Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 вересня 2017, 19:01

Готівковий ринок на вихідні: чи треба скуповувати долар

Весь минулий тиждень валютний міжбанк лихоманило. Безготівковий долар за ці дні виріс на 33 копійки — з 26,27/26,2950 до 26,60/26,63 гривень до кінця сесії в п'ятницю. Це не могло не відбиватися і на готівковому сегменті валютного ринку, хоча періодично готівкова валюта «жила своїм життям».

Прогноз за готівковим курсом на 30 вересня та 1 жовтня:

Зростання курсу спровокувало дві тенденції на готівковому ринку:

1) збільшився попит на валюту;

2) суми здачі валюти громадянами зменшились — люди чекали подальшого зростання котирувань і не поспішали розлучатися з доларами та євро.

Це призвело до певного дефіциту валютної готівки, чим активно користувалися власники обмінників, задираючи котирування. Тільки к закінченню четверга спред за готівковим доларом почав обережно скорочуватися, але вже в п'ятницю — після чергового стрибка міжбанку — знову почав рости. Це говорить про те, що фінансисти, з одного боку, знову побоюються валютних ризиків, з іншого — активно працюють у режимі «з обороту», а не тільки в форматі гри «на підвищення».

Розслаблятися поки явно нічого. Значне перевищення попиту над пропозицією валюти на міжбанку провокує нестабільну ситуацію щодо подальшого курсоутворення.

Чого тільки варті проект держбюджету та пояснювальні записки до нього від чиновників Міністерства фінансів і Кабміну, в яких закладається курс в межах 30 гривень та збільшення соціальних виплат з 1 жовтня 2017 року. На тлі таких прогнозів віра у стабільність гривні у громадян і бізнесу різко знизилася.

Заробляють «на чутках та очікуваннях» як завжди — спекулянти. Спроба збільшити доходи на девальваційних настроях у цій ситуації і буде головним логічним мотиватором фінансистів при виставленні курсів в обмінниках на ці вихідні.

Стримувати їх апетити по курсу будуть три основні чинники — конкуренція між обмінками, грошові можливості громадян та наявність фізичних обсягів валюти на ринку.

Головним провокатором зростання «спокуси по заробітку» для власників обмінників буде знову зростаючий розрив між котируваннями готівкового та безготівкового валютних ринків, що дає можливість продовження «переливів» валюти з одного ринку на інший у моменти ажіотажу.

Зростання спекулятивної складової як на міжбанку, так і на готівковому ринку — формує негативні перспективи для гривні у найближчий період. Цю «карту» і спробують використовувати власники обмінників в ці вихідні.

Тому обіцяти дешевий долар на цей період часу в обмінниках — «Мінфін», на жаль, знову не може.

Курси готівкових валют на 30 вересня та 1 жовтня

Котирування долара в обмінниках будуть у межах: прийом 26,30 -26,50 гривень, продаж в межах 26,55 — 26,75 гривень. Спред між курсами прийому і продажу на вихідні буде від 13 до 30 копійок.

Більшість обмінників закладуть ризик подальшого зростання долара на валютному міжбанку на наступному тижні і виставлять курс продажу долара в межах 26,65 гривень і вище, залишаючи при цьому котирування прийому валюти на середньому для ринку рівні. При такій тактиці виставлення курсів вони будуть мінімізувати свої ризики одночасно з цим підтримуючи загальну гру «на підвищення». Традиційно, спред в обмінниках фінкомпаній буде трохи нижче, ніж у їхніх колег з банків.

Котирування євро. Тут тактика фінансистів з виставлення готівкових курсів по євровалюті сильно в ці вихідні не зміниться. Ключовими моментами для визначення котирувань по євро будуть: 1) крос-курс пари долар / євро на міжнародних ринках і її перерахунок щодо гривні, виходячи з котирувань українського готівкового ринку по долару; 2) «індивідуальні нюанси» банків і фінкомпаній по даній валюті (наявність євро в касах обмінників, замовлення великих клієнтів обмінок з купівлі / продажу євровалюти та інше). Для банків в цій ситуації буде ще дуже важливим стан нормативу їх валютної позиції по євро на 1-е число місяця.

Станом на 17:00 за Києвом сьогоднішнього вечора крос курс пари євро / долар на міжнародних ринках був близько 1,18 долара за євро. Таким чином, котирування готівкового євро будуть в межах: прийом 31,034-31,270 гривень і продаж 31,329- 31,565 гривень.

Як було сказано вище — більшість обмінників буде коригувати ці прогнозні курси в залежності від своїх «індивідуальних» завдань, що може додати ще плюс-мінус 3-8 копійок до вищерозрахованих курсів купівлі-продажу євро. Але конкуренція між обмінниками не дозволить їх власникам до нескінченності розширювати спред по євро. За нашими прогнозами у більшості обмінників в ці вихідні спред буде знаходитися в межах від 25 до 40 копійок.

Котирування по російському рублю. Через відсутність повноцінних ділових відносин з Росією — рубль продовжує перебувати «в зоні ризику» для наших банкірів та власників обмінників. Тому вони продовжать виставляти котирування по рублю у широкому діапазоні. Більшість обмінників в ці вихідні будуть виставляти такі котирування по російській валюті: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,456-0,459 гривень та продаж 0,460- 0,463 гривень. Однак, через існуючу зараз вищеописану специфіку російської валюти — можливі досить великі відхилення котирувань в окремих обмінниках (до 0,1 гривні від зазначених нами вище котирувань готівкового рубля) — в залежності від їх «індивідуальних» завдань (замовлення великих покупців-продавців, наявність рублів в касі, близькість регіону до російського кордону та інше), але при фіксації широкого спреду.

Коментарі - 4

+
+9
Maleficarum
Maleficarum
29 вересня 2017, 19:07
#
«Наличный рынок на выходные: надо ли скупать доллар» Но главную тему «Минфин» таки и не раскрыл… Надо ли — или не надо на выходные скупать доллар…
+
+53
Nekrasov
Nekrasov
29 вересня 2017, 21:29
#
Исходя из того, что они пишут — явно надо. Да и межбанк прет вверх, похоже девальвация пошла постепенная по 5- 10 копеек за день. Вот за месяц почти на гривну вырос. И опять риторический вопрос — кому это выгодно. Явно ж не пенсионерам и мелким спдешникам… Да и не рядовым гражданам — этто точно…
+
+118
Romchik75
Romchik75
30 вересня 2017, 17:15
#
Скупать надо было месяц назад
+
+4
AleksandrBank
AleksandrBank
2 жовтня 2017, 10:08
#
Неправильный ответ. Нужно было скупать 1,5-2 мес. назад!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися