Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 червня 2019, 11:44

Прострочений генплан: а чи потрібен він Києву

Чинний генплан Києва закінчується в 2020 році. Здавалося б, нічого страшного, адже ось-ось повинні прийняти новий. Але це «ось-ось» триває вже який рік, а до 2025 (термін дії ще незатвердженого генплану) залишилося теж всього нічого.

Чи потрібен Києву генплан і що станеться, якщо влада так і не затвердять проект цього документа, «Мінфіну» розповів СEO і керуючий партнер компанії DC Evolution Андрій Рижиков.

Складається парадоксальна ситуація: одні забудовники при розробці нових проектів спираються на чинний генплан, інші – на ще не затверджений, оскільки він, на відміну від чинного, хоч і частково, але все ж відповідає реальності і планам розвитку міста.

Давайте подивимося на ситуацію, що склалася більш глобально, ніж в розрізі декількох десятків років. Навіть якщо генплан зробити «правильно», це зовсім не той інструмент, в який потрібно закладати, як слід розвиватися місту протягом 30, 40 або 50 років.

Світ настільки мінливий, що планувати можна тільки короткостроково. Прийняти документ строком на 30 років і потім мати мораторій на внесення в нього змін – в корені неправильно. Завдання генплану – надавати ресурси, а не прописувати, що будувати. Але, на жаль, в Києві просто відсутній стратегічний менеджмент. Замість цього у нас приймаються містечкові ДПТ, які з кожним новим документом тільки віддаляють українську столицю від масштабного розвитку.

Якщо для деяких міст формат планування за допомогою генплану, зонінгу і ДПТ працює, то для Києва ні. У нас це чисто номенклатурний та відірваний від життя папірець, який проте вимагає мати закон. Але не можна прописувати, що протягом кількох десятиліть на певних територіях потрібно побудувати енну кількість мостів, доріг або житла. Світ розвивається надто стрімко для таких фундаментальних документів.

Ми зараз працюємо на тим, щоб вийти з ініціативою скасування цільового призначення земельних ділянок в принципі. Наше бачення передбачає тільки два варіанти: можна будувати і не можна будувати. А цільове призначення ділянки повинен визначати землекористувач. Якщо він вважає за необхідне на певній ділянці будувати житловий комплекс – там повинен бути житловий комплекс, якщо, на його думку, там ефективно розташувати офісний центр, значить, там повинен бути офісний центр. Жоден проектний інститут не може на десятиліття вперед спрогнозувати, що буде актуально в тому чи іншому місці.

Але хочу вас порадувати. Якщо влада так і не спроможеться затвердити новий генплан, катастрофи не станеться. Буде те саме, що і зараз – все продовжать і далі працювати в ручному режимі. Адже навіть зараз при наявності зонінгу або ДПТ можна будувати нові об'єкти, ігноруючи генплан. Тоді чому сьогодні, в ХXI столітті, ми намагаємося прописати в ньому кожне паркувальне місце і кожне дерево?

Андрій Рижиков, СEO і керуючий партнер компанії DC Evolution

Коментарі - 1

+
+30
mary27
mary27
14 червня 2019, 16:40
#
Короче, разрешить застроить весь Киев муравейниками для понаехов)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися