Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 вересня 2017, 11:14

Валютний ринок в п'ятницю: чи буде дешевшати долар

У п'ятницю на валютному ринку головними факторами, що впливають на курс будуть:

У п'ятницю на валютному ринку головними факторами, що впливають на курс будуть:1) Продовження розрахунків клієнтів з бюджетом (хто не встиг з різних причин це зробити до 20-го числа) і наближення закінчення місяця та третього кварталу.
Фото: 24news.com.ua

1) Продовження розрахунків клієнтів з бюджетом (хто не встиг з різних причин це зробити до 20-го числа) і наближення закінчення місяця та третього кварталу. Це призведе до поступової активізації бізнесу по завершенню розрахунків на звітну дату. Крім суто українських компаній різко активізуються «дочки» американських та європейських великих корпорацій. Причина — у багатьох країнах Європи та в США 1 жовтня — закінчення фінансового року і їх українські підрозділи також хочуть виглядати максимально гарно по звітності. Від цього залежить багато чого — від розміру бонусів топ-менеджменту цих «дочок», до подальшої стратегії материнських компаній на нашому ринку. Все це буде стимулювати валютний міжбанк;

2) Розміри відшкодувань ПДВ, що надходять на рахунки експортерів. Великі суми цих компенсацій знижують бажання експортерів розлучатися з валютою та паралельно збільшують гривневий навіс на торгах, що працює проти гривні;

3) Поступове зростання попиту на готівковому ринку почало підігріватися зростанням котирувань міжбанку в останні дні. Це підсилює спекулятивний фактор на валютному ринку за рахунок «переливів» валюти з одного сегмента цього ринку на інший та грі на різниці курсів налу і безготівки;

4) Частково знизить загострення пристрастей на міжбанку ефект останнього робочого дня тижня. Традиційно у цей день торгова сесія триває на годину менше -до 16 годин. Крім цього, частина імпортерів переносить свої заявки з купівлі валюти на понеділок через побоювання «зависання» імпортних товарів на митниці або складах у зв'язку з вихідними. Це трохи знижує попит на валюту.

5) Залишки на коррахунках банків на цьому тижні продовжують перевищувати рівень в 50 млрд гривень, що дає гривневий ресурс спекулянтам для активізації розгойдування курсу. Природно, це працює проти гривні.

Більшість факторів у п'ятницю грає проти національної валюти і тому ми прогнозуємо продовження падіння гривні. Обсяги операцій на торгах будуть у межах 250-270 млн доларів при здійсненні до 500 угод зі спробами активного розгойдування курсу.

«Мінфін» очікує продовження періоду істотної волатильності котирувань міжбанку в межах 26,22-26,32 гривень. Знову можливий вимушений вихід на ринок Нацбанку з відповідним аукціоном або «запитом кращого курсу» для згладжування перекосів попиту і пропозиції на міжбанку.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар поступово зростає.

Котирування американської валюти в банках на 10 ранку: прийом — 26,05-26,18 і продаж 26,25-26,45 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,15-26,22 гривень та продаж 26,27-26,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 21 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 1

+
0
Nekrasov
Nekrasov
22 вересня 2017, 14:53
#
Пока растем… Уже до 26,30 при продаже доходило на межбанке. Это настораживает…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися