Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 листопада 2020, 13:38

Британія і Канада домовилися про торговельні відносини після Brexit

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосили, що їхні країни досягли тимчасової торговельної угоди. Про це повідомляє cbc.ca.

Британія і Канада домовилися про торговельні відносини після Brexit
Фото: 112.ua

Зміст Угоди

Британсько-канадська торговельна угода націлена на збереження обміну товарами і послугами між країнами на $27 млрд (22,7 млрд євро) після завершення перехідного періоду в зв'язку з Brexit.

Угода про безперервність торгівлі між Канадою і Британією передбачає скасування тарифів на 98% товарів, що експортуються між двома країнами. Вона закладає основу для переговорів про укладення постійної угоди в 2021 році і може включати «потенціал для подальшого розвитку в таких сферах, як цифрова торгівля, навколишнє середовище і розширення економічних прав і можливостей жінок», повідомили в британському уряді.

«Вільна торгівля є важливою частиною того, як ми збираємось відновитися після covid-19», – сказав Борис Джонсон.

Крім того, за словами міністра зовнішньої торгівлі Великобританії Елізабет Трас, торговельна угода з Канадою дозволить зберегти тисячі робочих місць.

Термін Угоди

Угода розрахована на період після виходу Великобританії з ЄС.

«Тепер ми можемо продовжити роботу над спеціальною угодою, всеосяжною угодою в найближчі роки, яка максимізує наші торгові можливості і поліпшить становище всіх», – заявив Джастін Трюдо.

Тимчасовий договір відкриває шлях для переговорів у 2021 році про укладення постійної торговельної угоди між Оттавою та Лондоном. Проте даний документ ще має ратифікувати парламент Канади.

Читайте також: Лондон і Токіо підписали торговельну угоду. Першу після Brexit

Вихід Британії з ЄС

Великобританія вийшла з ЄС 31 січня. До кінця 2020 року триває перехідний період, коли сторони домовляються про майбутню співпрацю. До Великобританії поки застосовуються правила ЄС.

Через вихід з ЄС щодо Великобританії з 1 січня 2021 року припиняється дія Всеохоплюючої економічної і торговельної угоди (CETA) між Канадою та Євросоюзом.

Читайте також: Brexit: фінкомпанії вже вивели $1,6 трільйона з Великобританії

Громадянам Великобританії почали видавати паспорти без «Євросоюзу» на обкладинці. Після Brexit громадяни Великої Британії можуть в'їжджати до ЄС без віз на короткий термін до 90 днів за умови, що громадяни ЄС мають ті самі умови під час подорожі до Британії.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися