Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 вересня 2017, 11:17

Подарунок на вибори: Чому Україні позичили $ 3 млрд

Минулого тижня український Мінфін розмістив єврооблігації на $3 мільярди. Частину цих грошей витратять на погашення зовнішнього боргу, решту - відправлять в держскарбницю, щоб фінансувати поточні потреби. $1,3 млрд від розміщення євробондів вже надійшли в Україну.

Иван Компан
Иван Компан
Профессор КSE, преподаватель Эдинбургской бизнес-школы

Високий інтерес до українських євробондів влада пояснила своїми «реформаторськими» досягненнями. Чи справді це так, і яка заслуга чиновників в успішному розміщенні, в своєму блозі на НВ написав професор КSE, викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» скоротив.

Важко погодитися з тим, що це результат саме реформ, що проводяться владою. Швидше за все, успіх розміщення можна пояснити ситуацією на світових ринках цінних паперів, де останнім часом значно зріс інтерес до ринків, що розвиваються. Борги країн, що розвиваються, а ми входимо саме в цю категорію, нарівні з євро і акціями технологічних компаній, зараз викликають найбільший інтерес серед інвесторів. Bloomberg Barclays Emerging Markets USD Aggregate Total Return Index, що відображає динаміку боргу країн, що розвиваються, зріс з початку року на 7.6%. Ось багато професійних інвесторів і намагаються заробити, купуючи облігації ринків, що розвиваються, для більш агресивної диверсифікації портфеля.

Зовсім не дивно, що на ринку, який оцінюється в кілька трильйонів доларів, Україні теж дісталося кілька крихт.

Тож, найімовірніше, мова не про захват інвесторів від успіхів «українських реформаторів», а про необхідність бути в тренді. Упевнений, що більшість брали участь в розміщенні, взагалі, погано уявляючи собі суть і стан українських реформ.

Якраз з реформами, по-моєму, все виглядає зовсім навпаки. Доступ до ринків капіталу, що відкрився, моментально закриває питання про необхідність щось міняти, хоча б «з-під палки МВФ». Які вже тут реформи, якщо вибори на носі. А три мільярди доларів, отриманих без жодних зобов'язань – це чи не найкращий подарунок до нової виборчої кампанії?

По-перше, можна буде розрахуватися за старими боргами, знизивши пікові навантаження в 2019 році, якраз перед виборами.

По-друге, гроші, що залишилися, допоможуть утримувати гривню в розумних межах, що теж дуже важливо під часі виборчої кампанії, адже «питання курсу» завжди було і залишається одним з головних для населення.

По-третє, новий транш в казну – це завжди «маленькі людські радості» для чиновників, апетити яких не в силах стримати ні НАБУ, ні Антикорупційна прокуратура. Про честь і совість навіть і говорити якось ніяково.

Тож, з точки зору короткострокової перевиборній перспективи нинішніх можновладців – все відмінно. Звідси й непідробна радість на обличчях Президента і його вірної раті.

З точки зору стратегічних перспектив розвитку України, нові борги, без жодних зобов'язань реформувати країну – це погано. Так і продовжимо жити в борг, не роблячи ніяких спроб оживити економіку, що десятиліттями коливається в унісон з цінами на метал і зернові.

Коментарі - 10

+
0
yarg
yarg
26 вересня 2017, 19:07
#
На какие выборы? Ближайшие-через полтора годв…
+
0
busypit
busypit
26 вересня 2017, 19:44
#
Откуда такая уверенность в отсутствии досрочных? А Вы бигбордов с политрекламой в родном городе не замечаете?
+
0
yarg
yarg
26 вересня 2017, 19:49
#
Для досрочки повода нет. А баннеры могут быть связаны с местными выборами. А могут и просто так висеть.
+
0
busypit
busypit
28 вересня 2017, 14:13
#
Нет поводов или нет желания заметить повод? Коалиции нет, рейтинг все ниже любви народа не осталось и следа… про баннеры висящие без повода просто улыбнуло, как и популизм в речах без повода совсем.
+
0
yarg
yarg
28 вересня 2017, 14:36
#
Коалиция — штука мутная. Народ не любт любую власть, поэтому рейтинги — это не интересно. баннеры и популизм — ваапще не повод к выборам. И то и другое у нас не прекращается.
п.с. сейчас проводятся местные выборы в общинах — возможно раздражающие вас баннкеры — оттуда.
+
0
busypit
busypit
28 вересня 2017, 15:24
#
Я правильно вас понял, ни малейшей корреляции между баннерами, популизмом, наличием коалиции… И выборами Вы не видите?
+
0
yarg
yarg
28 вересня 2017, 16:54
#
Нет. придет время по закону — будут выборы. А баннеры-шманнеры, истерики в студии шустрого и прочее — это обычный информационный шум.
+
0
yarg
yarg
28 вересня 2017, 16:55
#
Опять же — чем выборы помогут от популизма? это что первые выборы? ну получит порошенко на процент мельше, а ляшко на процент больше. От этого популизм самоликвидируется? Вы что, у нас недавно? :)
+
0
johncr
johncr
27 вересня 2017, 12:55
#
Все прямо в «яблочко». Так и есть. Новые долги преподносят в виде достижений… Позор
+
0
messenger
messenger
28 вересня 2017, 19:34
#
Новые долги безо всяких идиотских обязательств реформировать страну с точки зрения работников МВФ, абсолютно отдаленных от местных реалий — это просто прекрасно. Единственное что печалит — кредит значительно дороже чем дает мвф и даже за % под который дал вова янику.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися