Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 червня 2021, 12:24

Сальвадор може стати першою країною, де біткоїн стане офіційною валютою

Президент Республіки Сальвадор Наїб Букеле заявив, що на наступному тижні він направить до Конгресу країни законопроєкт, який може зробити криптовалюту біткоїн законними грошовими коштами. Про це пише liga.net з посиланням на Reuters.

Сальвадор може стати першою країною, де біткоїн стане офіційною валютою
Фото: news.myseldon.com

Підписуйтеся на «Мінфін» в Instagram:
головні новини про інвестиції та фінанси

Причини такого рішення

Влада країни має намір реформувати національну фінансову систему, заклавши в її основу біткоїн і технологію розподілених реєстрів.

За заявою Букеле, яку він зробив під час конференції Bitcoin 2021, що проходила в Майамі, «в короткостроковій перспективі це створить робочі місця і допоможе забезпечити доступ до фінансових послуг тисячам людей за межами формальної економіки».

Також він зазначив, що просування фінансової доступності - це «моральний імператив» і шлях до зростання економіки Сальвадора. «Завдяки використанню біткоїна сума, одержувана більш ніж мільйоном сімей з низьким доходом, буде щорічно збільшуватися на мільярди доларів», — зауважив президент країни.

Влада країни не тільки планує розробити законодавство, спрямоване на легалізацію обігу біткоїна, а й у співпраці з компанією Strike модернізувати національну платіжну систему, дозволяючи їй підтримувати трансакції з використанням біткоїна.

«Якщо його план буде підтриманий Конгресом, ця центральноамериканська країна буде першою в світі, яка офіційно прийняла цифрову валюту. Біткоїн стане використовуватися разом з доларом США, офіційною валютою Сальвадора», — пише BBC .

Читайте також: У Goldman Sachs порівняли біткоїн з міддю

Контекст

Зараз економіка Сальвадора більшою мірою покладається на обіг готівкових коштів, у 70% громадян навіть немає банківських рахунків або карток. Трудові мігранти, які працюють за кордоном і відправляють зароблене додому, забезпечують до 20% валового внутрішнього продукту Сальвадора.

Комісії за транскордонний переказ коштів перевищують 10%. Впровадження біткоїна дозволило б знизити подібні витрати.

Населення Сальвадора — близько 6,4 млн осіб, при цьому понад 2 млн громадян живуть за кордоном і щороку переказують додому понад $4 млрд.

Читайте також: Топ-20 кращих книг для початківців і досвідчених трейдерів

Про біткоїн

Біткоїн — волатильний актив. За 10 років він 15 разів по-дорослому впав. У період з 2020-го по березень 2021 року вартість біткоїна зросла на 1000%. За 2021 рік — на 92%. За травень він впав на 40% від максимуму.

На 11:29 за Києвом 6 червня вартість біткоїна становила $36 213.

  • Глава Європейського центрального банку Крістін Лагард назвала біткоїн спекулятивним активом, за допомогою якого нібито відмивали гроші.
  • Через спекулятивність операцій компанії з криптовалютою заборонили в Китаї.
  • На ціну біткоїна впливають навіть пости інженера Ілона Маска: коливання ціни через пости Маска становили 9−20%.
  • Нещодавно глава Банку Англії Ендрю Бейлі заявив, що криптовалюта і подібні активи становлять небезпеку для суспільства.
  • Глава інвестбанку JPMorgan також закликав триматися «подалі від криптовалют».

Курс криптовалют на «Мінфіні»

Коментарі - 7

+
+28
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 червня 2021, 13:15
#
Ну тепер всьо… понєслась душа в рай. Перша країна світу, в якій подолали бідність. Тепер всі будуть мати змогу купити буханку хліба і заплатити комісії як за 5 буханок. Все-таки, Задорнов був правий. Як вони не додумалися до такого? Але що за дурня на ринку? Де тузємун? Курс навіть просів на такій новині. Все-таки якись там Наїб то не Ілон. Прикольне ім'я у президента Сальвадору. Слогани легко писати.
+
+86
Ferox
Ferox
6 червня 2021, 13:19
#
Вы очень эмоциональны, криптовалюты и акции это действительно не для вас, держитесь от этого подальше, банковский депозит — вот что вам подойдет!
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 червня 2021, 13:33
#
Багато ти про мене знаєш. Але не лише про мене. Про крипту і про акції також. І про депозити… а живеш в одній квартирі на 4 сім'ї… От чому так виходить? Нам колись втирали, що ми самі вумні, а совєцька наука крута, але нобелів у США більше в 20 разів… В тебе так само? Чи може просто багато говориш?
+
+66
Ferox
Ferox
6 червня 2021, 14:23
#
Эмоции — ваш враг, пейте успокоительное, медитируйте, если не можете держать свои эмоции под контролем, и у вас нет силы воли, увы, но на это способно очень малое количество людей. Поэтому, чтобы не потерять деньги с испугу — держитесь подальше от крипты! Я вам желаю удачи.
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 червня 2021, 16:11
#
Байдуже, що ти думаєш та пишеш. Як раз емоцій мені і бракує інколи. Я завжди орієнтуюся на науково обгрунтовану аналітику, яку переважно роблю сам. Емоції в трейдингу я пережив дуже давно. А від крипти я беру те, що дає мені мій досвід.
+
+15
Nordic
Nordic
6 червня 2021, 15:31
#
Мало Сальвадор страдал? Убогих хотя-бы не трогали…
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 червня 2021, 15:45
#
Если Сальвадор первым введёт в качестве национальной валюты — биткоин,
то любые инвестиции в биткоин будут инвестициями в экономику и население Сальвадора…

Задумка неплохая, а вот на её реальзацию надо бы ещё посмотреть поближе…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися