Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2017, 8:30

Сюрприз в квадраті: продавці намагаються набити ціну квартирам

В Україні почали дорожчати квартири. Правда, зростання цін поки ледь помітне. За даними Domik. ua, в середині вересня всього за один тиждень вартість квадратного метра підвищилась на 0,4% в доларах і на 2% в гривні. Експерти пояснюють цю тенденцію декількома причинами. По-перше, позначився початок нового сезону ділової активності: на осінь традиційно переносять покупку нерухомості ті, хто почав придивлятись до апартаментів ще з літа.

По-друге, почав зростати курс долара. Це змусило нервувати продавців, що виставляють ціни в національній валюті. Якщо гривня і далі буде знецінюватися, цінники на квартири знову перепишуть. А в тому, що долар буде тільки міцнішати, експерти не сумніваються. Тим більше, що навіть в проекті бюджету на 2018 рік, який Кабмін днями подав у парламент, закладений середньорічний курс в 29,3 грн/$ і 30,1 грн/$ протягом бюджетного періоду.

Як вважає керівник агентства «Євро рейтинг» Григорій Перерва, поекспериментувати з цінами напевно захочуть не тільки приватні продавці, а й забудовники. «Вони спробують переглянути вартість квадратного метра, або, як мінімум, зменшити знижки. Адже галузь вже давно працює з мінімальною рентабельністю», — говорить експерт. І при цьому додає: зовсім не факт, що спроби підвищити ціни на квартири будуть вдалими.

«Мінфін» розбирався, чи варто поспішати з покупкою житла «поки не подорожчало», і як зміняться ціни на нерухомість в найближчому майбутньому.

Хто так будує? 

За даними Domik. ua, середня вартість квадратного метра в новобудовах в Україні — 12,2 тис. грн. Найвищі ціни в Києві (14, 3 тис. грн), Харківській, Донецькій (12,8 тис. грн), Рівненській (12,4 тис. грн) областях і передмісті столиці (12,3 тис. грн). Найдешевше покупка квартири в новому будинку обійдеться в Кіровоградській (10 тис. грн), Житомирській (10,7 тис. грн.), Закарпатській (10,6 тис. грн) областях.

Але парадокс в тому, що практично в усіх регіонах прайси забудовників занижені або балансують на межі рентабельності, — каже Перерва. В Мінрегіонбуді підрахували, що собівартість споруди квадратного метра житла в Києві в цьому році склала близько 10,1 тис грн. Але багато підрядників продають апартаменти практично за такою ж ціною — від 10,5 тис. — 11 тис. грн кв.м. У передмісті ціни ще нижче — від 8 тис. грн/ кв.м.

У розрахунках на наступний рік Мінрегіон озвучив собівартість будівництва в 14,3 тис. грн/кв.м. Зростання пов'язане з подорожчанням будматеріалів на 22,5% і зростанням зарплат в цій галузі.

Але експерти сумніваються, що забудовники зможуть так само радикально переписати свої прайси.

«На первинному ринку пропозиція вкрай висока, а попит — вкрай низький. За нашими даними, кількість угод в цьому сегменті не перевищує 5 тис. на рік. При цьому, за даними порталу Address.ua, тільки за перше півріччя 2017 р стартувало 30 нових будівництв, і на ринок вийшло близько 21 тис. додаткових квартир. Якщо не зміниться економічна ситуація в країні, то при такому темпі продажів побудованих квартир вистачить на десять років вперед », — говорить керуючий директор компанії ARPA Real Estate Михайло Артюхов.

Григорій Перерва додає, що в такій ситуації забудовники навряд чи ризикнуть підвищувати ціни. Адже тоді знайти покупця на свій товар вони точно не зможуть — доходи українців не ростуть, а про відновлення кредитування можна тільки мріяти.

«Будуть намагатися по максимуму знизити собівартість за рахунок використання менш якісних будматеріалів, збільшення кількості квартир на поверсі, економії на інфраструктурі», — прогнозує експерт.

«Сірі» знижки

Але існує і більш серйозний ризик, ніж просто купити погано збудоване житло.

«Пікантності ринку додає той факт, що він« рухається» грошима приватних інвесторів і самих забудовників, а не, скажімо, кредитним ресурсом. А це — вкрай небезпечно», — зазначає Михайло Артюхов.

Схема, за якою зараз будують безліч житлових комплексів, виглядає просто: компанія починає споруджувати будинок, нерідко навіть не закінчивши оформляти всю документацію на об'єкт. Відразу ж запускають продаж квартир і, щоб вийти на потрібні обсяги будівництва, заливають фундаменти наступних будинків. Виходить, що за рахунок продажу житла в першому ЖК, добудовують другий, другий фінансує третій і т.д. Якщо в якійсь момент схема дає збій, виходить класична піраміда — добудувати останні об'єкти просто нема за що. Відповідно, шанси покупців отримати ключі від жаданої квартири і відсвяткувати новосілля прагнуть до нуля.

Певний відсоток таких будівництв в Києві, та й в регіонах був завжди. Варто згадати хоча б скандальний «Еліта-центр», який залишив на вулиці сотні потенційних новоселів.

Але в останні роки розмах будівництва «пірамід» набув загрозливих масштабів. Одна з останніх розкритих афер — «імперія» одіозного столичного забудовника Анатолія Войцеховського. Більше 40 об'єктів не тільки претендували на статус довгобудів, але ще й зводилися на проблемних ділянках. У підсумку, навіть якщо такі будинки і добудовують, власники квартир не можуть оформити право власності на них, а самі житлові комплекси влада не підключає до комунікацій.

У серпні цього року сотні покупців такого житла, що були змушені вселитися в проблемні квартири, перекрили Харківське шосе, вимагаючи від влади втрутитися в ситуацію.

Проте, житло в будинках Войцеховського досі продається за тими же дуже низькими цінами — від 10 тис. грн/кв.м. Більш того — його продовжують купувати. Реалізують і чимало квартир в інших схожих об'єктах.

Експертів насторожує той факт, що влада останнім часом помітно охолола до проблеми так званих «сірих будівництв». Містобудівний кадастр, де збиралася вся інформація про законність того чи іншого об'єкта, заповнюють вже не так ретельно, як раніше.

У підсумку, — каже Григорій Перерва, кількість незаконних будівництв формально зменшилася: зараз їх менше десятка. А «новачок» там і зовсім один — ЖК «Ясногорський».

Але експерт сумнівається в правдивості цих даних. За його підрахунками, в Києві і передмісті не менше 80 новобудов, які ризикують опинитися проблемними (частина з них заморожені, частина не мають всіх необхідних дозвільних документів).

Коли лопне ця «житлова бульбашка» — залишається тільки гадати. Аналітик агентства SV Development Сергій Костецький прогнозував масштабну кризу на ринку ще минулої осені. Тепер же експерти відклали термін колапсу ще на рік.

Тим часом демпінг сірих забудовників не дозволяє підвищити ціни чесним компаніям. Так що побоюватися різкого подорожчання на первинному ринку найближчим часом точно не варто, — переконують експерти.

Старе житло опинилось на распродажу

Надлишок пропозиції на первинному ринку «тисне» і на вторинний ринок. За даними SV Development, за рік помітно подешевшало старе житло майже у всіх районах столиці. Скажімо, якщо станом на початок вересня 2016 року квадратний метр на вторинному ринку в Голосіївському районі коштував $1083, то на аналогічну дату цього року — $1 014. У Дарницькому районі вартість впала з $911 до $841 / кв.м, в Дніпровському — з $1025 до $957, в Оболонському — з $ 1260 до $ 1204, Подільському — з $1124 до $1 068 і т.д. У підсумку в середньому по Києву житло на вторинному ринку подешевшало на $ 62/ кв.м — з $ 1 165 до $1103.

Нинішня спроба власників нерухомості відіграти ціни, на думку Перерви, навряд чи виявиться успішною. Адже покупців, готових вкласти гроші в старі квартири, стає все менше. «Старе житло стає занадто дорогим в обслуговуванні — після торішнього зростання тарифів на комуналку саме жителі хрущовок отримали найвищі платіжки. У таких будинках давно зносилися комунікації, а після створення ОСББ городянам доведеться проводити капітальні ремонти за свій рахунок», — пояснює експерт.

Цю тенденцію підтверджує і той факт, що частка новобудов в загальних продажах житла постійно зростає і вже досягла 40%. А власники старих квартир, щоб стимулювати попит, все активніше пропонують потенційним покупцям знижки, які можуть досягати 10-15% від початкової ціни. Офіційна статистика не помічає ций дисконт. Якби його враховували, динаміка зниження цін була б ще більш помітною.

Наприклад, за даними Domik. ua, не так давно в Солом'янському районі була продана квартира всього за $ 13,5 тис. грн. Її загальна площа — 21,1 кв.м, санвузол суміщений, житло вимагає ремонту. Але всі ці недоліки виправдовує вартість квадратного метра в $640.

При цьому, згідно з моніторингом SV Development, середньостатистичний квадрат житла в тому ж Солом'янському районі коштує $ 944. І такі наддешеві квартири є буквально у всіх районах столиці, — стверджують ріелтори.

Тим часом, так зване старе нове житло (в новобудовах, які були здані в експлуатацію 3-5 років тому і вже заселені) практично не падає в ціні, і покупці на нього знаходяться.

За даними Domik. ua, трикімнатна квартира на Героїв Сталінграда (Оболонь) в сучасному монолітно-блоковому будинку площею близько 130 кв.м недавно «пішла» за $158 тис., а це $1225 /кв. м. При цьому апартаментам ще й потрібен косметичний ремонт.

Експерти вважають, що в подальшому ринок житла буде розшаровуватися ще більш активно: старі неліквідні квартири стануть стрімко дешевшати, а об'єкти, які користуються попитом, можуть навіть трохи подорожчати. Але це за умови, якщо обіцяного ріелторами колапсу не станеться. Якщо ж «житлова бульбашка» все ж лопне, ціни на новобудови можуть обвалитися в рази. А квартири на вторинному ринку, навпаки, почнуть дорожчати, бо інвестори будуть їх сприймати як, нехай і не дуже якісний, але надійний об'єкт для вкладення коштів.

Марія Романова

Коментарі - 27

+
+63
Maleficarum
Maleficarum
21 вересня 2017, 8:57
#
«Старое жилье становится слишком дорогим в обслуживании — после прошлогоднего роста тарифов на коммуналку именно жители хрущевок получили самые высокие платежки" Иными словами автор блога желает заверить народ что в отопительный сезон владелец «хруща» с площадью в сорок квадратов- платил больше денёг нежели владелец «новостроя» площадью в шестьдесят квадратов? Смысл статьи Покупайте дорого новое жильё- не вздумайте брать дешёво старое…
+
0
Алексей Хрипков
Алексей Хрипков
21 вересня 2017, 10:06
#
А ещё он рептилоид-масон…

В статье много смыслов. Но конкретно этот акцент — для тех. Кому нужно не жильё, а «вложиться в недвижимость».
Потому как сможешь ли ты её монетизировать — вопрос (не для всех доступен бизнес арендодателя), а расходы будут сразу. И если разовая экономия перекроется за 2-5 лет и дальше будет стоить только убытка — стоит заранее хорошенько посчитать.
+
+32
Никита Т
Никита Т
21 вересня 2017, 10:17
#
Я часто слышу, что жители старых домов получали зимой платежки на 2 тыс. грн, а то и больше. Мне в новострое отополение обходится в районе 700 грн в месяц. Общая платежка до 1 тыс. Я арендую однушку на 42 кв м. Так что смысл очень даже есть
+
0
Никита Т
Никита Т
21 вересня 2017, 10:19
#
И еще, этой зимой будут счетчик ставить, так что будет еще дешевле. Я не говорю и про то, что за отопление владелец делит пополам оплату. Короче говоря, я прошлой зимой платил в районе 600-700 в месяц.
+
+12
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
21 вересня 2017, 16:27
#
Я сегодня общался с молодой парой, они арендуют 4х комнатную квартиру в старом панельном доме по цене однушки, отопление — центральное. Коммуналка зимой свыше 3000 грн. Сдать 4к квартиру по цене однушки для хозяина было за счастье, никто с такой коммуналкой не хочет арендовать, ну кроме цыганского табора конечно.
+
0
seaman
seaman
21 вересня 2017, 14:45
#
«Старое жилье становится слишком дорогим в обслуживании» бред, как раз особо хитроделанные ЖК навязывают свои платежки с коммуналкой вдва-тридорого (напр свет по 2грн/квт*ч с первого квт без дифференциации), а особо везучие получают вообще по промышленным тарифам
+
+11
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
21 вересня 2017, 16:31
#
Промышленный тариф если дом (по документам) не сдан.

Такое бывает, все коммуникации подключены, но по документам это — стройка. Я сам так жил больше года, увы таковы реалии. РЭСы не особо спешат переводить объекты с промтарифов на человеческие, поэтому сия процедура не быстрая и (вероятно) не дешевая.

Если убрать коррупционную составляющую, себестоимость строительства сразу снизится на 20-30%.
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
21 вересня 2017, 23:55
#
У меня вопрос по поводу 20-30 %%. Вы уверены в этих цифрах? Можете дать конкретику? Лично у меня представление немного другое. Я уточню, что я с Вами не спорю, так как пока доказательств у меня нет. Но по моим представлениям, ориентировочная калькуляция (за 1 кв.м. киевской квартиры) примерно такова:
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
21 вересня 2017, 23:55
#
Земля в Киеве — 50 долларов
Коробка здания – 150 долларов
Отделочные работы в подъезде (стены, полы, потолки), окна, двери, лифт, –
20 долларов
Внутренние работы в квартире – окна, двери, газовый котел, минимально сантехника – 30 долларов
Разработка проектной документации + официальные платежи за ее утверждение и ввод в эксплуатацию
50 долларов
ВЗЯТКИ за утверждение проектной документации и ввод в эксплуатацию
300 долларов
Торговая наценка застройщика — 300 долларов
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
21 вересня 2017, 23:56
#
Таким образом, если исключить взятки и заставить застройщика работать «в ноль», то продажная цена квартир упадет в 3 раза – с 900 до 300. Вот, собственно, потенциал для падения цен на киевскую недвижимость.
+
0
ballistic
ballistic
22 вересня 2017, 11:47
#
«Земля $50… Коробка $150...»
— а потім народжуюється отаке одоробло без інфраструктури та з картонними стінами.
+
+4
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
22 вересня 2017, 12:10
#
Это фотошоп?
+
0
ballistic
ballistic
22 вересня 2017, 12:29
#
Фото реальне, ЖК мкр. Позняки, 4-А
+
+15
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
22 вересня 2017, 13:23
#
Персональной ветки метро не хватает для полного азиатского счастья https://goo.gl/ngTEhB
+
+15
ballistic
ballistic
22 вересня 2017, 13:32
#
До світових лідерів нам ще далеко :)
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
22 вересня 2017, 10:17
#
Вы забыли еще одну весомую статью: подвод коммуникации и оплата подключений, и это очень дорого
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
22 вересня 2017, 18:11
#
Сколько
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
22 вересня 2017, 19:11
#
20-30% примерно
+
0
Вадим Кравец
Вадим Кравец
22 вересня 2017, 19:55
#
Инженерныее работы по подключении коммуникаций сами по себе стоят не более 50 долларов за кв.м. квартиры. В моей смете они учтены частично в стоимости земли, частично – в стоимости коробки, частично – в официальных платежах. Но реально, кроме указанных 50 долларов, нужно заплатить большие взятки за подключение к электричеству, водопроводу, канализации и газу. Эти суммы также мной учтены – в статье взяток.
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
23 вересня 2017, 10:32
#
Вы не в госсударственном управлении статистики работаете?
+
0
ballistic
ballistic
23 вересня 2017, 10:58
#
«В моей смете...»
— покажіть хоч один об'єкт, що будувався по такому кошторису.
+
+6
AleksandrBank
AleksandrBank
21 вересня 2017, 10:34
#
««На первичке предложение крайне высокое, а спрос – крайне низкий. По нашим данным, количество сделок в этом сегменте не превышает 5 тыс. в год. При этом, по данным портала Address.ua, только за первое полугодие 2017 г. стартовало 30 новых строек, и на рынок вышло около 21 тыс. дополнительных квартир. Если не изменится экономическая ситуация в стране, то при таком темпе продаж построенных квартир хватит на десять лет вперед», — говорит управляющий директор компании ARPA Real Estate Михаил Артюхов.» — а совсем недавно этот Эксперт 3 мес назад говорил о том что недвижимость будет только расти. И что нужно спешить, спрос невероятный. Я так понимаю что спустя 3 мес он осознал реальность.
Многие мнение «экспертом» — это пшик, часто наганяют страх для спроса и т.д. И лишь тогда пишут правду, когда реальность сильно бьет в глаза.
+
0
frank007
frank007
21 вересня 2017, 16:52
#
Вот нигде не встречал в киеве у застройщика стоимость 14,3 тыс грн за кв м… Это разве что левые или пригород, в Киеве минимум тыс 19 и то, искать нужно…
+
0
seaman
seaman
21 вересня 2017, 17:14
#
КМБ Замковецкая и Обуховская от 13,8-14тыс. грн, если оплата 100%. Правда слышал по Обуховской были нюансы с подключением к сетям, как сейчас не знаю
+
0
ballistic
ballistic
21 вересня 2017, 21:36
#
"В Мінрегіонбуді підрахували, що собівартість споруди квадратного метра житла в Києві в цьому році склала близько 10,1 тис грн."
— таке підрахуйство повна дурня.
Це все одно, що рахувати собівартість виробництва 1 кг автомобіля.
+
+15
AllInclusive198
AllInclusive198
21 вересня 2017, 21:48
#
Застройщики пилите гири.
+
0
Qwerty71
Qwerty71
22 вересня 2017, 11:46
#
«себестоимость сооружения квадратного метра жилья в Киеве в этом году составила порядка 10,1 тыс. грн» — эту чушь втюхивайте колхозникам, эта цифра завышена в несколько раз. Если вы верите застройщику, то вы колхозник, не надо иметь строительное образование, чтоб понять, что это обувалово чистейшей воды.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися