Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 вересня 2017, 17:10

4 ключові тренди страхових технологій, які можуть повністю змінити страховий ринок

Страхова галузь трохи обділена увагою ЗМІ в контексті нових технологій та інновацій. Ключовий «хайп» розвернувся навколо фінтех проектів в напрямках онлайн-банкінгу, робоадвайзінгу, платіжних системи та p2p кредитування. Нові технології в страхуванні на цьому тлі значно обділені увагою профільних ЗМІ України.

Оглядом найбільш перспективних технологій страхового ринку для нас провела генеральний директор страхової компанії «КРOНА» Юлія Добренкова.

Старі та нові технології страхування

  • Перш за все зазначу те, що страхова галузь — одна з найбільш «вікових» на ринку фінансових послуг. З огляду на досить велику ступінь «інертності мислення», не всі представники страхової галузі здатні ризикувати і інвестувати в принципово нові ІТ технології. Згідно з даними аналітичної компанії CB Insights, в період з 2011 по 2016 рік, венчурні інвестори зробили інвестпроектів в InsurTech (страхові технології) на суму понад 16 млрд. доларів США. Більш ¾ загальної суми інвестицій припало на 2014-2016 роки. Згідно з останніми даними, обсяги інвестицій в інноваційні технології страхового сектора в 2017 році можуть перевищити 8 млрд. доларів США.

Інвестиційно перспективні технології в страхуванні

Якщо говорити про найбільш перспективні та привабливі технології з точки зору ринкових перспектив, можна виділити наступні:

P2P страхування — якщо говорити спрощено, це можливість для тих клієнтів, які бажають застрахуватися, об'єднатися в схожі групи по ряду ознак і сформувати загальний страховий фонд з якого і будуть відбуватися виплати при настанні страхових випадків. P2P страхові майданчики заробляють на комісії, яку беруть за свої послуги. Привабливість послуги для клієнта забезпечується можливістю повернути частину коштів, які призначаються для виплат за страховими випадками. Чим менше відбувається страхових випадків, тим більше грошей може повернути клієнт P2P сервісу (до 80% від вартості страхового полісу).

«Активована за запитом» страховка дозволяє активувати страховку коли вона вам необхідна, платите ви тільки за період активної дії страхового полісу. Подібна послуга дозволяє активувати страхування від нещасного випадку саме тоді, коли ви відправляєтеся в туристичний похід, а КАСКО в період активного використання авто.

Страхова телематика — перспективна страхова технологія, що дозволяє віддалено аналізувати персональні дані застрахованої особи. Дозволяє аналізувати стиль водіння при автострахуванні або ж показники здоров'я у клієнта, який купив послугу медичного страхування. Провайдери систем телематики підтверджують ефективність технології віддаленого моніторингу тим, що ймовірність аварії між «поганими» і «хорошими» водіями може відрізнятися в 6 разів і більше. Завдяки впровадженню віддаленого моніторингу за допомогою телематики «хороші» водії можуть не платити за інших і заощадити на страховому полісі. З огляду на те, що традиційні страхові компанії базуються на аналізі страхового стажу, кольору і марки машини, аналіз стилю водіння і потенціалу аварійності видається більш надійним методом ніж перераховані вище методи «гадання на кавовій гущі».

Агрегатори страхових послуг і пропозицій— західним зразком подібного сервісу можна вважати сайт moneysupermarket, який дозволяє не тільки знайти найвигідніший страховий поліс, але і отримати спеціальні знижки і акційні пропозиції від провідних страхових компаній.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися