Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 жовтня 2017, 10:26

Загальний депозитний портфель банків у нацвалюті знизився — НБУ

У серпні загальний депозитний портфель банків у національній валюті знизився (на 1,3% м/м) через скорочення залишків коштів нефінансових корпорацій.

Загальний депозитний портфель банків у нацвалюті знизився - НБУ
Фото: yak-prosto.com

Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку.

«Зниження останніх (на 3,9% м/м) зумовлене згаданими вище фіскальними чинниками (через квартальні податкові платежі до бюджету). Зокрема, майже 95% скорочення залишків коштів нефінансових корпорацій припало на кошти на вимогу», — йдеться у огляді.

Водночас з огляду на значний притік коштів до бюджетів різних рівнів тривало зростання залишків гривневих коштів на банківських рахунках сектору загального державного управління.

Депозити домогосподарств залишилися на рівні попереднього місяця, що також пояснюється головним чином сезонним чинником.

У річному вимірі тривало зростання залишків коштів на депозитних рахунках банків, у серпні вони збільшилися на 12,5% рр.

Також продовжував зростати депозитний портфель банків у іноземній валюті (в доларовому еквіваленті), насамперед за рахунок збільшення залишків строкових коштів нефінансових корпорацій.

Зниження залишків коштів на депозитних рахунках у національній та іноземній валютах у гривневому еквіваленті (через курсову переоцінку) поряд зі зменшенням обсягів готівки поза банками призвело до скорочення грошової маси в серпні (на 0,9% м/м) та уповільнення річних темпів її зростання (до 5,5%).

Порада «Мінфіну»: прибутковість по внесках у всіх валютах знижується з початку року. Відповідно, падають і заробітки вкладників. Але варіанти отримати більш вигідну ставку, все ж є. Розмістивши депозит в банку через наш сайт, вкладники можуть отримати додатково до 1,5% річних до базової ставки. Детальні умови — в розділі «Бонус до депозитів».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися