Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 грудня 2020, 10:53

Запущено процедуру з притягнення до відповідальності організаторів атаки на TeleTrade

3 грудня 2020 року в інформаційному агентстві «Українські новини» відбулася спільна прес-конференція директора асоціації «Український центр розвитку позабіржових фінансових інструментів і технологій» (УЦРФІН) Олександра Сахаренка і адвоката, офіційного представника міжнародного бренду TeleTrade Євгена Солодко «GR, PR і правова дійсність на фінансових ринках».

3 грудня 2020 року в інформаційному агентстві «Українські новини» відбулася спільна прес-конференція директора асоціації «Український центр розвитку позабіржових фінансових інструментів і технологій» (УЦРФІН) Олександра Сахаренка і адвоката, офіційного представника міжнародного бренду TeleTrade Євгена Солодко «GR, PR і правова дійсність на фінансових ринках».
Фото: TeleTrade

Учасники заходу констатували, що сьогодні жоден бізнес не застрахований від інформаційних атак здирників і кібер-терористів. Репутаційні та іміджеві ризики, пов'язані з агресивною діяльністю злочинців в Інтернеті, сьогодні стали реальністю, в якій доводиться працювати всім компаніям фінансового сектора, в тому числі і визнаного на Україні глобального бренду TeleTrade.

Ілюструючи факти правової дійсності, в якій сьогодні живе бізнес в Україні, Євген Солодко розібрав кейс TeleTrade: в 2020 році вимагачі організували і провели кілька кампаній, спрямованих на дискредитацію бренду, дезінформування клієнтів в Україні з метою вимагання коштів у власників бізнесу.

Євген Солодко пояснив, що компанії, що працюють під брендом TeleTrade, присутні і в країнах Європи, і в Східній Азії, і в Латинській Америці. Діяльність компаній регулюється і підлягає ліцензуванню відповідно до норм юрисдикцій, в яких вони зареєстровані.

Як підкреслив у свою чергу Олександр Сахаренко, «TeleTrade є одним із засновників УЦРФІН і одним з головних драйверів процесу об'єднання учасників українського ринку Форекс з метою впровадження зрозумілих і прозорих правил його функціонування. За час роботи, Телетрейд показала себе сумлінним учасником фінансового ринку». Він також підкреслив, що, відповідно до кодексу УЦРФІН, його члени «неухильно повинні дотримуватися норм українського законодавства і відповідних норм міжнародного права».

Євген Солодко поскаржився, що дотримання норм місцевого законодавства і членство в професійних асоціаціях далеко не завжди є гарантією безпеки бізнесу від дій з боку інтернет-злочинців. Злочинці вибирають для своїх атак саме успішний бізнес. «У ситуації з TeleTrade ключову роль відіграє репутація компанії на ринку і серед клієнтів», — погоджується Олександр Сахаренка.

Метою злочинців є вимагання, а інструментами пресингу — очорнення репутації власників і керівників бізнесу, дезінформація клієнтів і рядових співробітників. Для цього використовуються поштові та sms-розсилки, створюються сайти-«смітники», на яких публікуються фейковий новини та відгуки.

«Проблема в тому, що організатори і виконавці подібних атак не читали підручники з криміналістики і не знають, що кожна дія, в тому числі дії у Всесвітній мережі, залишає електронний слід. Завдяки цьому ми ідентифікували ip-адреси, з яких відбувалися атаки, і осіб, які їх організовували і виконували. На сьогоднішній день запущена процедура залучення даних осіб до кримінальної відповідальності», — повідомив на завершення Євген Солодко.

Довідково

УЦРФІН є некомерційною асоціацією, яка об'єднує провідні компанії, що надають в Україні послуги з операцій на ринку Форекс. Метою діяльності Асоціації є консолідація дій компаній-членів, спрямована на динамічний розвиток Форекс-ринку в Україні, удосконалення його нормативно-правового, а також технологічного забезпечення, впровадження загальних стандартів і правил поведінки Форекс-компаній на ринку, контроль за їх дотриманням як членами Асоціації, так і іншими учасниками ринку. УЦРФІН сприяє своїм членам у поданні та захисті їх законних прав та інтересів у органах державної влади, дорадчих органах та бізнес-асоціаціях.

TeleTrade — міжнародний бренд, під яким з 1994 року працюють фінансові компанії в 125 країнах світу, на 5 континентах. Загальна кількість клієнтів Телетрейд перевищує 10,5 млн чоловік. Компанії бренду здійснюють діяльність відповідно до вимог національних регуляторів, в тому числі CySEC, SVGFSA. На території Європи TeleTrade працює в точній відповідності до Директиви MiFID II і правил ESMA, є членом Компенсаційного фонду інвесторів (ICF).

Джерело: Мінфін