують порівняно невеликі оклади і широку систему бонусів за результатами діяльності компанії, щоб зацікавити їх працювати не тільки на свою кишеню, а й на бізнес.

Сергій Марченко додає, що в трійку аутсайдерів ринку праці входять також страховики. Після масового закриття страхових компаній і згортання багатьох видів страхування, багато фахівців залишилися не при справах. Шукають на мінімальні зарплати тих, хто працює безпосередньо з клієнтами, операторів кол-центрів, менеджерів. Появу невеликої кількості нових вакансій експерти пояснюють не зростанням ринку, а, скоріше, текучістю персоналу. Про стагнації говорять і невисокі оклади в галузі — 6-8 тис. грн.

«Правда, радує, що в цьому році все ж зростає кількість вакансій для фахівців з врегулювання збитків і лікарів-координаторів, яких на хвилі кризи нещадно скорочували», — зазначає Тетяна Пашкіна. За даними «Head Hunter Україна», пропозиція в цьому сегменті дійсно зростає, але загальне число вакансій все ж залишається мізерним: скажімо, якщо в минулому році їх в базі компанії було 120, то в цьому -125. Цифри виглядають просто смішно, особливо якщо порівняти їх з аналогічними в лідируючих категоріях, скажімо, 5,4 тис. в продажах або 11 тис. в категорії робітничих професій.

Недалеко від страховиків відійшли і банкіри. Роботи для них в Україні теж небагато. При тому, що фахівців такого профілю, навпаки, явний надлишок. Частка банківського ринку, що провів Нацбанк, призвела до того, що навіть ті фінустанови, які потребують додаткового персоналу, все ще очікують і не поспішають набирати людей. Заповнюються, в основному, позиції менеджерів, операціоністів, касирів тощо. Не балують банкірів і зарплатами: в Києві пропонують ставки від 5-6 тис. грн. І тільки фахівці рівня керівника відділу можуть претендувати на 27-30 тис. грн. У глибинці ситуація ще гірше: там оклади стартують з мінімалки в 3,2 тис. грн.

Роботодавці розчарувалися і в психології. «Бум на психологів пройшов. Влаштуватися таким фахівцям зараз вкрай складно. Їх беруть або в санаторно- курортні заклади, або в школи, дітсадки та клуби, або в держструктури. Але зарплати дуже маленькі. Скажімо, сімейного психолога пропонують 5 000 грн., психолога в охоронному холдингу — 6 000 грн. В бюджетному секторі оклади і зовсім мізерні — близько 4 тис. грн.», — зазначає Пашкіна. Єдине, що залишається робити в таких умовах власникам дипломів психологів — шукати собі застосування в інших сферах.

Леся Павелецька

Коментарі - 13

+
+59
Senior Pomidor
Senior Pomidor
5 жовтня 2017, 10:22
#
«По его словам, именно ловится убили из топ-5 самых востребованных до недавнего времени IT- специалистов.»

Что, простите?

«в большинстве случаем стопам предлагают сравнительно небольшие оклады и широкую систему бонусов»

Интересно, что это за новый зверь такой, Стоп менеджер...?
Abby в Украине забанили, и проверка орфографии в редакции сошла на нет?)
+
0
Тетяна Делл
Тетяна Делл
5 жовтня 2017, 10:55
#
Приносим извинения, поправили. Нет, ничего не забанили, просто правки по какой-то причине не сохранились. Глюк. Бывает
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
5 жовтня 2017, 11:21
#
Вместо «Польши» написано «Пошли».
+
+20
AleksandrBank
AleksandrBank
5 жовтня 2017, 12:04
#
Все правильно, все туда уходят :)
+
0
vitaliy17
vitaliy17
5 жовтня 2017, 12:31
#
Застройщики жалуются, что бегут специ рабочие в польшу намного больше чем раньше, пересечь границу стало намного проще.

Вот интересно, безвиз это всего лишь туристическая виза на 90 дней, т.е. люди работают в Польше и т.д. не легально, я правильно понимаю?
+
+28
Senior Pomidor
Senior Pomidor
5 жовтня 2017, 12:41
#
Правильно понимаете. До первой проверки документов они работают. Если докажут факт трудоустройства без рабочей визы — можно забыть про еврозону навсегда.
+
0
frank007
frank007
5 жовтня 2017, 13:56
#
Как люди в Киеве могут жить на зарплату 5-7 тыс грн, особенно если еще и жилье арендовать нужно… тут в пору на несколько работ устраиваться…
+
0
vitaliy17
vitaliy17
5 жовтня 2017, 14:33
#
Местные со своим жильем (от бабушек дедушек) более менее, не местные да, на двух работах. В среднем так.
+
+14
kalchu
kalchu
5 жовтня 2017, 15:32
#
Признаюсь, что дважды пытался покорить Киев, но дважды не смог переломить свой внутренний стержень переступив через логику. Веть у себя на периферии я высококвалифицированный специалист зарабатывающий на квартиру в Киеве за 4 -5 лет, а вот в Киеве, не смотря на то, что работать приходилось в два раза больше — я превращался в рядового специалиста зарабатывающий на оплату жилья, транспорта и еды. И разве стоит Киев того??
+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
5 жовтня 2017, 15:44
#
Нет, Киев не для всех. Порой работа в др. районных центрах или городах — может принести больший сумарных доход, меньше тратишь время на траспорт и т.д. Потому если ты в своем городе «красавчик» — не нужно лезть не в какие-то «гадюшники»! Я приехал в Киев, и у меня сложилось, все намного лучше нежели могло быть у меня в глубинке, так бы и был на ЗП 1600-2000 грн, и у родителей на шее.
+
0
Apollo17
Apollo17
5 жовтня 2017, 16:36
#
К сожалению профессии аутсайдеры это правда.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 жовтня 2017, 16:38
#
Ситация за 10 лет кардинально поменялась по всем направлениям.
+
0
alexandrpl
alexandrpl
5 жовтня 2017, 17:51
#
Этого следовало ожидать. Помню, в начале 90-х все на агороном учились, в 2000-х — юристов и экономистов, сейчас на опять возвращаемся к агрономом (это образно).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися