Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 грудня 2020, 8:40

ЄБА: Індекс інвестиційної привабливості України впав до рівня 2013 року. Прогнози невтішні

Індекс інвестиційної привабливості знизився у другій половині 2020 року до 2,40 балів з 5-ти можливих. Результати індексу демонструють безпрецедентне зниження настроїв генеральних директорів, співставне з оцінками 2013 року. Про це йдеться  у  дослідженні Європейської Бізнес Асоціації.

Індекс інвестиційної привабливості знизився у другій половині 2020 року до 2,40 балів з 5-ти можливих.
Фото: uainfo.org

У попередньому періоді показник індексу складав 2,51 балів.

Як оцінює інвестклімат бізнес

78% генеральних директорів членських компаній Асоціації вважають поточний інвестиційний клімат несприятливим, і цей показник суттєво збільшився з початку року – на 16%.

Ще 16% респондентів вважають поточний інвестиційний клімат нейтральним.

Тільки 6% опитаних вважають інвестиційний клімат сприятливим, порівняно з 4% у першій половині 2020 року.

Читайте також: Експерт розповів, як може змінитися інвестиційний клімат в Україні після відставки Смолія

Динаміка бізнес-клімату

Оцінка динаміки бізнес-клімату теж продовжує падати. Так, 66% директорів помітили погіршення інвестиційного клімату порівняно з попередніми 6 місяцями, ще 29% переконані, що умови ведення бізнесу не зазнали змін, і тільки 5% вважають, що вони дещо поліпшились.

Порівняно з початком року кількість оптимістів зменшилась удвічі, а відсоток СЕО, що помітили погіршення, дещо зріс.

Прогнози на 2021 рік

Прогнози щодо наступних пів року також погіршуються. Тільки 10% СЕО сподіваються на поліпшення інвестиційного клімату впродовж наступних 6 місяців. На початку року таких було 15% і, як демонструє поточна хвиля опитування, очікування тільки 6% з них справдилися.

Далі думки розділилися – 45% опитаних вважають, що інвестклімат не зазнає змін у наступні пів року, і ще 45% прогнозують, що умови ведення бізнесу в Україні ще більше погіршаться.

Половина директорів, а саме 50% вважають, що новим інвесторам буде невигідно заходити в Україну протягом наступних 6 місяців, при цьому 12% стверджують, що вигідно, і ще 38% опитаних вагаються.

Читайте також: Основну перешкоду для іноземних інвестицій інвестори вбачають у недовірі до судової системи — опитування

Як вимірюють індекс

Європейська Бізнес Асоціація проводить дослідження «Індекс інвестиційної привабливості України» з 2008 року. За всю історію вимірювання Індекс жодного разу не сягнув позитивної зони – вище 4 балів.

У цій хвилі опитування взяв участь 101 керівник найбільших міжнародних та українських компаній.

Для розрахунку індексу використовується шкала Лайкерта, яка має 5 градацій, де: 1 – це вкрай негативно, 5 – вкрай позитивно, 3 – нейтрально.

Що означає інвестиційний клімат

Інвестиційний клімат – сукупність об'єктивних та суб'єктивних умов, які сприяють (гальмують) процесу інвестування народного господарства (на макрорівні) та окремих підприємств, компаній, галузей (на мікрорівні). На світовому ринку попит на вільні інвестиційні ресурси значно перевищує пропозицію, тому держави прагнуть створювати максимально сприятливі умови для залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій.

Коментарі - 5

+
+138
23921044080
23921044080
16 грудня 2020, 9:35
#
Я, конечно, понимаю, что всякое развитие идёт поступательно, и по спирали, только, может, достаточно уже «отката» в политике и реформах? Уже вот и некоторые экономические индикаторы начинают мигать красной лампочкой. Что дальше? Опять Конституцию менять будем, вернём «внеблоковый» статус, может? К сожалению, украинцам, очень не хватает последовательности и далекоглядности. Очень легко и быстро получилось запудрить мозги и замылить глаза моим согражданам (многие из которых не сограждане, а скорее «сожители»), и отвлечь внимание. В 2014м мне казалось, что Украина чудом запрыгнула в последний вагон уходящего поезда. Сейчас понимаю, что не запрыгнула, а зацепилась одной рукой за поручень, наивно полагая, что поезд скоро приедет в красивую сказку, а там и сойти можно и продолжить заниматься своими делишками. То, что этому поезду ещё ехать и ехать, и что билет был куплен кровью, осознавали, к сожалению, немногие.
+
+43
bonv
bonv
16 грудня 2020, 11:21
#
Завдяки 1+1 і Кварталу 95 — 73% були в очікуваннях «халяви». Ось прийде кіношний Голобородько і виконає всі обіцянки-цяцянки. А прийшов не Голобородько, а Голохвастов, «собственной персоной». Велика частина «голосувальників» вже прозріла, частина — ще ні...
+
+13
bonv
bonv
16 грудня 2020, 11:19
#
Ви хотіли нелохів при владі - отримайте і розпишіться..
+
+43
bonv
bonv
16 грудня 2020, 11:22
#
Не нужно быть большим аналитиком, что бы понимать, куда может в перспективе идти курс в стране, где полуграмотные министры образования катаются на перегонки с депутатами по профессиям безработный, свадебный фотограф, домохозяйка во главе с философом на самокатах по коридорам ВР…
+
0
23921044080
23921044080
17 грудня 2020, 12:02
#
Это практически соответствует срезу «общества». Безработные, свадебные фотографы, домохозяйки, «философы» с отстало-совковым образованием и прочие «нелохи» — основа «электората». Ах да, пенсионеры ж ещё — там коктейль из всего этого, щедро сдобренный пропагандой, жаждой подачек, и с наглухо заколоченными ставнями.
Такие никогда не оценят ни безвизовый режим, ни, тем более, языковую политику (против этого даже оружие не поленятся взять в руки). О реформах в таких условиях даже речь не идёт. После них хоть потоп.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися