Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2020, 14:41

На восьми вітрах: економіка України у 2021 році

Як то кажуть: «не так сталося, як гадалося». Одні політики запевняють, що далі буде тільки гірше й гірше, а їх опоненти говорять — все буде винятково добре. Однак так не буває ніколи. Насправді події, які відбудуться у 2021 році, традиційно будуть носити як негативний, так і позитивний характер. При цьому українці здавна мріють про одне — «щоб у них все було, а їм за це нічого не було».

Як то кажуть: «не так сталося, як гадалося».
Фото: iSpace News

Рейтинг ймовірних «вітрів»

Якщо говорити про «вітри», здатні суттєво вплинути на економіку України у 2021 році, швидше за все, почати слід з першого — коронавірусу та карантину.

Велика ймовірність того, що період карантину затягнеться на весь 2021 рік — точно так, як у нас з 2014 року йде гібридна війна на Донбасі, яку обіцяли закінчити за два тижні. Ось й карантинні заходи для боротьби з коронавірусом — наче будуть, але про їх обов'язкове дотримання мови не йде. Бізнес та громадяни вже навчилися жити в умовах ізоляції. А влада успішно «освоює» гроші з фонду на боротьбу з пандемією. Все це продовжиться й у наступному році. Чи буде те, що відбувається, істотно заважати економіці України? Навряд чи. Але й сприяти зростанню така ситуація також не може. Швидше за все, зведеться до банальних фонових політичних міркувань про те, що вони «врятували вас від смерті».

Другим «вітром» — дійсно важливим для економіки України — стане врожай зернових та взагалі виробництво продовольства у 2021 році. Експорт зерна та продовольчих товарів вже чітко став головним напрямком українського експорту. Тепер Україна формує світові ціни на ряд продуктів, а також впливає на ціноутворення на деякі інші товари цієї групи.

Від якості та обсягу врожаю у 2021 році буде залежати експорт України й, відповідно, зростання ВВП. Тим більше, що в середині 2021 року мають зняти мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Ця подія здатна простимулювати збільшення обсягів кредитування аграрного бізнесу, оскільки землю почнуть використовувати під заставу. Швидше за все, з'явиться й новий відповідний напрям бізнесу — спекуляція земельними ділянками. Все це може привести до того, що інвестування в сільське господарство та харчову промисловість стане хітом економіки України у 2021 році.

Третім «вітром» назвемо експорт робочої сили. Попри карантин та інших перешкоди, масштаби «заробітчанства» в 2020 році істотно не знизилися. Згідно за офіційною інформацією міграційної служби, щомісяця за кордон на роботу виїжджають близько 200 000-300 000 українців.

У 2021 року кількість виданих трудових віз має зрости, оскільки (крім Польщі та Чехії) практику залучення українців на роботу спрощує і Німеччина. А ФРН — це величезний ринок праці. Високооплачуваної праці. І тепер вже Польща боротиметься з Німеччиною за українських працівників. І їх боротьба буде стимулювати і зростання експорту робочої сили, і приплив грошових переказів в Україну від «заробітчан».

У 2020 році загальний обсяг валютних надходжень від громадян, які перебувають за кордоном, імовірно, зменшиться на 15-17% (в порівнянні з 2019 роком) через карантинні обмеження. А ось у 2021 році можна очікувати надходження більшої кількості грошей «гастарбайтерів» в Україну, ніж у 2019 році. Як мінімум, на 10%.

Четвертий «вітер» багатьом здаватиметься дивним. Внаслідок експорту робочої сили та припливу грошей від «заробітчан», торгівля в Україні буде демонструвати серйозне зростання, проте приріст ВВП буде невеликим. Актуальною залишиться проблема залучення інвестицій в бізнес. Існує ймовірність, що збільшаться обсяги вкладу капіталів у харчову промисловість і машинобудування. Можливо, і в енергетику.

Запуск ринку землі дасть ефект тільки через п'ять років, а 2021 року ми будемо спостерігати тільки його старт. Тому не виключено, що в наступному році промисловість буде швидше стагнувати, ніж рости. Те ж саме стосується й будівництва. У 2021 році вже не буде виборів, і тому тема «Великого будівництва» втратить сьогоднішню популярність. А приріст темпів житлового будівництва без запуску іпотечного кредитування малоймовірний, та й розраховувати на нього не доводиться. Тому зростання ВВП буде більш-менш підтримувати сільське господарство та торгівлю, а промисловість, будівництво і навіть транспорт потягнуть економіку донизу.

П'ятий «вітер» виявиться найбільш неприємним для населення. У 2021 році інфляція буде вищою, ніж в 2020. Швидше за все, вона досягне рівня 9-10%. При цьому курс гривні може уникнути суттєвої девальвації й зберегтися на позначці у 29 гривень. А ось ціни будуть рости. Багато в чому це «діяльність» грошей «заробітчан», що стимулюють зростання роздрібних цін. Це при тому, що зарплата в Україні в 2021 році хоча й почне рости швидше, але підвищення цін випередить її за темпами. Ціни будуть рівнятися на доходи «заробітчан», хоча в Україні зарплати залишатимуться значно нижчими.

Шостий «вітер» сьогодні виглядає найцікавішим. Про нього буде багато розмов. Але мало хто зможе зрозуміти, що ж це таке насправді. У 2021 році уряду України належить погашення зовнішніх боргів (з відсотками) на суму $6,2 млрд. Це менше, ніж у 2020 році.

Вже немає значення, хто саме стане президентом США — Трамп або Байден — нових траншів від МВФ чекати не варто. Вестимуться постійні розмови про транш, кредити від ЄС або Світового банку, але фактично грошей не буде. А тому НБУ продовжить практику купівлі надлишків валюти на міжбанку для подальшого продажу ВКВ Мінфіну. А міністерство фінансів України почне займатися розміщенням валютних ОВДП, і за рахунок цих надходжень буде погашати зовнішній борг уряду. Така ситуація час від часу буде провокувати періоди девальвації та ревальвації гривні — то нижче 28, то вище 29 грн. Тут головне — знати графік погашення зовнішніх боргів. І тоді можна заробити на валютних спекуляціях.

Сьомий «вітер» вже традиційний для України. Дохідну та видаткову частини держбюджету країни виконати не вдасться. Швидше за все, НБУ доведеться проводити емісію гривні, щоб залатати дірку в держбюджеті, й, тим самим, дати можливість Мінфіну виплатити пенсії вчасно та у повному обсязі. Насправді, у 2021 році пенсії та допомоги будуть сплачені вчасно, як і зарплати держчиновників та бюджетників.

Але не варто мріяти про суттєве підвищення зарплат, а тим більше пенсій. Грошей в бюджеті немає, а вибори у 2021 році не плануються, тому надбавки бюджетникам та пенсіонерам будуть мінімальними. Значно нижче, ніж у 2020 році. Ще гірша ситуація з фінансуванням ремонтів шкіл та лікарень. Знову виникнуть проблеми з виділенням коштів на ремонт доріг та системи житлово-комунального господарства.

Восьмий «вітер» — це те, що найскладніше спрогнозувати. Так, в минулому році ніхто не очікував появу коронавірусу та запровадження карантину. Наразі важко спрогнозувати, яка саме загальносвітова подія зможе істотно вплинути на світову економіку, й українську зокрема.

Зрозуміло, що це вже буде не коронавірус. Навіть динаміка цін на нафту мало чим здатна істотно вивести з рівноваги глобальну економіку. Можливо, припиниться торгівельна війна між Китаєм та США. Або ж — навпаки — вона тільки посилиться та створить умови для виникнення нових проблем для світової економіки.

Цей восьмий «вітер» залишаємо на розсуд читачів. Чим же він може виявитися, на ваш погляд, та яким чином здатен вплинути на нашу економіку та гаманці.

Джерело: iSpace News

Коментарі - 3

+
+30
Maleficarum
Maleficarum
4 грудня 2020, 13:24
#
"И теперь уже Польша будет бороться с Германией за украинских работников. И их борьба будет стимулировать и рост экспорта рабочей силы, и приток денежных переводов в Украину от «заробитчан».
В 2020 году общий объем валютных поступлений от находящихся за границей граждан, вероятнее всего, сократится на 15-17% (в сравнении с 2019 годом) из-за карантинных ограничений. А вот в 2021 году можно ожидать даже более серьезного притока денег «гастарбайтеров» в Украину, чем в 2019 году. Как минимум, на 10%«  Не  сработает  сия   тема  По  простой  причине Заробитчане  сваливают   из  Украины   не  по  причине  высоких  ЗП в  Польше  и Чехии..  Валят  из-за  качества жизни  и  работающих  законов. По сей причине- валят  семьями   иными  словами  пересылать лавэ  в  Украину   им  некому  и  незачем..  И инвестировать  собственные  накопления  уже  можно   на »новой  Родине«  Процесс  »ополячивания« заробитчан  станет   для  правительства  Польши  темой  »номер  один"  как раз   по  причине  открытия   рынка  труда Германией..  Будут   всякими  льготами  пытаться  заробитчан  украинских  оставить  в  Польше..  И  получения вида на  жительство  и ускорят и упростят.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
5 грудня 2020, 13:49
#
Я бы за украинцев в Польше или Германии не переживал...

Как и за их деньги...
+
0
ApamaT
ApamaT
6 грудня 2020, 8:42
#
Интреная статья. Посмотрим на 21 год
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися