Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2019, 14:40

Як отримати виплату за вкладами «200 тис +»

Депозити, розміром до 200 тис грн гарантуються державою за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Але що робити, якщо ваш вклад у банку більший, ніж  200 тис грн або взагалі не гарантується державою?

У попередніх публікаціях ми розповідали, на що звернути увагу у депозитному договорі, щоб максимально убезпечити себе від несподіванок та як отримати суму гарантованого відшкодування, якщо ваш банк був визнаний неплатоспроможним.
фото:cont.ws

Про те як вкладнику отримати свої кошти в такому випадку розповіла «Мінфіну» завідуюча сектором фінансової грамотності ФГВФО Олеся Шніцер.

Які вклади не гарантуються державою

  • Вклад, сума якого перевищує 200 тис грн. Наприклад, у вас є депозит 190 тисяч гривень і 28 тисяч гривень – відсотки, нараховані на цей депозит. У випадку визнання банку неплатоспроможним 18 тисяч гривень гарантуватися не будуть.
  • Поточний рахунок чи депозит у іноземній валюті, який за курсом на дату відкриття депозиту вкладався у гарантовану суму, а за курсом на дату визнання банку неплатоспроможним перевищив її.
  • Декілька вкладів у одному банку, які сумарно перевищують 200 тисяч гривень.
  • Вклади, кошти за якими не гарантуються, незалежно від суми. Наприклад, вклади у банківських металах, вклади на індивідуальних умовах тощо. Повний перелік таких вкладів ви можете подивитися у ч.4 ст.26 ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
  • Вклади юридичних осіб.

Читайте також: Як отримати відшкодування від Фонду гарантування (інструкція)

Що робити в такому випадку

Якщо ваш вклад у банку перевищує гарантовану суму чи не гарантується Фондом, у разі ліквідації банку ви маєте можливість заявити кредиторські вимоги до банку.

Кредиторами банку можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, які мають документально підтверджені вимоги до банку.

Що таке документальне підтвердження

Для документального підтвердження ваших вимог ви можете надати копії договорів або копії первинних документів (підписані сторонами акти виконаних робіт, платіжні доручення, касові документи тощо), які є підставою підтвердження ваших кредиторських вимог фактичними даними.

Яким чином визначається сума вимог

Ви можете заявляти кредиторські вимоги банку як з визначенням їх суми, так і без. У останньому випадку така сума визначається Фондом на підставі первинних документів та залишків на ваших рахунках на дату початку процедури ліквідації банку. При цьому при визначенні кінцевої сумми ваших кредиторських вимог, сума відшкодувння будет зменшена на 200 тис грн, які ви можете отримати в загальному порядку.

Яким чином кредитор повинен заявити про свої вимоги

Як кредитор ви маєте право заявити Фонду про свої вимоги до банку після прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Для цього вам необхідно направити письмову заяву на адресу, вказану в оголошенні про відкликання банківської ліцензії. Також подати свої кредиторські вимоги можна безпосередньо за місцезнаходженням банку.

Зверніть увагу, що не вважаються заявленими вимоги кредиторів, надані через електронну пошту.

Протягом якого часу подається така заява

Для подання заяви у вас є тільки 30 днів з дня опублікування Фондом відомостей про ліквідацію банку в газеті «Голос України» або «Урядовий кур’єр».

Будь-які вимоги, що надійшли після закінчення цього строку, вважаються погашеними.

Інформацію про дату публікації та адресу, за якою приймаються заяви кредиторів, можна знайти на сайті Фонду у розділі «Виведення банків з ринку», підрозділ «Ліквідація». Будь-які спори щодо визнання вимог кредиторів підлягають вирішенню у судовому порядку.

Коли і як дізнатися, чи затверджено ваші кредиторські вимоги

На підставі поданих кредиторами заяв, первинних документів банку та відповідно до даних балансу банку Фонд складає реєстр акцептованих вимог кредиторів, що затверджується виконавчою дирекцією Фонду.

Вимоги, що не були включені до реєстру акцептованих вимог кредиторів, задоволенню не підлягають і вважаються погашеними.

Протягом 20 днів з дня затвердження реєстру акцептованих вимог кредиторів Фонд сповіщає кредиторів про визанння їх вимог шляхом розміщення повідомлення на офіційних сайтах Фонду та неплатоспроможного банку, а також у приміщеннях такого банку в доступному для відвідувачів місці.

Така інформація розміщується в узагальненому вигляді. Ви, як кредитор банку, маєте право отримати зазначену інформацію щодо себе після усної ідентифікації у банку безкоштовно.

Коли починаються виплати за кредиторськими вимогами

Задоволення вимог кредиторів банку здійснюється за рахунок коштів, одержаних в результаті реалізації майна банку, у визначеній відповідним ПОРЯДКОМ черговості. Вимоги фізичних осіб, у частині, що перевищує 200 тис грн виплачуються у четверту чергу. Вимоги фізичних осіб за вкладами, які не гарантуються, та вимоги юридичних осіб – у сьому чергу.  До того ж, мова йде про фізичних та юридичних осіб, які не є пов’язаними особами банку.

У якому порядку відбувається розподіл цих коштів по чергах

Вимоги кожної наступної черги задовольняються у міру надходження коштів від продажу майна (активів) банку після повного задоволення вимог попередньої черги.

А якщо коштів від продажу майна банків недостатньо для погашення всіх черг

У разі якщо коштів від продажу майна недостатньо для повного задоволення всіх вимог однієї черги, вимоги задовольняються пропорційно до суми вимог, що належать кожному кредитору однієї черги.

Якщо майна банку недостатньо для задоволення кредиторських вимог, ці вимоги вважаються погашеними.

Коментарі - 11

+
+47
Ukrtroll
Ukrtroll
24 жовтня 2019, 15:13
#
Все имущество продано за копейки, а копейки пошли на зарплату ликвидаторам ! Не зря же они там сидят пять лет ! ))
+
+150
Toxa David
Toxa David
24 жовтня 2019, 16:37
#
«Если имущества банка недостаточно для удовлетворения кредиторских требований, эти требования считаются погашенными» - эту фразу стоило вынести в заглавие статьи и дальше не читать.
+
+9
Igorenya
Igorenya
24 жовтня 2019, 21:02
#
100%
+
+14
vadymbanker
vadymbanker
24 жовтня 2019, 20:52
#
Бред новость, уже каждый школьник и пенсионер знает принципы гарантирования вкладов. Они бы еще написали разницу между депозитом и кредитом, как топ новость дня. Говорит данная новость о узкомысляющем редакторе портала. Тут я только ради отзывов я и фид бэка.
+
0
Leon1978
Leon1978
24 жовтня 2019, 20:55
#
Тогда вопрос нацбанку Зачем тогда эти банки работали и брали депозиты.
+
+21
Igorenya
Igorenya
24 жовтня 2019, 21:03
#
Кто-нибудь, когда-нибудь получал 200+?
+
0
vadymbanker
vadymbanker
25 жовтня 2019, 10:53
#
Я с Диамант банка 45% получил, благо всего 6000грн у меня зависло всего. И еще один старый региональный банк, но это вопрос сложный и неоднозначный. Банк добился отмену своей ликвидации, самый первый был...
+
+15
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
25 жовтня 2019, 11:40
#
Если сравнивать шансы Илона Маска отправить людей на Марс в ближайшие 5 лет, с шансами получить деньги с депозита 200+ у банка банкрота в Украине, то полет на Марс не такая уж и фантастика - вывод, вместо таких статей пишите лучше о полетах на Марс!
+
0
shket
shket
28 жовтня 2019, 18:34
#
Ни о чем.
+
0
kusnirnina
kusnirnina
31 жовтня 2019, 12:23
#
Я отримала  довідку  на  підтвердження  кредиторської  заборгованості  від  банку  «Фінанси  та  кредит» № 1213  від  27.04.2016 р.  (реєстр. № 488 від  07.04.2016 р.) . Обіцяли  повернути  борг  до  2019 р.  Вірю,  що  мої  надії  здійсняться.  Я  чекаю.
+
0
Igorenya
Igorenya
21 листопада 2019, 16:31
#
Приватбанк гарантированно возвращает 200+?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися