Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2017, 11:17

Міжбанк в четвер: можливий стрибок курсу

Четвер продовжить тримати в напрузі валютний ринок та дозволить заробити спекулянтам. Непросто буде і клієнтам банків.

Четвер продовжить тримати в напрузі валютний ринок та дозволить заробити спекулянтам.
Фото: 112.ua

По-перше, на поведінку курсу на міжбанку продовжить впливати фактор розрахунків підприємств з бюджетом. Багато хто не встиг завершити їх до 20-го числа і буде поспішати це зробити найближчим часом. Це підтримує активність експортерів з продажу валюти на торгах. Але не будуть «спати» на ринку й покупці валюти. Динаміка курсу та обсягів угод на міжбанку в останні дні показує, що фактично весь зріст пропозиції валюти — поглинається попитом імпортерів. При цьому, Нацбанку фактично нічого викуповувати на торгах в ЗВР — надлишку валюти немає;

По-друге, на рахунки клієнтів стали заходити відшкодування ПДВ, що працює проти гривні і стримує вплив першого фактора. Справа в тому, що ті з клієнтів, які отримали від держави свої гроші — вже не поспішають розлучатися з валютою, що залишається у них після обов'язкових продажів. Та й частина імпортерів також є і експортерами. Отримуючи відшкодування ПДВ — вони відразу ж направляють цю гривню на купывлю валюти за своїми імпортними контрактами. Таким чином, на міжбанку в останню декаду вересня все більше починає грати елемент непередбачуваності по попиту і пропозиції. А це загрожує ситуативними перекосами і як наслідок — зростанням курсових коливань.

По-третє, почалися спроби розгойдування готівкового ринку. Поки вони не завершилися сильними стрибками курсу, тому що населення не готове до спроб обмінників спрацювати «на переляк» і підійняти курс. Але сам факт таких дій на готівковому ринку говорить про зростання спекулятивної складової на цьому сегменті валютного ринку;

По-четверте, інтрига з оголошенням результатів засідання ФРС США по процентній ставці завершена. Ставка поки не змінена (це передбачалося більшістю міжнародних гравців), але з жовтня починається політика ФРС щодо скорочення активів. Це посилює позиції долара відносно євро та інших світових валют. На момент написання статті, євро опустився нижче 1,19 долара і триває гра «на пониження» на міжнародних ринках. Не проти на цьому будуть заробити і українські спекулянти, так як події на міжнародних ринках опосередковано відображаються і на котируваннях євро щодо гривні.

По-п'яте, суттєве зростання залишків на коррахунках банків на цьому тижні (всі дні вони перевищували рівень в 50 млрд гривень) дозволяє спекулянтам проводити операції по розгойдування котирувань на міжбанку.

Таким чином, сьогодні на валютному ринку спокійного дня не буде. Занадто багато абсолютно різних факторів та інтересів окремих гравців може істотно відбитися на поведінці курсу.

«Мінфін» прогнозує на 21 вересня обсяг торгів на торгах в межах 290-340 млн доларів при здійсненні до 540 угод зі спробами зіграти «на підвищення». Ми очікуємо істотної волатильності котирувань міжбанку в межах 26,20-26,30 гривень. Можливий вихід на ринок НБУ з відповідним аукціоном або «запитом кращого курсу» в разі значних стрибків курсу.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Котирування долара в банках на 10 ранку: прийом — 26,00-26,16 і продаж 26,24-26,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,10-26,17 гривень і продаж 26,22-26,28 гривень.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом — настрою респондентів не змінилися. 46% опитаних налаштовані на повернення рівня котирувань долара нижче за відмітку в 26,00 гривень. 54% — поки впевнені в тому, що він надовго закріпився вище 26,01 гривень.

За ринковим курсом прогнози опитаних не на користь гривні. Тільки 36% (було 47%) впевнені в поверненні курсу нижче 26 гривень за долар. 64% — переконані в довгостроковому закріпленні курсу долара вище позначки в 26,01 гривень.

Про тенденції на торгах за 20 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 4

+
0
Nekrasov
Nekrasov
21 вересня 2017, 11:59
#
К сожалению -да, ушел вверх с самого утра почти до 26,28 при продаже, НБУ вот был вынужден ажиотаж сбивать аукционом на 100 млн до 11:30. Цена отсечения — не ниже 26,215 гривен.Теперь принципиально — сколько продал и сколько было заявок…
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
21 вересня 2017, 12:19
#
Судя по корсчетам — не шибко охота расставаться НБУ с валютой. Тем более вилка по курсу позволяет еще понаблюдать.
П.С. В чем смысл заявлять 100 млн $, если и половину они продавать не собираются? Панику сбить? Типа — всем хватит, не толкайтесь?
+
0
Nekrasov
Nekrasov
21 вересня 2017, 14:23
#
Именно так, психологически влиять на процесс. Другое дело, что если так делать часто — рынок перестает на это реагировать и потенциал вербальных интервенций становится минимальным.
Вот сегодня — при заявке на 45 млн, продали 27. Выводы -делайте сами…
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
21 вересня 2017, 16:23
#
Не помню, чтобы «обновленный» НБУ удовлетворяли заявки полностью.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися