Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 вересня 2017, 11:24

Як шахраї уводять гроші з карток мандрівників

Відпускний сезон добігає кінця, і банкіри підводять невтішні підсумки. Обсяги шахрайства з картами зростають не тільки в Україні. Хитромудрі аферисти вміло «вичищають» карткові рахунки мандрівників і в спокійній Європі, і в благополучних США, і вже тим більше — високоризикових країнах, занесених в «чорні» списки банків. Про те, в яких країнах потрібно користуватися картою з особливою обережністю, і як не попастися на вудку шахраїв, «Мінфіну» розповів Вадим Яковець, начальник відділу безпеки карткового бізнесу Ідея Банк.

Вадим Яковец
Вадим Яковець

До числа специфічних ризиків, з якими власники карток можуть зіткнутися за кордоном, можна віднести, наприклад, компрометацію даних платіжних карт в США за допомогою підроблених накладок на ПОС-терміналах в торгових мережах.

В екзотичних країнах — Таїланді, В'єтнамі, Шрі-Ланці, Індонезії, Філіппінах, Індії, Бангладеші, Малайзії — при шахрайстві часто використовують скіммінгові пристрої. Це накладки на пристрої зчитування карт в банкоматі, які копіюють дані магнітної смуги. Як правило, поруч з таким скиммером укріплена ще й відеокамера, що записує вводиться ПІН-код.

Щоб не стати жертвою шахраїв, потрібно дотримуватися кількох простих правил. Зокрема, варто використовувати карту з чіпом і підключити послугу СМС — інформування. Завжди прикривати клавіатуру при введенні ПІН-коду, а також змінити ПІН-код до карти після повернення в Україну. Також не варто нехтувати добовими лімітами на зняття готівки і лімітами при безготівкових операціях. Перед використанням банкомата потрібно переконатися, що на ньому відсутні сторонні пристрої.

Також варто пам'ятати, що передавати карту в треті руки небезпечно. Реквізити вашої платіжної картки — номер карти, термін дії, CVV2 / CVC2 коди — можуть бути скопійовані або сфотографовані. Такий вид шахрайства найчастіше зустрічається в аеропортах. Тому ми рекомендуємо підключити до платіжної картки сервіс 3D-Secure для захисту транзакцій в мережі Інтернет.

Якщо довелося надати карту сторонній особі, варто уважно простежити за операцією оплати. При оплаті рахунку в ресторані, попросіть принести термінал або пройдіть до каси для оплати.

Ми рекомендуємо своїм клієнтам мати два карткових рахунки — основний і додатковий. На першому необхідно тримати всю основну частину коштів. Карту до основного рахунку краще використовувати як резервну — тобто вкрай рідко і тільки в перевірених місцях. Для максимальної безпеки варто встановити на цю карту нульові ліміти.

До додаткового рахунку ми рекомендуємо оформити собі і дружині / чоловіку іменні платіжні карти, які мають ЧІП. Попередньо поцікавтеся, чи існує в банку функціональний інтернет-банкінг з можливістю змінювати ліміти по карті в режимі онлайн, а також чи підтримують карти технологію безпечних платежів в мережі Інтернет — 3D-Secure. За цією технологією всі транзакції в Інтернет підтверджуються кодом з СМС, так що ви будете проінформовані про кожен рух коштів.

Не носіть всі карти разом. Перед будь-якою поїздкою переконайтеся, що країна, в яку ви вирушаєте, не відноситься до країн з підвищеним ризиком шахрайства. Транзакції за картками в таких країнах можуть бути обмежені банком.

Відкрийте транзакції в необхідній країні на запланований період подорожі і повідомте про це контакт-центр банку. Інакше транзакції по картці за кордоном можуть бути розцінені співробітниками моніторингу як шахрайські і карту заблокують.

Вадим Яковец
Вадим Яковец

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися