Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 грудня 2020, 12:44

Загальний обсяг кредитів, наданих кредитними спілками, зріс на 20%

Падіння обсягу наданих послуг кредитними спілками, яке почалося у 2-му кварталі з початком карантинних обмежень, припинилося. Загальний обсяг наданих кредитів спілками у 3-му кварталі зріс на 20% – до 642 млн грн, перевищивши обсяги кредитування і в першому, і в другому кварталах. Це зафіксовано у звіті Нацбанку про ринок небанківських фінансових послуг.

Загальний обсяг кредитів, наданих кредитними спілками, зріс на 20%
Фото: liga.net

Тяжіння до рівноваги

Ринок кредитних спілок демонструє вектор збалансованості. Власний капітал кредитних спілок залишається сталим – 1,016 млрд грн.

Загальне зростання обсягів активів відбувається за рахунок зростання обсягів залучених внесків на депозитні рахунки.

Сума внесків із початку року зросла на 7,3% (до 1,42 млрд грн).

Поступово, хоча й несуттєво зростає обсяг активів кредитних спілок. За 3-й квартал активи становили 2,6 млрд грн, що на 2,5% більше, ніж на початок поточного року.

Кількість кредитних спілок у 3-му кварталі зменшилася на одну кредитну спілку і становить 327 установ. Також триває зниження кількості членів кредитних спілок.

Станом на 30 вересня 2020 року у кредитних спілках налічується 442,9 тис. членів.

Серед них 27,6% активно користуються послугами кредитних спілок.

Фактори гальмування

Спостерігається сталий тренд до погіршення кредитного портфеля спілок. Так, рівень заборгованості за простроченими кредитами спілок зріс із 28% у 1-му кварталі до 34,2% на кінець 3-го кварталу 2020 року.

Станом на 30 вересня 11 кредитних спілок працюють із порушенням вимог до достатності капіталу (за результатами 6 місяців 2020 року порушників було більше – 12 кредитних спілок).

Про небанківський фінансовий ринок

Національний банк підбив підсумки роботи небанківського ринку за дев’ять місяців 2020 року. Результати поданої звітності свідчать, що всі сектори цього ринку поступово відновлюють обсяги діяльності, деякі з них – навіть до докарантинного рівня І кварталу цього року.

Терміново потрібні гроші? Вибирай кредит в зручному каталозі на «Мінфін»

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися