Мінфін - Курси валют України

Встановити
Denis1987
Denis Sekreta ФинСовет
Зареєстрований:
25 червня 2018

Останній раз був на сайті:
13 березня 2023 о 20:17
Підписчики (1):
serp1927
serp1927
Киев
Denis Sekreta — ФинСовет
аналитик
3 грудня 2018, 16:11

Нещодавня закрита зустріч «наківців» із новообраним складом регулятора, за свідченнями присутніх, пройшла вельми не конструктивно.

Вже два місяці газовий ринок в Україні повинен працювати за новими правилами, принаймні у тестовому режимі. Проте не склалося: переходу на добове балансування в існуючих умовах опираються насамперед НАК «Нафтогаз України» та її дочірня компанія «Укртрансгаз».

Ми детально розповідали про суть реформи, переваги і ризики від її блокування у матеріалі «Сиділи на трубі. Хто заблокував реформу газового ринку». Незважаючи на вимоги регулятора, учасників ринку та міжнародних партнерів, оператор газотранспортної системи (ГТС) з того часу майже не просунувся у напрямку запуску добового балансування.

За чинною постановою НКРЕКП, повноцінно ринок має перейти на нову модель вже за місяць – 1 серпня. Якщо наприкінці весни ключовою проблемою, яка стоїть на заваді цьому процесу, неофіційно називали непрацюючу електронну платформу для балансування, то тепер НАК не влаштовує кодекс ГТС.

У «Нафтогазі» вважають, що під… ий зумовлений відсутністю ринку через сьогоднішню структуру НАКу. Тому зараз ми бачимо саботаж повномасштабної реформи ринку газу, маємо вимагати якнайскорішого анбандлінгу, інакше реформи у нас не буде”, – переконана член профільного парламентського комітету Вікторія Войціцька.

Уже найближчим часом НКРЕКП прийде із перевіркою до «Уктрансгазу», щоби виявити, чи є реальні перепони для впровадження добового балансування, чи працює електронна система та наскільки ефективно були використані виділені на неї кошти. План перевірки має бути затверджений вже 10 липня.

Глава регулятора, в свою чергу, також не бачить логічних аргументів з боку «Укртрансгазу» та її материнської компанії, на підтвердження неможливості перейти на добове балансування з 1 серпня.

«Найгірше що може трапитися, розрахунки робитимуть в Excel, без інформаційної платформи. Це складно, але можливо. Або ще певний період доведеться працювати на місячному балансуванні», – резюмувала Кривенко.

Переглядів: 1027, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися