Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2017, 18:41

Вихідні: скільки буде коштувати долар в обмінниках

Курс зростає на очікуваннях подальшої девальвації гривні. Тому на вихідних в обмінниках дешевого долара не буде, а попит на валюту — продовжить зростати.

Прогноз готівкового курса на 16 та 17 вересня:

Ось основні причини збільшення волатильності котирувань готівкового ринку:

1) Потужна гра «на підвищення» долара на міжбанку на цьому тижні. За цей період він зріс майже на 16 копійок — з 26,05/26,08 на ранок 11 вересня до 26,21/ 26,245 гривень до кінця сесії в п'ятницю. Причому активного спротиву гривня дати не змогла. Тільки у понеділок вона трохи зміцніла - до 26,00/26,025 гривень за долар, але вже з вівторка попит значно перевищував пропозицію. Це призвело до активного подорожчання долара та спровокувало ажіотаж на міжбанку. Нацбанк вже з середи намагався протистояти обвалу гривні, періодично виходячи з інтервенціями по продажу валюти. Але втрата не менш ніж $48,7 млн з ЗВР особливого успіху не принесла. Долар продовжував зростати. 

Це збільшує спекулятивний настрій валютного ринку і відіб'ється на котируваннях продажу валюти у вихідні. Власники обмінників закладуть всі потенційні ризики подальшого зростання долара в котирування продажу і будуть тестувати «стелю» за курсом, відстежуючи настрої ринку.

Стримувати апетити фінансистів буде тільки два фактори — конкуренція між обмінниками та обсяг платоспроможного попиту з боку громадян. Оскільки ймовірність подальшої девальвації гривні велика, для мінімізації своїх валютних ризиків торговці збільшать спред (різницю між курсом покупки і продажу валюти). Вони будуть застосовувати тактику, що перевірена вже багатьма попередніми валютними ралі: курс прийому долара залишиться наближеним до офіційного курсу Нацбанку на вихідні, а ось котирування продажу будуть вище курсу продажу долара на міжбанку у вечір п'ятниці з додаванням 10-20 копійок;

2) Зростання попиту на валюту з боку населення провокує певний дефіцит готівкової валюти в обмінниках по регіонах. Цим продовжують користуватися спекулянти, завищуючи там курс продажу. Причинно-наслідковий зв'язок цього явища було описано «Мінфіном» раніше, але ми ще раз його нагадаєм: при стрибку курсу громадяни здають набагато менше валюти, чекаючи її подальшого зміцнення. На тлі великого попиту у обмінників по регіонах (а періодично і в столиці теж) виникає брак валюти і фінансистам потрібен деякий час для закриття цих «дірок». Це і призводить до періодичної нестачі валютної готівки та до завищення курсу для бажаючих її купити. Такі розриви попиту і фізичної пропозиції готівкової валюти зазвичай банкіри досить швидко закривають за рахунок завезення готівкової валюти із-за кордону.

3) Істотна різниця між котируваннями готівкового ринку та міжбанку на користь готівкового курсу (до 10-20 копійок і вище) в даний час. Цей фактор, з одного боку, буде «підтягувати» курс безготівкового долара на торгах вгору до рівня готівкового ринку, а з іншого — стимулювати підкріплення обмінників валютою за рахунок купівлі її на міжбанку. Це буде поступово насичувати готівковий ринок валютою і знижувати ажіотаж як по фізичній наявності валюти в обмінниках, так і по котируваннях.

Справа в тому, що навіть з урахуванням витрат по підкріпленню обмінників за рахунок купівлі валюти на торгах у безготівковій формі, у фінансистів формується певний люфт по прибутковості цих операцій. Це дозволяє їм поступово знижувати спред і заробляти за рахунок зростання обсягів в форматі зв'язки міжбанківського і готівкового ринку. Як тільки ажіотаж на валютному ринку починає стихати, більшість обмінників утримує спред вже на середньоринковому рівні, щоб не втратити клієнтуру;

4) На наступному тижні (19 і 20 вересня) відбудеться засідання ФРС США. На ньому буде в черговий раз розглядатися питання підвищення процентних ставок Федрезерву. Це вже з 14 вересня відбивається на волатильності пари долар/євро на світових ринках. Станом на сьогоднішній вечір євро впав нижче позначки 1,20 долара з продовженням активних спекуляцій по цій парі на американських торгах з подальшим плавним переходом на «нічну» для України азіатскую сесію. Опосередковано це відбивається і на українському валютному ринку. Велика волатильність котирувань цієї пари на міжнародних ринках буде змушувати власників обмінників збільшити спред по євро в ці вихідні для мінімізації своїх курсових ризиків.

Курси готівкових валют на 16 і 17 вересня

Котирування долара в обмінниках будуть у межах: прийом 26,05-26,20 гривень, продаж в межах 26,25-26,45 гривень. Спред між курсами прийому та продажу на вихідні фінансисти розширять в межах — від 15 до 25 копійок на доларі.

Котирування євро. Зростання волатильності по парі долар/євро на міжнародних ринках і зростання долара на українському міжбанку в останні дні істотно збільшують валютні ризики фінансистів через перерахунок крос-курсу пари долар/гривня та пари євро/долар. Це змусить власників обмінників розширити спред по євровалюті в ці вихідні.

Якщо виходити з крос-курсу пари долар/євро станом на 17:00 за київським часом 15 вересня (1,1967 долара за євро), то котирування готівкової євровалюти будуть в межах: прийом 31,174-31,354 гривень і продаж 31,413-31,653 гривень.

Деякі обмінники, в залежності від індивідуальної ситуації з готівковим євро, можуть істотно розширювати межі котирувань прийому і продажу євровалюти. Спред по євро буде перебувати в широкому діапазоні — від 27 до 35 копійок.

Котирування російського рубля. Глобально ситуація з цією валютою в Україні не змінюється. Операції з нею падають як через фактичну відсутність туристичних потоків, так і за рахунок тенденції згортання ділової активності з Росією. Тому рубль залишається «небезпечною» валютою на готівковому ринку через ризик «зависнути» з нею до нового клієнта. Це накладає свій відбиток на логіку визначення котирувань по ньому. Часто власники обмінників виставляють ці котирування під наявне «замовлення» на обсяги купівлі або продажу російської валюти. Цим і пояснюється значний коридор котирувань рубля в українських обмінниках останнім часом.

Більшість обмінників фінкомпаній та банків у ці вихідні будуть виставляти такі котирування по російській валюті: прийом за 1 рубль в межах 0,451-0,454 гривень і продаж — 0,455 -0,458 гривень. Але з огляду на описану вище специфіку рубля у даний час, в деяких з них курс рубля може істотно відрізнятися від зазначених вище — в залежності від «індивідуальної» ситуації конкретного торговця валютою, але зі збереженням широкого спреду.

Коментарі - 4

+
+19
Nekrasov
Nekrasov
15 вересня 2017, 20:38
#
Спекулянты своего не упустят… Разогреют курс на выходные на росте котировок межбанка. А вот на следующей неделе -может быть откат рынка к 26,05-26,20 гривен.
+
+15
busypit
busypit
17 вересня 2017, 0:24
#
Может быть, а может и не быть. Может продолжения движения, может быть его ускорение… Вы на ожидании отката продаете?
+
0
Сергей Толстой
Сергей Толстой
17 вересня 2017, 13:03
#
Что то ваш «аналитический»прогноз не сбылся, наличный торгует с ПТ по ВС в диапазоне покупка 26.10/26.15 продажа 26.25/26.30 при ЗАКРЫТИЕ МЕЖБАНКА
курсами 26.2100 / 26.2450
+
0
kozyrev
kozyrev
17 вересня 2017, 21:56
#
Так они ж пишут прием 26,05-26,20 гривен, продажа 26,25-26,45 гривен. Вы говорите 26.10-26.15 покупка, продажа 26,25-26,30. Т.е Вы полностью вписались в их цифры. Они просто шире котировали. Так
что все норм.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися