Мінфін - Курси валют України

Встановити
Veadel
Зареєстрований:
14 липня 2021

Останній раз був на сайті:
28 лютого 2024 о 19:23
Євген Власов — Поради податкового адвоката
Адвокат АБ «Вектор» https://taplink.cc/eugenevlasovlawyer
26 лютого 2024, 19:53

Мобілізований ФОП. Що з податками?

З травня 2014 року в Податковому кодексі діє норма про те, що звільняються від нарахування, сплати та подання звітності з єдиного податку мобілізовані ФОПи, те ж саме стосується і тих ФОПів, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Для того аби скористатися цими пільгами закон визначає, що ФОП після ДЕМОБІЛІЗАЦІЇ впродовж 10 днів подає заяву до податкової та надає підтвердні документи про те, що перебував у ЗСУ.

Що стосується єдиного соціального внеску (ЄСВ), то аналогічна норма діє з грудня 2015 року, тобто мобілізовані ФОПи звільнені від сплати/звітування з ЄСВ.

І тут починається найцікавіше:

1. Ніхто не звільняв від сплати інших податків (не підприємницьких), а це для прикладу податок на нерухомість, транспортний податок.

2. Податкова чекати демобілізації не буде. І це доведено запитами від моїх клієнтів, які через застосунок ДІЯ отримують сповіщення про те, що податкова звернулося до суду за стягненням борг.

3. Податкова не знає або не хоче знати, що конкретного ФОПа мобілізована, попри те, що це дуже легко перевірити: адже мобілізований отримує зарплату у військовій частині, і щодо нього подається податкова звітність. Податкова цим не забиває собі голову.

4. По суті, мобілізовані ФОПи звільнені від сплати єдиного податку, але ніхто ж не забороняв стягувати борг
😊Це ж різні речі.

Найбільша проблема полягає в тому, що під час проходження ВЛК… людина про податки та звітність думає найменше, і тому сам обов’язок про сплату та нарахування єдиного податку формально може виникнути до моменту мобілізації, і тоді податкова матиме претензії до такого платника. Існує велика ймовірність, що ці пільгові норми не врятують від апетитів податкової.

Що можна мінімально вдіяти в цій ситуації: час від часу перевіряти свій особистий кабінет платника податків (або самому, або комусь з близьких, бо в окопі голова забита нагальнішими проблемами) АБО перевіряти ДІЮ АБО щойно МОБІЛІЗУЮТЬ, то через особистий кабінет платника надіслати листа в довільній формі та додати військовий квиток/довідку про те, що мобілізувалися.

Переглядів: 5441, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі - 6

+
+5
Три літри
Три літри
28 лютого 2024, 9:06
#
1. це не податки ФОП, це податки фізичної особи що володіє нерухомістю та автомобілем і їх треба платити не тільки мобілізованим ФОП, але й мобілізованим не-ФОП.
+
+113
Євген Власов
Євген Власов
28 лютого 2024, 10:01
#
Дякую за Ваш коментар, бо я зневірився за стільки часу скільки веде блог, Ваш коментар перший. Я написав про мобілізованих ФОПів, тому питання мобілізованих не-ФОПів не висвітлював. Маєте рацію, їх ніхто не від чого не звільняв.
Щодо податків на майно та транспортний податок, то я писав про те, що вони НЕ ПІДПРИЄМНИЦЬКІ, тобто не ФОПівські. Цікаво ще те, що в травні 2014 року звільнили від єдиного податку мобілізованих ФОПів, а тільки наприкінці 2014 року в Податковому кодексі з’явився розділ про транспортний податок та податок не нерухомість, тобто або треба було вносити зміни і в звільнення для мобілізованих ФОПів, або залишити як є - цей варіант, на жаль, традиційний для українських урядників (нічого не робити, а тільки погіршувати). Як на мене, питання сплати НЕ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ податків для всіх мобілізованих (ФОП, неФОП) має бути також вирішене шляхом звільнення (це суто моя суб'єктивна позиція).
+
+20
MaxTirpiz
MaxTirpiz
28 лютого 2024, 15:00
#
Ті хто воюють і ризикують життям — взагалі не мають платити жодного податку окрім зарплатних
+
0
Євген Власов
Євген Власов
28 лютого 2024, 15:12
#
Повністю з Вами погоджуюся.
+
+20
bonv
bonv
28 лютого 2024, 11:20
#
Наша влада подібна до народу. Взяла кредит довіри, розраховуватися не хоче, сидить і чекає на колекторів…
+
+5
manson
manson
28 лютого 2024, 17:39
#
Добавлю ещё неразберихи. Во первых налоговая утверждает, что фоп обязан платить если его деятельность как фопа продолжается во время службы. При наличии нанятых сотрудников платить придется тоже, если их не уволить. Так же остаётся открытым вопрос по контрактам и ответственности за их не выполнение в период службы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися