Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2017, 16:15

СЕТАМ. Електронні аукціони на Blockchain

Днями сталася цікава подія — система електронних аукціонів СЕТАМ першою в світі впровадила проведення електронних аукціонів за допомогою системи Blockchain. Які бонуси отримали від цього користувачі системи, і які зміни відбудуться з аукціоном в майбутньому «Мінфіну» розповів Віктор Вишньов, генеральний директор ДП «СЕТАМ».

Довіра

Цей крок збільшив довіру клієнтів до нашої системи. Дані наших користувачів убезпечені від будь-якого шахрайства. При реалізації переходу на Blockchain ми залучили в партнери потужну громадську організацію Фонду «Східна Європа», яка зробила аудит системи.

Розробником власне кінцевого продукта, який бачать користувачі сайту, стала американська компанія Bit Fury, яка надала фреймворк Exonum, для користування платформою електронних аукціонів. Кожен потенційний покупець може зайти на портал www.blockchain.gov.ua, ввести хеш-суму своєї ставки чи ставки іншого учасника та перевірити її валідність та правильність.

Захищеність

Тепер кожна дія користувача отримує свою індивідуальну відмітку в середині системи, відсутні ризики підміни історичних даних аукціону.

Але це все тільки перший етап масштабних змін. Сьогодні ми перевели на технології Blockchain самі ставки, які роблять покупці під час електронних аукціонів.

Зараз наших клієнтів очікує другий етап – переведення на нові рейки всієї інформації, що міститься в системі: статусів, допусків, тощо.

Крок у майбутнє

Завдяки інновації в майбутньому можна говорити про децентралізоване зберігання та захист інформації, що, в свою чергу, може призвести до заміни класичних юридичних, державних, наглядових механізмів та дати українському суспільству впевненість в відкритості та не корупційності роботи державних аукціонів.

Що ж далі

Після розширення технології на всю роботу з електронними аукціонами, ми маємо амбітні плани з розширення асортименту товарів, які торгуються в системі. 

Вчора ми стали першим в світі аукціоном, що перейшов на Blockchain, гарантувавши своїм учасникам повну гарантію чесності торгів.

Сьогодні, переглянувши статистичні дані, я можу говорити, що це вже дало нам зростання попиту на послуги системи. 

Завтра ми продовжимо розвивати та відкривати нові ринки, як колись відкрили ринок арештованого майна.

Потім було майно, що знаходиться на балансі банків, на балансі державних підприємств, органів місцевого самоврядування.

Найближчим часом ми маємо амбітні плани щодо проведення торгів на ринку сировини, а саме — зерна, вугілля, бурштину тощо.

Також ми бачимо перспективи з торгівлі земельними ділянками через аукціони. Ми вважаємо що у нашої країн є багато товарів, які має продавати держава через зрозуміле та відкрите державне підприємство за безпечною світовою технологією Blockchain.

Коментарі - 3

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 вересня 2017, 16:41
#
«Вчера мы стали первым в мире аукционом, который перешел на Blockchain, гарантировав своим участникам полную гарантию честности торгов. » — это супер, что мы хоть чем-то о себе заявляем о себе в мире в плане развития технологий и проведения аукционов.
+
0
CMa
CMa
18 вересня 2017, 14:13
#
В мире существует глобальная проблема не защищенности аукционов, так например в США более половины продаж через аукционы отменяются мошенническим путем, как хорошо что у нас есть специалисты блокчейн которые этому успешно противостоят.
На очереди радикальные технологии блокчейн туалетов, блокчейн билетов на метро, блокчейн записей на заборе
введение технологии блокчейн упростить нашу жизнь буквально во всех сферах хозяйствования, так например баба галя с соеднего подьезда больше никогда не скажет «а я цього не казала» так как у всех будут ее слова
+
0
ballistic
ballistic
16 вересня 2017, 12:04
#
"в будущем можно говорить о децентрализованном хранении и защите информации"
— якщо нема децентралізації, то як можна говорити про 100% гарантії від маніпуляції з даними на сервері одноосібного власника системи? Суть блокчейну саме в децентралізованому зберіганні даних у незалежних зацікавлених сторін.

Більше схоже на піар, ніж на щось реально корисне.
Хоча як піар хід крутий — перший в світі аукціон на блокчейн!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися