Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 листопада 2020, 17:29

Основну перешкоду для іноземних інвестицій інвестори вбачають у недовірі до судової системи — опитування

Вперше за п’ять років опитування недовіра до судової системи очолила антирейтинг перешкод для іноземних інвестицій. Надто поширена корупція, що була лідером попередніх років, посіла друге місце. Ці дві перешкоди є найважливішими як для стратегічних, так і портфельних інвесторів. Про це свідчать результати п’ятого щорічного опитування іноземних інвесторів, про що повідомляє пресслужба Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Основну перешкоду для іноземних інвестицій інвестори вбачають у недовірі до судової системи - дослідження
Фото: zi.ua

Монополізація ринків та захоплення влади олігархами посідає третє місце серед перешкод, хоча стратегічним інвесторам також суттєво перешкоджає обтяжливе і нестабільне законодавство.

Ключові перешкоди

48% опитаних іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України знижується, 42% не вбачають суттєвих змін, тільки 9% бачать поліпшення.

Позитив/негатив

Ефективна боротьба з корупцією матиме найбільший сприятливий влив на інвестиційний клімат. Таку думку поділяють і стратегічні, і портфельні інвестори. Іншими важливими факторами респонденти вбачають перезапуск судової системи та призначення на ключові позиції реформаторів з високою репутацією.

Дефолт за державними запозиченнями був названий найбільшою загрозою для інвестиційного клімату. Другу і третю позицію посіли відхід від демократичних цінностей та зміна геополітичного курсу.

Читайте також: Фіскальна політика повинна мати в основі здоровий глузд — ЄБА

Стратегічні інвестори також вбачають загрозу в занадто м’якій бюджетній та монетарній політиці, яка несе ризики для макроекономічної стабільності. Портфельні інвестори вважають неспроможність досягти домовленості з МВФ найсуттєвішою загрозою після дефолту.

Потенційний повторний локдаун матиме помірний негативний вплив на інвестиційну активність.

Однак 47% стратегічних інвесторів, які вже працюють в Україні, зазначили, що не змінять свої інвестиційні плани, проте 27% зізналися, що знизять або зупинять інвестиції.

Довідково

Опитування проводили Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) та інвестиційна компанія Dragon Capital за аналітичної підтримки Центру економічної стратегії 26-30 жовтня 2020 року. Всього в опитуванні взяли участь 117 респондентів, зокрема портфельні і стратегічні інвестори, які вже мають інвестиції і які тільки-но планують інвестувати в Україну. Опитування відбувалося методом онлайн-інтерв’ю за технічної допомоги Info Sapiens.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Коментарі - 3

+
0
mary27
mary27
9 листопада 2020, 18:03
#
Главная причин — это отсутствие в Украине инфраструктуры для инвестиций.
Государство много лет целенаправленно убивало фондовый рынок.

Насчет ''коррупции''коррупции'' — смешно.
В странах Африки, где с коррупцией все гораздо лучше, чем у нас, особых проблем для инвестиций нет.

Насчет ''монополизации рынков'', так и хочется вспомнить слово ''google'')
+
0
bonv
bonv
9 листопада 2020, 19:02
#
Коли влада постійно змінює правила то ніякі інвестори в Україну не зайдуть… Особливо до хитро*опої зе-влади.
+
0
locustsucol
locustsucol
9 листопада 2020, 21:01
#
Гугл — естественная и не совсем монополия, т.к. конкуренті гугла ни в чем не ограничены, просто криворуки, их продукт не лучше, в этом вся проблема, т.е. монополия естественная, создаваемая выбором покупателей на основе конкуренции, выбирается более качественный и функциональный продукт. Это никак не пример монополиям в Украине, на подобии автозаза, монополии, десятилетиями укрепляемой именно государством и коррупцией во власти. Таких монополий в Украине десятки, в которых сконцентрирована большая рабочая сила, капитал, потенциал развития, маринуемый во благо зла.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися