Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 грудня 2020, 13:28

Нова пам’ятна монета із срібла вводиться в обіг з 15 грудня — НБУ

Пам'ятна срібна монета «Україна – Білорусь. Духовна спадщина – Ірмологіон» вводиться в обіг з 15 грудня 2020 року. Про це повідомляє НБУ на офіційному сайті.

Нова пам’ятна монета із срібла вводиться в обіг з 15 грудня – НБУ
Фото: oncoins.net

Духовні скарби України

Монета, викарбувана із срібла вагою 62,2 г, присвячена давній духовній пісенній традиції, яка панувала з кінця XVI cт. на всій етнічній території українців та білорусів.

Тираж монети 2500 шт., номінал монети 20 грн.

Це були нотовані збірники різних жанрів літургійного співу – ірмологіони. В Ірмологіоні – першій нотованій книзі, було зібрано ірмоси як мелодичні та ритмічні моделі для тропарів канонів. Слова у поетичному тексті нанизуються на нитку, як перли в коралах, чергуючись як мотиви орнаменту.

Читайте також: Нацбанк продав пам'ятні монети на понад 120 тисяч

Ірмологіони складалися в монастирях, кафедральних соборах, парафіяльних церквах. Значна частина збережених ірмологіонів – рукописна. На початку ХVIII ст. стали видаватися друковані нотні ірмологіони.

Нагадаємо

  • Пам'ятні монети Національного банку мають художню цінність. Їх карбують із дорогоцінних та недорогоцінних металів обмеженими тиражами. Тому ціна таких монет зазвичай вища за їх номінальну вартість.
  • Уся продукція виготовляється на Банкнотно-монетному дворі Національного банку України.
  • Монети нових випусків можна придбати online та через банки-дистриб’ютори –Ощадбанк, Укргазбанк, Радабанк і Таскомбанк.

Бажаєте знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися