Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 18:13

За пів року держбанки списали непрацюючих кредитів на 111 мільярдів

За половину 2020 року частка непрацюючих кредитів в українських банках скоротилася на понад 5% — станом на 1 листопада цей показник становив 43,4%. Про це повідомив глава НБУ Кирило Шевченко в фейсбуці.

За пів року держбанки списали непрацюючих кредитів на 111 мільярдів
Фото: finclub.net

Тренд року

Важливим трендом 2020 року назвав Кирило Шевченко зниження рівня непрацюючих кредитів.

Лише державні банки в червні – листопаді списали 111 млрд грн зарезервованої заборгованості.

«За третій квартал частка непрацюючих кредитів скоротилася на 2,9 в. п. – до 45,6% кредитного портфеля. У жовтні цей процес подовжився, і на 1 листопада частка NPL становить 43,4%», — підкреслив очільник центробанку.

За його словами, вперше за довгий час держбанки зменшили частку NPL у своїх портфелях до показника нижче за 60%. Шевченко порадив держбанкам продовжити виконувати трирічні плани зі скорочення непрацюючих кредитів.

Скільки списали у першій половині року

За підсумками першого півріччя 2020 року, портфель NPL у банках державного сектору скоротився лише на 6,1 млрд грн — до 391 млрд грн.

Частка NPL в кредитному портфелі державного сектору знизилась на 2% до 63,1%.

Що передувало

Ще в липні 2017 року Україна за цим показником була на першому місці в світі. 58% усіх кредитів на той момент в українських банках були непрацюючими. Такий результат – це спадок минулих років, коли стандарти оцінки позичальників були низькими, кредитування пов’язаних осіб – поширеним явищем, а права кредиторів – недостатньо захищеними, пише головний банкір країни.

«У 2020 році ми почали активну роботу з очищення банків від непотрібного тягаря. Навесні уряд схвалив рішення про інструменти реструктуризації NPL у держбанках, а наприкінці червня Рада з фінстабільності – представлені трирічні плани з очистки. Відтоді процес зі зниження NPL зрушив з напівмертвої точки», – підкреслив Кирило Шевченко.

Читайте також: Погіршення якості кредитів може призвести до зменшення прибутковості банків — НБУ

Коментарі - 1

+
0
Олександр Грицкевич
Олександр Грицкевич
15 грудня 2020, 19:08
#
Ну ничего страшного?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися