Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2017, 10:40

Як українцю стати венчурним капіталістом

Венчурні інвестиції цілком можуть відкрити вам двері в абсолютно новий і захопливий світ можливостей для капіталовкладень. Ось тільки як відшукати той самий startup покраще, і яким є механізм інвестування? Про це у своєму блозі на НВ написав професор КSE, викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан.

Звісно, ви можете почати пошук перспективних компаній індивідуально. Занурившись у «чудовий новий світ» інновацій, ви станете отримувати десятки пропозицій від авторів геніальних ідей, що гостро потребують грошей для їх утілення. Розвиток потрібно фінансувати: обладнання та матеріали коштують грошей, співробітникам потрібно платити зарплату, а банки, як правило, не фінансують, адже ні застав, ні скільки-небудь успішної історії діяльності startup надати не може. Венчурні інвестори – єдина надія! Тож не сумнівайтеся, що ваша мережа контактів у новому середовищі буде рости, як на дріжджах. Маючи гроші, ви станете другом, братом і соратником десяткам, а то й сотням «геніальних» винахідників. Ось тільки, як відрізнити, хто з новоявлених друзів «справжній» і доведе вас до жаданого продажу або IPO?!

Для цього вам доведеться провести ретельну діагностику компанії, так званий duediligence: глибоко вникнути в суть продукту або послуги, розібратися, чи існує для них ринок, вивчити бізнес-план і поколупатися в минулому керівників, а також провести аналіз фінансової звітності. Навіть якщо ви володіє експертизою в тому, чим займається компанія, і в змозі розібратися в операційних і фінансових тонкощах, не привертаючи консультантів, ваших сил вистачить максимум на одну-дві інвестиції. Більше того, для цього вам доведеться зробити інвестиційний процес основною роботою, забувши про всі інші заняття, які приносили і продовжують приносити вам дохід. Але, навіть якщо ви і готові на такі жертви, успіх ніхто не гарантує. Шанси заробити, інвестувавши в одну єдину компанію – мізерні. А процес, навіть у разі успіху, може розтягнутися на роки.

Як же бути?

Якщо ви готові інвестувати значну суму з достатньою кількістю нулів, то прекрасною альтернативою може стати інвестиція в який-небудь приватний венчурний фонд. Довіривши гроші професійним інвесторам вам, звичайно, доведеться платити за їхні послуги, але й натомість ви отримаєте чимало. По-перше, ставши співвласником відразу декількох десятків компаній, в які інвестує фонд, ви досягнете диверсифікації своїх вкладень. По-друге, вибором і розвитком цікавих проектів буде займатися команда професіоналів, залишивши вам час для інших занять. Хорошим прикладом такого підходу може служити інвестиція в роботобудування, про яку я написав у колонці від 22 жовтня 2015 року. Моїх знань явно недостатньо, щоб розібратися в тонкощах діяльності компаній, що займаються штучним інтелектом. Проте, їх цілком вистачило, щоб знайти тих, хто в цьому дійсно майстер. З моменту написання колонки прибутковість інвестиції в Pictet Robotics Fund склала 44%.

Ну і останнє, як варіант, ви можете просто інвестувати в одну з публічних компаній, які спеціалізуються на альтернативні інвестиції, в тому числі венчурних. Наприклад, в Blackstone, Carlyle або KKR, які керують сотнями мільярдів доларів. Якщо раніше мої згадки про таку можливість носили лише теоретичний характер, то тепер, після дозволу українцям інвестувати за кордон, вам достатньо лише відкрити брокерський рахунок за кордоном і вперед! Звичайно, з таким підходом ви не станете мільйонером відразу, вгадавши правильний startup, але і ризики ваші будуть істотно меншими.

Що з перерахованого вибрати? Рішення тільки за вами і пам'ятайте, що вектори ризику і прибутковості завжди співнаправлені. Це – аксіома, порушити яку може лише український матрац – ризик є, а доходів немає!

Коментарі - 11

+
+43
AleksandrBank
AleksandrBank
20 вересня 2017, 11:50
#
«Развитие нужно финансировать: оборудование и материалы стоят денег, сотрудникам нужно платить зарплату, а банки, как правило, не финансируют, ведь ни залогов, ни сколько-нибудь успешной истории деятельности startup предоставить не может. Венчурные инвесторы – единственная надежда! » — автор забыл что была гениальная презентация Андрея Пышного, насчет кредитования хороших проектов и создание среднего класса, хотят прокредитовать 2 млн. «гениев». Беда только в другом, пока в самом Ощаде не понимают как это будет выглядить и как работать. Так что минимум на пол года можно отложить эту надежду.
+
0
mary27
mary27
20 вересня 2017, 19:24
#
Только сумасшедший проинвестирует в ''стартап''.
Учитывая статистику, сыграть в рулетку будет лучшей ''инвестицией.
И да по действующему праву венчурные фонды — ''удовольствие'' не для физ.лиц.
+
0
09104
09104
20 вересня 2017, 19:09
#
Предлагают нечто новое и неизвестное. А уж как оно там повернётся — это большой вопрос. Да и риск немалый погореть на этом неизвестном.
И не у всех есть свободные, я не говорю лишние средства для инвестиции куда-либо.
+
+43
Anton1975
Anton1975
20 вересня 2017, 23:22
#
Автор забыл ( или не знает ) упомянуть, что крупнейшие инвесторы в хедж фонды — институциональные инвесторы, т.е. государства, банки и.т.д., а частных инвесторов, тем более из Украины там ни кто не ждет. Порог инвестиций — значительная сумма, кроме этого, для частного лица необходимо подтвердить свой статус:
« в силу регулирующих норм, инвестирование в фонды предполагает, что инвестор является аккредитованным. Иными словами, это частное лицо, которое имеет определенный уровень дохода не менее $200 тыс. в год и сумму более $1 млн. собственных средств. Таким образом регулятор допускает, что состоятельный инвестор, имея такой уровень дохода достаточно компетентен, чтобы самостоятельно определять степень риска, ассоциируемую с инвестициями в хедж-фонды.»
+
+15
mary27
mary27
21 вересня 2017, 11:50
#
Вы совершенно верно заметили.
''Профессор'' в своих публикациях регулярно не обращает внимания на подобные ''мелочи''.
В среднем всё выглядит так:
''В далекой Инострании есть ..., а в Украине этого нет. Зрада-зрада-зрада''.
И да, венчурные инвестиции — это занятие для ''квалифицированного инвестора''.
А не мелкого банковского вкладчика.
+
+13
ballistic
ballistic
22 вересня 2017, 12:23
#
"Якщо ви готові інвестувати значну суму з достатньою кількістю нулів"
— цікаво, чи багато таких знайдеться серед читачів Мінфіну?
:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
25 вересня 2017, 11:39
#
Достаточность нулей у каждого человека разная.
Тут нужны более конкретные суммы
+
+13
ballistic
ballistic
25 вересня 2017, 11:46
#
Тут мається на увазі не індивідуальна «достатність», а фондова, тобто від шести валютних нулів.
+
0
09104
09104
27 вересня 2017, 20:03
#
Мари, мелким банковским вкладчикам не стоит ударяться в финансирование гигантских проектов — не те возможности. Надо без фантазии определять свои силы и возможности если не на перспективу, то на сегодняшний день как минимум.
+
0
mary27
mary27
2 жовтня 2017, 23:38
#
Так «профессор» об этом не пишет)
Мне известно, что и в Украине и за границей ВИФы — для «квалифицированных инвесторов».
Читаю статью, и представляю, как какой-то нищеброд в Инострании с горстью мелочи в кармане ногой так вежливо открывает дверь например в «Goldman-Sahcs», и спрашивает, куда он можеть инвестировать свои «кровно заработанные».
А там ему наперебой предлагают и «Эппл» и «Майкрософт» и «Гугл»)
+
0
09104
09104
27 вересня 2017, 20:04
#
В отношении больших сумм: если кому-то нужно отмыть что-то, то он будет красиво выглядеть, если проспонсирует какой-то большой проект.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися