Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2017, 12:01

Обвал біткоіну. Змова або природна реакція ринку

Минулого тижня кілька китайських бірж заявили, що припиняють діяльність. Це тут же викликало серйозні коливання ціни біткоіна на глобальному ринку. Ми спробували розібратися, що сталося насправді та як ситуація буде розвиватися далі.

Ціна «закручування гайок»

Сильні коливання ціни біткоіна і багатьох інших криптоактивів пов'язані з різкими діями регуляторів, зокрема, американського і особливо китайського.

Так, в кінці липня американська Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) зробила заяву щодо ICO. У ньому вона зазначила, що токени слід вважати цінними паперами нарівні з акціями при традиційному виході компаній на біржу. А в середині вересня головний бухгалтер SEC Уеслі Брикер попередив компанії, які беруть участь в первинних розподілах монет (ICO), про необхідність вести фінансову звітність та розкривати в ній всі необхідні деталі.

Ажіотаж навколо ICO досяг таких масштабів, що в стороні не залишилися й інші регулятори. Найбільш жорстку позицію щодо «закручування гайок» зайняв китайський регулятор, який має намір боротися з відтоком коштів через біткоін-біржі, коли на біржі за біткоіни купуються анонімні криптовалюти, і через них відбувається виведення коштів за межі країни. Найпростішою реакцією на нерегульовані фінансові операції на ринку ICO стала їх заборона.

Так, 4 вересня фінансовий регулятор Китаю заборонив проведення ICO і зажадав, щоб емітенти повернули гроші інвесторам. Це призвело до виведення з обороту окремих токенів і спровокувало заяви кількох китайських бірж про закриття. Так, одна з найбільших криптовалютних бірж Китаю BTCC (а за нею і криптовалютная біржа ViaBTC) оголосила про те, що зупинить торги до 30 вересня. Представники BTCC відзначили, що прийняли це рішення після «ретельного розгляду постанови китайської влади, випущеного 4 вересня». З 14 вересня біржа зупинила реєстрацію нових користувачів. На тлі цієї інформації вартість біткоіни опустилася більш ніж на 250 доларів, але потім почала підніматися.

Коливанню ціни біткоіну сприяють й безперервні чутки про можливу заборону всіх криптовалютних бірж в Китаї. Зокрема, ця інформація з'явилася в одному з місцевих видань. Китайське джерело повідомило, що, на думку влади, біткоін став потужним каналом для відмивання грошей, й тому майданчики, де торгується криптовалюта, повинні бути «як можна швидше заборонені». Втім, багато хто вважає поширення даної інформації провокацією.

Варто очікувати, що подальшими діями китайського регулятора буде вивчення нового механізму залучення інвестицій та формування регуляторних правил щодо проведення ICO.

Оскільки Китай займає значну частку на ринку ICO, такий стан вніс невизначеність в очікування щодо майбутнього ICO й обороту токенов, а також стало причиною падіння ціни на криптоактиви.

Вплив «китайської лихоманки» на крипторинок

На функціонування самого біткоіну закриття китайських бірж ніяк не вплине, але може сильно вплинути на ринкову ціну. Наприклад, спекулянти, які торгували на закритих біржах, можуть почати виводити свої кошти через фіатні валюти, що в свою чергу негативно позначиться на курсі криптовалюти.

Сьогодні в пресі також активно обговорюється сценарій «змови» щодо різкого обвалу ціни біткоіну. Проте швидше за це природна реакція ринку на природну поведінку регулятора щодо криптоактивів. В цьому випадку регулятори виконують свої основні завдання: захист вкладників від шахраїв й протистояння відмиванню грошей через ICO та криптовалюти.

Купувати чи продавати біткоіни?

Все залежить від того, як далі себе поведуть регулятори щодо ринку криптоактивів та їх торгівлі на централізованих майданчиках. Якщо найближчим часом не буде зупинок інших бірж й не будуть введені нові заборони з боку регуляторів, то ціна на біткоіни швидше за все повернеться до колишніх позначок. Якщо ж регуляторні посилення продовжаться та будуть мсаштабуватися на різні ринки, курс може продовжити коливання.

Під час падіння курсу все більше інвесторів будуть вливати фіатні кошти в економіку мережі біткоін. Вже зараз видно, що курс досить швидко відновлюється на тлі негативних новин та дій регуляторів.

При такій ринковій ситуації зміниться й цільовий ринок використання біткоінів - при високому курсі мікроплатежі стають невигідними через високу вартість транзакції. В результаті біткоін все частіше буде використовуватися для великих грошових переказів.

Павло Кравченко, криптограф, к.т.н., засновник Центру розробки блокчейн-рішень для фінансового ринку Distributed Lab

Більше про блокчейн, криптовалюти й ICO ви зможете дізнатися від провідних експертів галузі на міжнародній конференції BlockchainUA в Києві 22 вересня, інформаційним партнером якої виступає «Мінфін».

Коментарі - 2

+
0
Tisha ™
Tisha ™
18 вересня 2017, 12:35
#
«Это тут же вызвало серьезные колебания цены биткоина на глобальном рынке.» — в результате чего была организована еще одна безупречная техническая коррекция — http://minfin.com.ua/img/u-pics/457314/1505727198_470.jpg
+
0
CMa
CMa
18 вересня 2017, 14:07
#
Как там писали на форуме, если даже кандидаты технических наук прогнозируют по цене биткоина и открывают центры…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися