Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2020, 13:43

Українські банки скоротили частку проблемних кредитів

Частка проблемних активів в українському банківському секторі у жовтні знизилася з 45,6% до 43,4%, тоді як у липні 2017 року цей показник сягав максимального значення у світі – 58%. Про це повідомляє пресслужба НБУ у фейсбуці.

Частка проблемних активів в українському банківському секторі у жовтні знизилася з 45,6% до 43,4%, тоді як у липні 2017 року цей показник сягав максимального значення у світі – 58%.
Фото: segodnya.ua

Завдяки чому відбулося зниження

«Суттєве зниження стало можливим завдяки роботі державних банків з очищення балансів від проблемних активів», – зазначається у повідомленні.

Очищення балансів

У жовтні державний Приватбанк списав із балансу 38 млрд грн непрацюючих кредитів, під які було раніше сформовано 100% резервів. У результаті частка проблемних активів у Приватбанку знизилася з 79,2% до 76,7%.

Інші державні банки також продовжують роботу з підвищення якості своїх кредитних портфелів. У жовтні частка проблемних кредитів у їхніх портфелях знизилася з 43,5% до 42,9%.

Читайте також: Ощадбанк готується до продажу NPL на аукціонах

Плани банків щодо подальшого очищення балансів

Списання проблемних кредитів є одним з основних заходів у межах трирічних планів держбанків щодо скорочення обсягів проблемних кредитів.

Ще наприкінці червня Рада з фінансової стабільності розглянула та схвалила представлені держбанками відповідні плани роботи.

Затвердженими планами передбачено скорочення портфеля проблемних кредитів у державних банків на 305 млрд грн за 3 роки.

Читайте також: Портфель NPL у держбанках хочуть скоротити на 305 мільярдів за три роки

Що з боргами

Списання проблемних кредитів не означає прощення боргів. Банки продовжать роботу зі стягнення відповідної заборгованості.

Крім того, планується проведення реструктуризації життєздатних кредитів, стягнення заставного майна з подальшою реалізацією, а також продаж або уступка прав вимоги за проблемними портфелями.

Затвердження планів роботи держбанків зі зниження частки проблемних кредитів передбачено програмою співпраці України з МВФ.

Нагадаємо

  • У червні Рада з фінансової стабільності розглянула та схвалила представлені держбанками згадані плани роботи. Затвердженими Радою планами передбачено скорочення портфеля NPL у державних банків на 305 млрд грн за 3 роки.

  • Банки державного сектору продовжують зменшувати портфель непрацюючих кредитів. За підсумками першого півріччя поточного року обсяг NPL скоротився на 6,1 млрд грн до 391 млрд грн, а їх частка в кредитному портфелі сектору знизилася до 63,1%.

  • Нацбанк встановив для банків вимоги щодо організації процесу управління проблемними активами, висока частка яких визначена одним із системних ризиків для фінстабільності України.

  • Затвердження планів означає виконання одного зі структурних маяків програми співпраці України з МВФ.

Коментарі - 4

+
+45
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
3 грудня 2020, 13:58
#
Хорошая стать. Кого то за взятый в кредит телевизор по судам таскают, а кому то кредит под залог не сущетвуещего завода списали, или реструкторизировали. Или я не правильно понял смысл...
+
0
Siege
Siege
3 грудня 2020, 14:05
#
Кредиты не прощаются а продаются и уже другие требуют
+
0
ccc2013
ccc2013
3 грудня 2020, 14:26
#
С теми,другими,тоже можно тянуть годами,и далеко не всегда успешно...
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
3 грудня 2020, 15:00
#
Это после рефинанса? Когда НБУ выдал олигархическим банкам по 5 млрд средств налогоплательщиков?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися