Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2020, 18:50

Банки залишаються прибутковими і достатньо капіталізованими — Кирило Шевченко

«Банки залишаються прибутковими, достатньо капіталізованими, у них вистачає ліквідності та коштів для задоволення потреб клієнтів. Банківський сектор готовий до січневих посилених карантинних заходів, і днями ми фіналізуємо наші підходи до роботи банків у цей період», – наголосив голова Національного банку Кирило Шевченко під час круглого столу «Банківська система у 2021 році: виклики і перспективи». Про це повідомляється на сторінці Національного банку у фейсбуці.

Банки залишаються прибутковими і достатньо капіталізованими – Кирило Шевченко
Фото: glavcom.ua

Ключові тренди 2020 року

Серед важливих трендів поточного року голова НБУ виділив такі:

Зниження відсоткових ставок до однознакових вперше в історії. Зниження облікової ставки до 6% та низька інфляція заклали цей фундамент. Сьогодні якісні позичальники можуть взяти кредит на короткострокові потреби у гривні під 8,5% річних. Ще рік тому вартість нових кредитів була вищою – понад 18% річних.

Зростання іпотечного кредитування. Річні темпи приросту кредитів на нерухомість становили 8,5%. Такий показник вищий, навіть якщо порівнювати з іншим споживчим кредитуванням (+7,5%), яке традиційно зростало в Україні. Основні причини зростання іпотеки цього року: відкладений попит на нерухомість, державні програми та зниження відсоткових ставок.

Зниження рівня непрацюючих кредитів (NPL). За третій квартал частка NPL скоротилася на 2,9 в. п. — до 45,6% кредитного портфеля. У жовтні цей процес продовжився і на 1 листопада частка NPL становить 43,4%. Суттєву роботу зробили державні банки, які у червні – листопаді списали 111 млрд грн зарезервованої заборгованості.

Читайте також: На восьми вітрах: економіка України у 2021 році

Очікування 2021 року

Голова НБУ також озвучив три основні очікування та виклики у роботі банківського сектору на 2021 рік.

  1. Банки продовжуватимуть працювати у середовищі низьких ставок. Адже потенціал для їх подальшого зниження не вичерпано. Відповідно у 2021 році для банків буде актуальним виклик прибутковості. Важливо працювати над ефективністю бізнес-моделей, конкретністю і технологічністю.
  2. Ризиком для банків залишатимуться можливі втрати від погіршення якості кредитів як наслідок погіршення платіжної дисципліни клієнтів. Тому у 2021 році Національний банк планує проводити регулярну оцінку стійкості банків, зокрема аналіз якості активів, щоб з’ясувати, чи коректно банки відображають кредитний ризик за активами.
  3. 2021 рік може стати роком, коли буде зроблено перший крок до часткової приватизації державних банків. Про підписання угоди найближчого місяця по входженню IFC в капітал Укргазбанку на днях повідомило Міністерство фінансів. Інші державні банки продовжать активну роботу з очистки балансів від непрацюючих кредитів за затвердженими планами. Такі дії підвищуватимуть інвестиційну привабливість банківського сектору наступного року.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 2

+
+30
rredrred
rredrred
16 грудня 2020, 21:31
#
Если все так хорошо, то что пошло не так с Мисто банком?
+
+13
Володимир Нєтряпко
Володимир Нєтряпко
16 грудня 2020, 22:00
#
То-же, что и со всеми отмывайками....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися