Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 лютого 2022, 10:25

Україна повністю відключиться від електромереж Росії та Білорусі

Міністр енергетики Герман Галущенко підписав наказ про відмову від приєднання до енергомережі російських окупантів. Про це повідомила пресслужба Міненерго.

«Сьогодні підписано наказ Міненерго про відмову від приєднання до енергомережі російських окупантів.
Фото: УТ

«Я планую звернутись до міністрів енергетики европейських країн щодо сприяння у прискоренні ухвалення рішення про приєднання української енергосистеми до європейської. Технічно і технологічно ми довели нашу спроможність. Політично — слово за урядами європейських країн», — наголосив міністр.

Успішний тест

Також Герман Галущенко поінформував, що українська енергосистема завершила тестове випробування роботи в ізольованому режимі від російської та білоруської енергосистем.

«Автономна робота української енергосистеми протягом 24−26 лютого пройшла успішно і довела нашу спроможність працювати в ізольованому режимі. І все це в умовах ракетних обстрілів, запеклих боїв і спроб ворога атакувати об'єкти критичної інфраструктури», — підкреслив очільник Міненерго.

Українська енергосистема довела здатність підтримувати необхідну частоту 50 Гц в різних режимах роботи та надійність і безпеку енергопостачання українським споживачам навіть в умовах військової агресії.

Нові плани

Робота в ізольованому режимі, як передбачено Угодою про умови майбутнього об'єднання української та європейської енергосистем, мала проводитися у два етапи: у зимовий та літній періоди.

Повернення енергосистеми України в об‘єднану з Росією та Білоруссю мережу після випробувань було заплановане на 27 лютого. Водночас ворог відкоригував плани щодо подальшоі роботи ОЕС України.

«Ми розраховуємо на європейський крок назустріч. Але впевнені у своїх силах і здатності забезпечити українців стабільним енергопостачанням, незважаючи на плановість чи прискореність термінів синхронізації», — заявив міністр енергетики.

У роботі на сьогодні 10 блоків АЕС, працює гідрогенерація, а теплові електростанції як державної, так і приватної форми власності наростили достатній запас вугілля для успішного закінчення опалювального сезону та забезпечують вироблення необхідного обсягу електроенергії та регулювання потужності.

Коментарі - 3

+
+15
bonv
bonv
27 лютого 2022, 16:49
#
І не потрібно було приєднюватись. Але краще тепер ніж ніколи.
+
+15
BEZE
BEZE
27 лютого 2022, 18:09
#
Олігархічні інтереси
+
+15
bonv
bonv
27 лютого 2022, 16:51
#
Триматися від росії як від прокаженої, потрібно на відстані.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися