Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2020, 15:30

Ціна нафти Brent перетнула позначку у $51

Ціни на нафту продовжують поступово відновлюватись на тлі початку вакцинації від covid-19 у світі — нафта Brent вперше з березня перетнула позначку у $51 за барель. Про це повідомляє Reuters.

Торги на біржі

Нафта Brent зросла у ціні на 25 центів, або 0,5% та вартувала на ринку $51.01 за барель. Ф’ючерси нафти WTI зросли на 21 цент (+0,4%) та встановились у ціні на рівні $47,83 за барель.

Причина зростання ціни

Основною причиною ринкового оптимізму залишається початок вакцинації у світі — дедалі більше країн надають дозволи на вакцинацію та розпочинають щеплення населення. Допомагає у підтримці тренду також ослаблий долар, що сягнув найнижчих з 2018 року рівнів.

Читайте також: Скільки у наступному році коштуватимуть нафта, газ, метал і пшениця — прогноз

З іншого боку очікування інвесторів стримують жорсткі локдауни у європейських країнах та інформація про значні запаси нафти у США (495 мільйонів барелів).

На думку аналітиків FACTS Global Energy найбільшою загрозою для попиту на світовому ринку є ситуація у США, де зберігається низький рівень попиту на бензин як наслідок погіршення статистики COVID-19 в країні.

Прогноз на 2021 рік від  ICU

Ціни на нафту зростатимуть впродовж наступного року. На кінець 2021 року її середні значення становитимуть $55-60 за барель.

«Оптимізм щодо вакцин і величезний приплив ліквідності на фінансових ринках компенсують негативний ефект скорочення попиту на нафту через локдауни, а з відкриттям економік ціни поступово зростатимуть», — пояснив цю тенденцію голова департаменту з корпоративного аналізу ICU  Олександр Мартиненко.

Як змінювалася ціна цього року

Цього року вперше в історії ціна ф'ючерсу нафти марки WTI впала до нуля, а потім досягла негативних значень: котирування завершили торгову сесію на позначці мінус $37,63 за барель. Ціна нафти марки Brent у квітні цього року знижувалася до $19.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися