Мінфін - Курси валют України

Встановити
CCLOAN
Зареєстрований:
21 квітня 2020

Останній раз був на сайті:
14 березня 2023 о 01:57
Підписчики (2):
Niccelll
Niccelll
Kacviktok
Kacviktok
CCLOAN — Офіційний блог компанії
10 лютого 2022, 11:28

Безпечне працевлаштування за кордоном: що треба знати, щоб не потрапити до рук шахраїв

Проблема шахрайства під час працевлаштування за кордон була завжди. Здавалося б, що в епоху глобального розвитку інтернету, доступу до безлічі джерел інформації, має бути набагато легше перевірити компанію, через яку шукач має бажання працевлаштуватися. Але, на жаль, із цим розвитком інтернет-технологій, переходом нашого життя в соціальні мережі та месенджери ця проблема посилилася і набрала більш глобальних масштабів.

Обмани та хитрощі, до яких вдаються недобросовісні агенції

Приклад №1

Ви бачите оголошення про роботу в Норвегії на рибному виробництві. Висока заробітна плата, офіційна процедура — все виглядає дуже привабливо. Звертаєтеся до цієї агенції й вам за невеликі гроші, а буває, що і за значну суму, обіцяють відкрити робочу візу Норвегії. Ви передаєте перелік необхідних документів і навіть не цікавитеся, чи є квоти для громадян України на відповідні підприємства і чи Норвегія відкриває робочі візи для громадян України на сьогодні взагалі. Далі ви вносите передоплату (майже завжди оплата вноситься або готівкою в офісі, або ж на особисту банківську картку менеджера як звичайне поповнення картки) і чекаєте.

Проходить узгоджений термін, а робочого контракту немає, документи від роботодавця для відкриття візи ще не прийшли, агенція тягне час і обіцяє, що «ось-ось документи будуть готові». Ще за якийсь час контакт з цією агенцією переривається зовсім: на телефонні дзвінки вони не відповідають, а з офісу давно вже з’їхали й змінили назву.

Це класичне шахрайство, брехня чистої води. По-перше, робочу візу до Норвегії практично неможливо отримати. Отримати її зможе лише висококваліфікований спеціаліст зі знанням мови, профільною освітою та досвідом роботи. Іноді можливий також варіант з працевлаштуванням на норвезькі ферми, з дуже обмеженою кількістю співробітників, але ніяких вакансій на нафтові вежі та рибні заводи в Норвегії не буває.

Приклад № 2

Ви бачите пропозицію про роботу в Норвегії, але для роботи вам пропонують відкрити спочатку, наприклад, польську робочу візу. Ви вносите оплату (тут вже можуть навіть на рахунок агентства прийняти платіж та підпишуть з вами, ймовірно, інформаційно-консультаційний договір), подаєте необхідні документи та чекаєте.

І ось вам відкривають польську робочу візу, ви задоволені: здавалося б, ось вона обіцяна робота. Але тут вам озвучують, що поки відкривали польську візу, роботодавець нібито взяв на роботу людей із уже відкритими візами й потрібно трохи зачекати на появу нових робочих місць.

Ви чекаєте, чекаєте кілька тижнів, місяць, два, три, вам і далі кажуть, що поки що немає місць і можуть працевлаштувати максимум у Польщі, куди відкривалася робоча віза, або ж пропонують чекати далі. Ви ж, розуміючи, що термін візи вже добігає кінця, або погоджуєтесь на роботу в Польщі, або просто вже остаточно розчарувавшись наново починаєте пошук роботи.

Тут обман у тому, що ніякого роботодавця в Норвегії не було з самого початку. Так і було задумано. А ви могли відкрити польську робочу візу та отримати роботу в Польщі за менші гроші або навіть абсолютно безкоштовно.
У першому і другому випадках описане класичне шахрайство, лише у другому довести це юридично стає складніше, ніж у першому, оскільки візу відкрили та послуга вважається наданою.

До хитрощів, які використовують нечесні агентства, можна також віднести:

  • штучно завищені заробітні плати, що явно відрізняються від реальних;
  • опис умов проживання, які дуже відрізняються від реальних (бували випадки, коли людям обіцяли проживання у п’ятизірковому готелі з триразовим харчуванням);
  • оголошення не реальних термінів виготовлення документів, отримання договору, відкриття робочої візи та виїзду на роботу;
  • заниження ціни послуги, а процесі виникнення маси неозвучених і прихованих платежів, що у підсумку стає набагато дорожче.

Як працюють шахраї

Як правило, шахрай представляється не агентством, а таким самим працівником, який нібито знайшов роботу за кордоном, успішно працює і заробляє, і таким чином входить у довіру до шукачів. Шахраї розміщують оголошення з фейкових сторінок, обіцяють заробітну плату набагато вищу, ніж вона реально може бути на такій роботі, беруть порівняно невелику передоплату у розмірі 100-300 євро, здебільшого на особисту банківську картку підставної особи.

Приклади нечесної роботи з боку агенцій з працевлаштування

Агенції «мотивують» своїх клієнтів до оплати готівкою або на картку тим, що при оплаті на банківський рахунок клієнт матиме додаткові витрати у вигляді комісії банку та податкових платежів. І шукач, бажаючи заощадити, йде на такі оплати. У такому разі він ризикує ще більше — на руках навіть не залишається квитанції про оплату.

Агенції-шахраї та приватні особи під виглядом клієнтів вивчають реальні програми з працевлаштування, беруть копії робочих контрактів та ліцензій, фотографії, відео умов роботи та проживання у реальних агенцій, копіюють цю інформацію. А потім розміщують її на своїх ресурсах, оголошуючи при цьому у кілька разів меншу вартість своїх послуг із працевлаштування. Страшно це тим, що, по-перше, вони вводять в оману шукачів при виборі роботи та фірми для оформлення. А по-друге, це призводить, звичайно, до втрати коштів кандидата при абсолютно нормальному і зрозумілому бажанні заощадити й не переплачувати.

На що звертати увагу під час пошуку роботи за кордоном

Хотілося б виділити кілька дуже простих, але водночас дуже важливих аспектів, на які слід звертати увагу, здійснюючи пошук роботи за кордоном і визначаючись з агенцією, через яку маєте намір оформлятися:

  • Ретельно вивчайте історію агенції. Як давно, ця компанія не просто існує, а веде свою діяльність. Витратьте кілька годин свого часу та вивчіть відгуки про компанію: якщо компанія працює не перший рік, то знайти в інтернеті відгуки про неї особливих труднощів не складе.
  • Наявність Ліцензії Міністерства соціальної політики України (зараз видає ліцензії Міністерство економіки та торгівлі України). А також перевірте, чи внесено офіс, куди ви приїхали, до переліку місць господарювання відповідно до Ліцензії (у списку ліцензіатів вказані адреси офісів).
  • Наявність офісу та співробітників, а також як часто ця компанія змінює офіси та свою назву.
  • Який тип візи та в яку країну вам відкриватимуть. Якщо вам пропонують відкрити не робочу візу або візу іншої країни, або ж взагалі по «безвізу» поїхати на роботу — це нелегальна робота. Загрожує це, в найбільш оптимістичному випадку, просто невиплатою заробітної плати, а в найгіршому вас може спіймати на робочому місці міграційна поліція, вас візьмуть під варту, оштрафують за нелегальну роботу та депортують на тривалий період.
  • Договір, який ви підписуєте з агенцією з працевлаштування, його предмет та вартість послуг мають збігатися з тим, що вам озвучують. Також зверніть увагу, щоб юридична особа, з якою ви підписуєте договір, збігалася з тою, що вказана у Ліцензії.
  • Як вноситься плата. Готівкою в офісі агенції, на особисту банківську картку менеджера/бухгалтера/керівника або ж за безготівковим розрахунком на відкритий банківський рахунок компанії, з якою ви підписуєте договір? Після оплати готівкою або на картку не дивуйтеся, що вас обдурили.
  • Перевіряйте, чи справді зараз та чи інша країна видає відповідні робочі типи віз. Ця інформація є на офіційних інтернет-ресурсах посольств цих країн.
  • Дізнайтеся, чи бере на себе зобов’язання агенція у повторній підготовці документів в разі відмови у візі через неправильно підготовані документи.
  • Чи бере на себе зобов’язання агенція змінити вам роботодавця у разі невідповідності умов роботи тим, що були обговорені?
  • Радимо бути уважними до того, як поводяться з вами менеджери, чи озвучують вам більш реальні умови роботи, проживання, терміни оформлення документів та виїзду на роботу або намагаються все прикрасити.

Джерело: https://www.work.ua

Переглядів: 1214, сегодня — 1
Стежити за новими коментарями

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися