Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2021, 12:06

Швейцарія захищає свій ринок праці від вимог Євросоюзу

Швейцарія відмовилася від рамкової економічної угоди з Євросоюзом і вийшла із перемовин з Брюсселем. Основною причиною швейцарський міністр закордонних справ Ігнаціо Кассис назвав, що вони не можуть прийняти вимоги ЄС про рівні права для працівників з Євросоюзу, пише УНІАН з посиланням на BBC.

Швейцарія захищає свій ринок праці від вимог Євросоюзу
Фото: morseanen.livejournal.com

Підписуйтесь на телеграм-канал «Мінфіну»:
головні фінансові новини

Суть проблеми

«Сьогодні Федеральна рада ухвалила рішення про припинення перемовин щодо інституційної рамкової угоди між ЄС і Швейцарією. Ми приймаємо до відома це однобічне рішення уряду Швейцарії. І шкодуємо про це рішення з огляду на прогрес, досягнутий за останні роки у втіленні в життя інституційної рамкової угоди», — йдеться в повідомленні пресслужби Єврокомісії.

Як повідомляє BBC, у цих перемовинах швейцарський уряд висунув на перший план три питання:

  • захист заробітної плати;
  • правила, що регулюють державну допомогу;
  • право громадян ЄС, які працюють у Швейцарії, вимагати швейцарських соціальних допомог у межах свободи пересування.

Ігнаціо Кассис заявив, що Швейцарія не може прийняти вимоги Брюсселя про рівні права для працівників з ЄС, оскільки це означало б небажаний «зсув парадигми» в міграційній політиці Швейцарії. Уряд також побоювався, що це може призвести до збільшення витрат на соціальне забезпечення.

«Повне впровадження Директиви про права громадян ЄС серйозно позначилося б на вартості соціальної політики», — цитує заяву Кассис Euronews.

Читайте також: З 2021 року Швейцарія підвищить свою фінансову прозорість

Контекст

Рамкова інституційна угода між ЄС і Швейцарією була задумана як основа для зміцнення і розвитку двосторонніх відносин між ЄС та Швейцарією в майбутньому. Документ повинен був поглибити інтеграцію Швейцарії в Єдиний ринок і припускав рівні умови для швейцарців в ЄС. Привілейований доступ до Єдиного ринку мав означати дотримання аналогічних правил і зобов'язань Швейцарією щодо громадян ЄС.

Угода про вільну торгівлю між ЄС та Швейцарією датується 1972 роком.

Єврокомісія — виконавчий орган 27 країн-членів ЄС — заявила, що без рамкової угоди між ЄС і Швейцарією модернізація відносин буде неможливою.

Зробіть внесок у Simple Invest і отримаєте 20% річних у гривні

Коментарі - 2

+
0
yurikiev
yurikiev
27 травня 2021, 14:36
#
ЕС — шайка жадных бессовестных воротил из Германии и Франции, готовых ради прибыли маму родную убить. Северный поток и вся политика Меркельши и французских презиков служит годным доказательством. Даже Британия не выдержала, хехехе
+
+15
kopcap
kopcap
27 травня 2021, 18:46
#
Да Вы сейчас замахнулись на нашу Конституцию и перечеркнули досягнення Євромайдану.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися