Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2017, 16:10

5 тез про новий Закон про валюту

Новий закон про валюту називають революційним для України. Цей закон повинен не тільки нормативно врегулювати різні процедури, але й кардинально змінити сам підхід регулятора. Наприклад, він повністю дозволяє усе, що прямо не заборонено. Зараз же все відбувається з точністю до навпаки. Які головні зміни пропонує новий законопроект в інтерв'ю НВ розповів заступник голови НБУ Олег Чурій. «Мінфін» вибрав головні тези.

Вільний рух капіталу

На першому етапі ми зможемо зняти низку адміністративних обмежень, які є на рівні закону, які ми постановами Національного банку не можемо відмінити. І тут мова йде про ліцензії на інвестиції за кордон. Сьогодні, згідно декрету, ми повинні видавати ліцензії. Після введення в дію цього закону ми скасуємо ліцензії і у нас будуть діяти на першому етапі так звані ліміти. Наприклад, зараз діють ліміти на інвестиції фізичних осіб – $50 тис. на рік. Цим повністю будуть займатись комерційні банки, вони будуть перевіряти документи. Національний банк жодним чином не буде задіяний у цьому процесі.

Валютний контроль

Ми також збираємось підняти так звані порогові значення по валютному контролю. Невеликі транзакції не повинні проходити через валютний контроль. Тому що це важко в адмініструванні і ці обмеження повністю неефективні. Наприклад, якщо невелика компанія, фізична особа заключає контракт на декілька тисяч доларів, імпорт або експорт. Ми не вважаємо, що нам необхідно проводити тут валютний контроль. Але згідно законодавства поки що повинні. У майбутньому ми бачимо можливість скасувати валютний контроль, наприклад, за операціями в еквіваленті нижче 150 тис. грн.

Кредити нерезидентів

Ми збираємось скасувати вимогу на рівні указу президента щодо реєстрації кредитів від нерезидентів. Це одразу значно спростить діяльність бізнесу, знизить витрати на адміністрування, а також зможе вивільнити частину роботи, яку сьогодні виконують Національний банк та комерційні банки згідно закону. Надалі розроблений і запропонований нами проект закону сконструйований таким чином, що повна лібералізація відбудеться після прийняття законодавства із запобігання розмиванню податкової бази і переміщення прибутків за кордон. У разі його прийняття і подальшої макроекономічної стабілізації ми зможемо йти до грунтовної лібералізації валютного ринку.

Бізнес

Безумовно, воно дасть поштовх розвитку бізнесу, перш за все, розвитку зовнішньоекономічного бізнесу. Воно дасть сигнал інвесторам про те, що Україна рухається шляхом до Європи, до тих норм, які діють в європейському законодавстві. Адже, крім всього іншого, за допомогою прийняття цього закону ми ще й повністю гармонізуємо наше законодавство з європейським.

Іноземні інвестиції

Прийняття лише закону – дасть поштовх. Але крім цього, необхідне прийняття інших законів, інших ініціатив, які сприяють поліпшенню бізнес-клімату. І тут можна відзначити необхідний пакет законів для захисту прав кредиторів, захисту прав інвесторів. Також це і судова реформа, оскільки судова система – це одна з найбільших проблем, з якою стикаються інвестори. Це і реформа правоохоронних органів. Тобто це кроки, які спрямовані на поліпшення бізнес-клімату.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися