Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2021, 12:23

Alibaba Джека Ма хочуть оштрафувати на рекордну суму

Антимонопольні органи Китаю планують оштрафувати гіганта онлайн-ритейлу Alibaba на рекордну в історії країни суму. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Антимонопольні органи Китаю планують оштрафувати гіганта онлайн-ритейлу Alibaba на рекордну в історії країни суму.
Фото: epravda.com.ua

Що відомо про штраф

Згідно із даними газети, штраф перевищить $975 млн. Крім того, від Alibaba також зажадають відмовитися від практики «вибирай одне з двох», відповідно до якої, на думку регуляторів, компанія обмежувала певних постачальників. Вони продавали товари не тільки на Alibaba, але і на конкуруючих платформах.

Крім того, регулюючі органи можуть зажадати від Alibaba позбутися деяких активів, не пов'язаних з її основним бізнесом в області роздрібної онлайн-торгівлі. Після того як регулятори остаточно визначаться з заходами, їх має схвалити керівництво Китаю.

Читайте також: Влада Китаю націоналізує компанії Джека Ма — ЗМІ

Нагадаємо

Раніше ЗМІ повідомляли, що китайський уряд працює над планом націоналізації Alibabа і Ant Group. Слідчі органи створили офіс в штаб-квартирі Alibaba ще в листопаді 2020 року.

В кінці 2020 року Управління з контролю за ринком Китаю почало антимонопольне розслідування відносно Alibaba. На тлі конфлікту з керівництвом Китаю статок Джека Ма за два місяці скоротився на $ 12 млрд.

Нагадаємо, що в листопаді біржі Гонконгу і Шанхаю відклали IPO Ant Group, «дочки» Alibaba, яке повинно було стати найбільшим в історії. Компанію оцінили в $ 37 млрд, як писав «Мінфін».

У жовтні Ма розлютив Пекін, розкритикувавши державні банки Китаю на фінансовому саміті. Підприємець заявив, що вони схожі на «ломбарди» і гальмують інновації, тоді як Ant Group грає важливу роль в кредитуванні інноваційних, але малозабезпечених компаній і приватних осіб. За даними видання, рішення про припинення IPO Ant Group прийняв сам Сі Цзіньпін.

The Wall Street Journal з'ясувала, що Ма пропонував уряду Китаю забрати будь-яку з платформ, які є в Ant Group, «якщо вона потрібна країні». Зустріч відбулася за кілька днів до передбачуваного IPO компанії, але не врятувала Ма від заборони на його проведення.

У 2015 році $ 975 млн штрафу заплатила американська компанія Qualcomm, яку влада КНР звинуватили в порушенні антимонопольного законодавства.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися