Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 березня 2021, 18:26

Профільний комітет Верховної Ради рекомендує взяти за основу проєкт Закону про фінпослуги та фінкомпанії

Сьогодні, 11 березня, відбулося засідання парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Серед важливих питань, які розглядав комітет, як зазначив у своєму телеграм-каналі його очільник Данило Гетманцев, — рекомендація Верховній Раді взяти за основу два важливі законопроєкти. Один з них стосується фінансового ринку.

Профільний комітет Верховної Ради рекомендує взяти за основу проєкт Закону про фінпослуги та фінкомпанії
Фото: strana.ua

Йдеться про законопроєкт № 5065 «Про фінансові послуги та фінансові компанії», який покликаний стати основою правового регулювання всього ринку фінансових послуг.

Які переваги нового законопроєкту

Як зазначив Гетманцев, законопроєкт насамперед встановлює ключові принципи та основи фінансової діяльності, визначає принципи захисту споживачів послуг, а також забезпечує прозоре державне регулювання і нагляд за діяльністю на ринку фінансових послуг.

Законопроєкт також розширює термінологію, яка вживається в законодавстві. Крім того, впроваджується поняття «таємниця фінансової послуги» як спрощеного аналога банківської таємниці, встановлюється режим її захисту та розкриття фінансовими установами і регуляторами.

Читайте також: Шевченко: Новий закон про фінкомпанії дозволить мати єдині базові підходи до регулювання ринку

Пропонується також розширити положення про обов'язки постачальника фінансової послуги надавати повну і комплексну інформацію. Також у законопроєкті встановлено вимоги не тільки до реклами фінпослуг, а й до будь-якої іншої форми поширення інформації про фінансові послуги. Це необхідно для максимізації захисту клієнтів від помилкової або маніпулятивної інформації.

Згідно з текстом документа, у ньому закріплюються положення щодо аутсорсингу з визначенням порядку взаємодії між ними, розподілу відповідальності і ролі регулятора. Вводяться можливості існування саморегулівних організацій учасників ринку. Тут же встановлено завдання, принципи і методи держрегулювання діяльності з надання фінпослуг.

Читайте також: Рожкова розповіла про «важливі» пазли для фінринку. Що чекає кредитні спілки

Нагадаємо

Проект закону про фінансові послуги та фінансові компанії № 5065 зареєстровано у Верховній Раді 15 лютого. Ініціаторами документа виступили голова парламентського профільного комітету Данило Гетманцев і вісім депутатів фракції «Слуга народу», а також Андрій Іванчук (депутатська група «Довіра») та Ігор Абрамович (фракція «ОПЗЖ»).

Законопроєкт є рамковим і закладає основи для ухвалення і впровадження норм законопроєктів, що описують регулювання на рівні окремих секторів небанківського фінринку: про страхування, про кредитні спілки, про платіжні послуги.

«Законопроєкт, що розробляється, повинен замінити чинний на сьогодні закон „Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг“, який був прийнятий ще в 2001 році», — зазначали раніше в НБУ.

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі.

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
11 березня 2021, 23:03
#
Писать про «тайну» финуслуг, как упрощенный вариант «банковской» тайны, притом, что эта «тайна» по сути ликвидированна?)
Депутаты знают толк в смешных шутках)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися