Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 вересня 2017, 14:19

НБУ посилив вимоги до банків з довірчого управління

Національний банк посилив вимоги до діяльності банків, які є управителями фондів фінансування будівництва (ФФБ) і здійснюють операції з довірчого управління.

НБУ посилив вимоги до банків з довірчого управління
Фото: epravda.com.uа

Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Згідно з повідомленням, НБУ переглянув підхід до визначення спеціалізованих банків довірчого управління.

«Банк набуває статусу спеціалізованого банку, якщо обсяг операцій за договорами довірчого управління становить 50 і більше відсотків сукупних активів банку», — йдеться в повідомленні регулятора.

Крім того, Нацбанк ввів норми, дотримання яких посилить контроль банків-управителів фондів фінансування будівництва за цільовим використанням коштів таких фондів. Ці норми встановлюють вимоги до внутрішніх процедур банків.

Зокрема, банк, який є управителем ФФБ, зобов'язаний мати внутрішньобанківське положення, в якому будуть вказані процедури контролю за:

— наявністю документів, необхідних для відкриття фінансування об'єктів будівництва, в яких буде інформація про особу забудовника, його права користування земельною ділянкою, права на виконання будівельних робіт, ліцензії підрядної організації;

— цільовим використанням забудовниками коштів ФФБ;

— дотриманням строків і обсягів виконання будівельних робіт;

— дотриманням кошторису (бюджету) фінансування об'єкта будівництва;

— відповідністю технічних характеристик об'єкта будівництва та об'єктів інвестування;

— прийняттям забудовником заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Внутрішньобанківське положення також має містити формати звітів від забудовника, обсяг і рівень деталізації яких забезпечить належне виконання банком, який є управителем ФФБ, обов'язків щодо контролю за цільовим використанням забудовниками коштів фондів.

А також повинні бути кваліфікаційні вимоги до персоналу, який здійснює контроль за цільовим використанням забудовниками коштів ФФБ.

Нові вимоги передбачають проведення кожні півроку аудиторських перевірок та подання в НБУ аудиторських висновків щодо цільового використання коштів фондів фінансування будівництва.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися