Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 вересня 2017, 11:14

На міжбанку кінець кварталу — чекаємо сюрпризів по курсу

У п'ятницю основним драйвером всіх подій, що відбуваються на валютному ринку буде один, але дуже вагомий фактор — закінчення місяця та кварталу.

У п'ятницю основним драйвером всіх подій, що відбуваються на валютному ринку буде один, але дуже вагомий фактор — закінчення місяця та кварталу.
Фото: forbes.net.ua

Більшість учасників торгів ще вчора завершили основні операції за вересень (саме цим пояснювався великий обсяг операцій — 514,38 млн доларів при укладенні 706 угод). І тому з одного боку — сьогодні буде тільки «рихтування» остаточних валютних і гривневих розрахунків у більшості компаній, але з іншого боку — різко збільшиться активність самих банків (у них теж звітна дата) та через зовсім різні інтереси великого кола учасників торгів — можливі сюрпризи з курсоутворення.

Валюти на міжбанку не вистачає, що «підриває» курс за рахунок зростання попиту при низькій пропозиції. І вчорашній оперативний вихід НБУ на міжбанк з «гасінням» чергової пожежі за курсом (продав 36,4 млн доларів на аукціоні) — говорить про те, що перекоси на ринку великі.

Та й готівковий ринок — поки не допомога Нацбанку у справі стабілізації курса.Там теж все складно і попит на валюту росте. Весь цей малопрогнозований пазл інтересів окремих клієнтів-учасників торгів та самих фінустанов — здатний істотно розгойдати курс протягом останньої вересневої сесії.

Ми, як і раніше, сумніваємося в глобальній зміні ситуації між попитом і пропозицією на валютному ринку.Тим більше, що вчорашні продажи валюти Нацбанком змогли тільки частково зупинити зростання курсу, але не розгорнути міжбанк. Тому «Мінфін» прогнозує подальше зростання долара вище психологічного бар'єру в 26,50 гривень при збільшенні курсових коливань за рахунок ефекту звітної дати.

Стримати зростання долара зараз може тільки Нацбанк, регулярно виходячи на ринок з продажем валюти. Чи захоче він це робити в останній день місяця і витрачати на це ЗВР — покажуть найближчі кілька годин.

«Мінфін» очікує в п'ятницю обсяги операцій у межах 260-310 млн доларів при здійсненні до 540 угод з продовженням розгойдування ринку та котируваннями долара протягом сесії в межах 26,49-26,60 гривень.

Ймовірність виходу на ринок Нацбанку з аукціоном або «запитом кращого курсу» з продажу долара для згладжування перекосів попиту і пропозиції зберігається.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар продовжує поступово зростати.

Котирування американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,35-26,47 і продаж 26,53-26,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,35-26,45 гривень та продаж 26,55-26,65 гривень.

Про тенденції на торгах за 28 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настрою валютного ринку:

За офіційним курсом вже тільки 43% (вчора було 48%) опитаних вірять в те, що курс НБУ повернеться до рівня нижче порога 26,50 гривень. 57% (було 52%) -вважає, що він надовго може перевищити позначку 26,51 гривень;

За ринковим курсом динаміка для гривні не покращилася. Тільки 38% (вчора таких було 49%) впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до порогу — нижче 26,50 гривень. Вже 62% — впевненні у подальшому закріпленні зростання котирувань на торгах вище 26,51 гривень за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 2

+
+51
qwerty3433
qwerty3433
29 вересня 2017, 11:33
#
НБУ сейчас снова объявит, что продаст 100, а продаст 40. При этом курс снова поставит выше на несколько копеек. Может конечно сделает и временную мизерную коррекцию, но НБУ просто сглаживает девальвацию. Отметим, сейчас начнет еще работать в отопительном сезоне новый фактор как импорт угля за доллары, чего у нас ранее почти не было. Это раздувает отрицательный платежный баланс с «обычных» 4-5 миллиардов до 5-6 миллиардов (объем импорта угля около 1 миллиарда долларов). Но на практике сколько нужно будет импортировать угля и заплатить никто еще не знает. В статистике ведь только крупные ТЭС и ТЭЦ. Есть еще малые и коммунальные ТЭЦ, а также многие дома топят углем. Эти сделки превратятся в импорт или нет зависит еще от того как устроен «реверсный уголь». Если там придется платить не гривной, а хотя бы рублями за «уголь Кузбасса» (ха-ха), то все равно это качает платежный баланс.
+
+71
Maleficarum
Maleficarum
29 вересня 2017, 12:02
#
С такими темпами роста- «технический» уровень объявленный Гройсманом на цифрах 29.3 грв за доллар на 2018-тый год- превращается в реальный…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися