Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2020, 15:26

Пандемія визначає валютні операції українців

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, Нацбанк України оприлюднив дані по операціях жителів країни з валютою в листопаді 2020 р минулого місяця українці через банківську систему продали $ 1,317 млрд, а купили більше $ 1,444 млрд готівкою. Таким чином, перевищення покупок над продажами склало $ 128 млн.

У порівнянні з жовтнем населення на валютному ринку істотно активізувало покупки. Вони виросли в листопаді на $ 140 млн, а продажі скоротилися на $ 40 млн. До того ж в цьому місяці зафіксовано найбільший обсяг придбань валюти за поточний рік.

Така динаміка багато в чому викликана, ймовірно, наростанням побоювань у зв'язку з розвитком пандемії і ризиків знецінення гривні. Про це говорить, наприклад, і те, що максимальний обсяг продажів валюти в 2020 році — $ 1,543 млрд — був в липні, коли після закінчення карантину і ослаблення хвилі пандемії здавалося, що основні неприємності позаду.

Цікаво, що коронавірус впливає і на інший вид операцій українців з валютою — перекази трудових мігрантів з-за кордону в країну. Їх суми закономірно знижуються в міру розвитку пандемії, оскільки обмежені і пересування, і заробітки гастарбайтерів.

У жовтні заробітчани переслали на батьківщину $ 1,063 млрд. Це на $ 11 млн менше, ніж в жовтні минулого року. Дане явище спостерігається і за період 10 місяців. За цей час в 2020 році українці перерахували «додому» $ 9,555 млрд, а в 2019 році — $ 9,775 млрд (різниця в $ 220 млн), за даними Нацбанку, розрахованим за методологією платіжного балансу.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися