Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2017, 18:23

Валютні ризики зростають. Рай для спекулянтів

1) Активна гра «на підвищення» долара на міжбанку на цьому тижні. За цей період він зріс майже на 28 копійок — з 25,77 / 25,795 на ранок понеділка до 26,05 / 26,08 гривень до кінця п'ятниці. Усі ці дні попит значно перевищував пропозицію, що психологічно забезпечило «розігрів ринку» та посилило девальваційні настрої. Така ситуація збільшує вагу спекулятивної мотивації на всіх сегментах валютного ринку. Простіше кажучи, продавці валюти на міжбанку та власники обмінників випробовують «стелю» по курсу долара та готовність до цього покупців.

Прогноз готівкового курсу на 9 і 10 вересня:

У цю суботу та неділю на курс в обмінниках впливатимуть такі чинники:

Фінансисти закладуть тренд по долару на зростання при виставленні котирувань в обмінниках в ці вихідні. Ризик подальших стрибків курсу великий і для його мінімізації вони будуть тримати спред (різницю між курсом купівлі та продажу валюти) досить великим.

Курс прийому долара буде наближений до офіційного курсу Нацбанку, встановленого на вихідні, а котирування продажу — будуть вище курсу продажу долара на міжбанку 8 вересня на 30-40 копійок;

2) Зростання попиту останніх днів з боку населення спровокувало певний дефіцит готівкової валюти в обмінниках по регіонах, чим користуються спекулянти, які завищують курс продажу. Механізм тут такий. Як тільки курс почав зростати, населення починає здавати набагато менше валюти. Воно побоюється її подальшого подорожчання. Попит при цьому залишається досить високим та стабільним. Власникам обмінників потрібен час для підкріплення готівковою валютою в необхідних обсягах, що і призводить до періодичної її нестачі. Як показує досвід минулих валютних стрибків курсу, ця проблема досить швидко буде вирішена фінустановами за рахунок завезення готівкової валюти з-за кордону, що, в свою чергу, знизить ажіотаж.

3) Конкуренція на ринку. На тлі зростання попиту на валюту на готівковому ринку, основним чинником, що стримує апетити власників обмінників при виставленні курсу продажу валюти, — це жорстка конкуренція на ринку, а також низька платоспроможність населення. Зараз різниця між котируваннями готівкового ринку і міжбанку дуже істотна (до 40 копійок і вище). Навіть з урахуванням витрат на підкріплення обмінників готівковою валютою за рахунок її купівлі на міжбанку у безготівковій формі, фінансисти мають певний запас прибутковості за цими операціями. Працюючи з меншою різницею між курсами прийому і продажу в такому випадку, вони виграють в загальній прибутковості цих операцій за рахунок зростання обороту своїх обмінників. В кінцевому підсумку, більшість обмінників, щоб не втратити клієнтів, змушені утримувати спред на середньоринковому рівні;

4) Події цього тижня на міжнародних валютних ринках по парі євро / долар та по рублю привели до зростання євро вище рівня 1,20 долара і зміцнення рубля щодо долара до позначки близько 57 рублів за долар. Висока волатильність котирувань цих валют на міжнародних ринках змусить фінансистів розширити спред по цих валютах 9 та 10 вересня.

Курси готівкових валют на вихідні

Котирування долара в обмінниках будуть в межах: прийом 26,15-26,25 гривень, продаж в межах 26,40-26,50 гривень. Спред між курсами прийому та продажу буде перебувати в межах — до 25 копійок на доларі.

Котирування євро. Високі валютні ризики як через стрибок курсу євро на міжнародних ринках, так і за рахунок зростання валютних котирувань долара на українському міжбанку (що при перерахунку крос-курсу пари долар / гривня і пари євро / долар істотно впливає на курс євро щодо гривні) — змусять фінансистів утримувати спред по євровалюті в широких межах. Якщо виходити з крос-курсу пари долар / євро станом на 17:00 за київським часом вечора п'ятниці 8 сентября (1,2030 долара за євро), то котирування готівкової євровалюти будуть в межах: прийом 31,458-31,579 гривень і продаж 31,759-31,880 гривень та вище. У деяких обмінних пунктах курси можуть відхилятися від зазначених — в залежності від «індивідуальної» ситуації з євровалютою у того чи іншого торговця валютою. При цьому спред по євровалюті буде утримуватися в широкому діапазоні — не меньш 30 копійок на євро.

Котирування по російському рублю. З урахуванням зміцнення рубля щодо долара — банки і фінансові компанії в ці вихідні будуть виставляти такі котирування по російській валюті: прийом за 1 рубль в межах коридору 0,458-0,459 гривень та продаж 0,462-0,464 гривень. Також, як і у випадку з євро — в деяких точках валютообміну котирування рубля можуть істотно відрізнятися від зазначених вище — в залежності від «індивідуальної» валютної позиції того чи іншого торговця валютою, але знову ж таки — без значного зниження спреда.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися