Мінфін - Курси валют України

Встановити
SerhiyTron
Сергій Тронь Сергій Тронь
Зареєстрований:
14 березня 2023

Останній раз був на сайті:
23 квітня 2024 о 16:42
Сергій Тронь — Сергій Тронь
28 вересня 2023, 11:37

Після перемоги Україна може стати ключовим майнером у світі, а поки що криптогравцям варто зайнятися дата-аналітикою

Повномасштабне вторгнення росії в Україну відобразилося на всій нашій країні, включаючи видобуток криптовалют. Ворог вдарив і по майнерах, і по енергетичній інфраструктурі. Найсильніше це проявилося наприкінці осені 2022 року, коли було здійснено атаки на електростанції та в результаті — блекаути по всій Україні.

Звичайно, це не зламало українців і не позначилося на їхній вірі у перемогу. Люди з подвоєною силою борються за свою свободу та незалежність. Вони сповнені рішучості вигнати загарбників із рідної землі. Проте втрати у майнінговому бізнесі також не малі.

У десятку найбільших країн-майнерів біткоїну наша країна не потрапляє. Три лідери — це США (37,8% всього майнінгу Bitcoin), Китай (21,1%) та Казахстан (13,2%). Кембриджський центр альтернативних фінансів вивчав еволюцію хешрейту. Дослідження встановило, що найбільший приріст майнінгових потужностей у 2022 році показала саме ця трійка країн. Сполучені Штати практично подвоїли свій внесок, зокрема, за рахунок зеленого майнінгу. Останні місця в цьому рейтингу належать Таїланду (0,96%) та Швеції (0,84%).

Частка України помітно скромніша — 0,15% видобутку, що не дивно на тлі наших енергетичних і військових втрат.

Втім, це не привід опустити руки і зовсім забути про майнінг, і це має кілька причин.

По-перше, недорога енергія України, що було доведено не одним дослідженням. Ще п'ять років тому, коли International Business Times аналізував ціни на електроенергію у 115 країнах світу. Україн увійшла у цей список і зайняла четверте місце у підсумковому рейтингу. Було підраховано, що видобуток одного біткоїну у нас коштує $1852, і лише у Венесуелі ($531), Тринідад і Тобаго ($1190) та Узбекистані ($1788) він є дешевшим. А лідер з видобутку, США, займає аж 41 місце з ціною $4758.

У цьому році відбулося нове дослідження з цього питання, яке провів криптопортал CoinGecko. Виявилося, що Україна посідає перше місце в Європі за вигідністю у майнінгу одного біткоїну, який коштує $10,73 тис. при споживанні 266 тис. кВт·г електроенергії. Таким чином, у нашій країні майнінг є найбільш вигідним на континенті, особливо з урахуванням поточного курсу BTC, який стабільно тримається в межах $26-27 тис.

Другою важливою мотивацією для майнінгу в Україні стане повоєнне відновлення. На жаль, після перемоги у країні буде безліч зруйнованих та пошкоджених підприємств, зокрема й великих промислових. Влада оголосила цифру понад 400 таких підприємств, проте невідомо, хто ще зазнає збитків від дій ворога. Уже зараз очевидно, що велика кількість споживачів енергії для наших електростанцій значно зменшилася. Це не означає, що промисловість не буде відновлюватися — звісно, відновлення відбудеться з часом.

Весь цей час електростанціям будуть потрібні інші великі споживачі, якими можуть стати майнери. Особливо на тлі прийняття у нас профільного законодавства та врегулювання цього бізнесу (наздоганяючи вже проголосований закон про віртуальні активи, який був підписаний Президентом у 2022 році). Ще до великої війни в Україні фіксувався профіцит електроенергії, а виробництво наших АЕС було найдешевшим у Європі.

В умовах післявоєнного відновлення наш енергетичний сектор зможе ще сильніше відчути профіцитний тренд. Впевнений, що представники енергетичної галузі переглянуть своє ставлення до видобувачів криптовалют, а майнери виявлять взаємовигідну синергію. Це може стосуватися як атомної, так і зеленої енергетики, де для майнінгу можна використовувати вугільні відходи від електростанцій (у нашій країні працює до 100 станцій на цьому виді енергоресурсів) та інші джерела.

Особливо важливим стає зростання складності майнінгу біткоїну, яке у вересні склало 5,48%, досягнувши максимального рівня на позначці 57,12 T. З останніх новин відомо, що середній хешрейт протягом періоду з попереднього зміненого значення склав 423,22 EH/s, а діапазон між блоками становив 9,5 хвилин. За інформацією Glassnode, 17 вересня згладжений 7-денний ковзний середній показник досяг максимуму 423,4 EH/s. Після цього він скоригувався до позначки 422,2 EH/s.

А низка майнінгових компаній звітувала про скорочення обсягів генерації BTC за серпень 2023 року (порівняно з липнем): Riot Platforms – на 19%, Marathon Digital Holdings – на 9%, Bit Digital – на 5%.

Справді, обговорення щодо вигідності майнінгу підливає олії у вогонь і викликає різні тлчки зору. Однак важливо враховувати що, навіть ті, хто хоче заощадити на видобутку саме біткоїна, не повинні взагалі забувати про майнінг, адже є й інші монети. На сьогоднішній день різноманітні альткоїни, такі як Peercoin, Zcash, Vertcoin та інші, стають все більш популярними.

Чого нікому не раджу — це поставити крипту на паузу чи забути про неї. Перемога у війні точно буде за нами, але не варто на неї чекати. Потрібно постійно розвиватися і завжди бути в курсі подій на крипторинку, розвиток якого не зупиняється. Найкращий спосіб — зайнятися дата-аналітикою. Напрямок непростий, але на нього варто витратити час. Комусь доведеться вчитися всьому з нуля, а комусь серйозно підтягнути свої знання/навички.

Можна взятися за розвідку та аналіз глибинних даних, а можна почати і з вивчення відкритих звітів, а також отримати багато важливої інформації. Для цього є платформи на кшталт CryptoQuant і GlassNode.

Ви зможете стежити за обсягом транзакцій та визначати попит на той же біткоїн, спостерігати активність майнерів, відстежувати поведінку довгострокових власників та розуміти частку нерухомих монет, а також стежити за криптою на біржах і оцінювати поточну ліквідність ринку.

Аналіз цих даних дозволить:

1. Ідентифікувати рух великих гравців.

2. Відстежувати зміни на гаманцях майнерів та розшифровувати їхні приховані сигнали.

3. Робити правильні висновки щодо змін обсягів транзакцій (зростання/падіння попиту на монету).

4. Ідентифікувати довгострокові тенденції.

5. Передбачати зміни ціни у моменті та довгій перспективі.

Збір інформації, ретельний аналіз та правильні висновки — запорука успішної торгівлі та заробітків у моменті та в майбутньому. Ну і, звісно, стабільна база для відновлення майнінгу.

Переглядів: 406, сегодня — 0
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися